Læsetid: 3 min.

Den ene krig næres af den anden

Den vestlige verden svækker kampen mod terrorisme ved at holde hånden over Israels fremrykning på Vestbredden, siger mellemøstekspert, Jørgen Bæk Simonsen
22. oktober 2001

Søndag ved morgenmadstid indledte USA den tredje uges luftangreb på Afghanistan. Det var angiveligt meningen, at dagens bomber skulle ramme Talebans styrker nord for Kabul. Men nogle af dem landede i stedet i en af hovedstadens nordlige forstæder og dræbte blandt andre otte medlemmer af samme familie – fire af dem var børn. I alt blev 18 mennesker dræbt og mere end 20 såret i denne morgenaktion, siger officielle afghanske kilder til Reuters.
Samme søndag morgen omringede og trængte israelske styrker – støttet af kamphelikoptere – ind i byerne Nablus, Jenin, Ramallah, Bethlehem, Kalkiliya og Tulkarem. Siden i torsdags er 22 palæstinensere blevet dræbt, og syv israelske soldater såret.
Den amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld siger, at USA’s militære opgave først slutter, når Taleban og al Quada-netværket er ‘forsvundet’.
Den israelske regeringsleder Ariel Sharon vil først trække sine styrker tilbage, når Det Palæstinensiske Selvstyre har fundet og udleveret de ansvarlige for mordet på turistminister Zeevi, og han anklager palæstinensernes leder, Yasser Arafat, for at beskytte terrorister lige som Talebanstyret gør det i Afghanistan.
Disse to krigstilstande påvirker indbyrdes hinanden, mener mellemøsteksperten, Jørgen Bæk Simonsen, som er direktør for Det Danske Institut i Damaskus:
»Israelerne drager skånselsløst fordel af, at USA’s og den øvrige vestlige verdens frygt for terrorisme bliver kædet sammen med frygten for islam. Det bruger israelerne som skalkeskjul for en brutal tilsidesættelse af palæstinensernes mest basale menneskerettigheder,« siger han.
USA har godt nok kritiseret den israelske invasion af palæstinensiske områder, men ikke officielt krævet, at Israel trækker sig tilbage:
»Israel slippe afsted uden videre påtale, fordi de dygtigt understreger, at de er i gang med det samme, som USA er i gang med i Afghanistan: nemlig at bekæmpe terrorister,« siger Jørgen Bæk Simonsen.

Arabiske lande vakler
Søndag udsendte APEC-mødet mellem lederne af 20 lande i det østlige Asien og stillehavsområdet, en fælles erklæring, der fordømmer sidste måneds angreb på USA.
Derimod udtrykker erklæringen ingen direkte opbakning til de seneste ugers amerikanske angreb på Afghanistan. Efter sigende fordi de to muslimske APEC-medlemmer, Indonesien og Malaysia, modsatte sig. Flere arabiske stater har ligeledes vaklet i den sag.

Den gordiske knude
Jørgen Bæk Simonesen ser en åbenlys sammenhæng:
»Så længe Vesten holder hånden over isralerne, vil de arabiske lande naturligvis være forbeholdne over for at indgå helhjertet i en alliance mod terrorisme. Med henvisning til, at israelerne er skyldige i statsterrorisme over for deres muslimske brødre, som det så smukt hedder på de kanter.«
»Det er den gordiske knude: Det er ganske umuligt at give en eviggyldig definition af terrorisme – definitionen afhænger af øjnene, der ser,« siger Jørgen Bæk Simonsen.
Han understreger, at det i alle andre sammenhænge end den israelsk- palæstinensiske anses for legitimt at rette sine våben sig mod en besættelsesmagt:
»Det betragtes ikke som terrorisme, men som selvforsvar og nødværge i Folkeretten. USA henholder sig også til folkeretlige principper om selvforsvar, når de angriber Afghanistan for at få fat på Osama bin Laden.«
»Men frem for at styrke alliancen mod terrorisme mellem de arabiske lande og de vestlige lande, så cementerer man de muslimske landes mistro og forbehold ved at lukke øjnene for israelernes brud på folkeretten,« siger han.
Det palæstinensiske oprør mod den israelske besættelsesmagt, der begyndte i september sidste år har i skrivende stund kostet 901 mennesker livet. Heraf 701 palæstinensere og 178 israelere.
Ifølge Taleban er op mod 900 civile personer blevet dræbt siden de amerikanske luftangreb startede den 7. oktober i år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her