Læsetid: 2 min.

EU vil vende blikket mod syd

Prodi vil gøre op med EU’s stedmoderlige behandling af de arabiske lande
19. oktober 2001

BRUXELLES – EU’s store fokus på udvidelsen med Øst- og Centraleuropa skal nu afbalanceres med en større opmærksomhed sydover til de arabiske middelhavslande.
Det sagde EU-kommissionsformand Romano Prodi i går før dagens EU-topmøde i Gent, hvor statslederne bl.a. skal diskutere situationen efter terrorangrebet den 11. september:
»Jeg har talt med mange arabiske ledere, der har bebrejdet mig, at vi negligerer dem. Og det er rigtigt. Vi skal knytte langt snævrere bånd til de arabiske lande,« sagde Prodi.
De sydeuropæiske EU-lande har længe udtrykt deres utilfredshed med, at EU’s kurs og dermed EU-milliarderne, der de kommende år ikke alene vil rettes mod Øst- og Centraleuropa – og dermed væk fra spanske og italienske lommer – men også væk fra de fattige arabiske middelhavslande. Dermed står Spanien tilbage med problemet med illegal immigration. Samtidig vokser faren for fundamentalisme i Algeriet.
EU startede allerede i 1995 den såkaldte Barcelona-proces, der skulle knytte tættere bånd til middelhavslandene, bl.a gennem frihandelsaftaler. Men der er ikke sket nok:
»Resultater har ofte været frustrerende. Fejlen har ikke kun være EU’s. Men det bliver den, hvis vi ikke de kommende måneder får det optimale ud af planlagte møder,« skrev EU’s udenrigskommissær Chris Patten i et strategipapir, der tidligere i denne uge blev fremlagt for EU-udenrigsministrene.

Spanien går forrest
Spanien, der overtager EU-formandskabet fra januar, har allerede sluttet op om de ny toner. Spaniens udenrigsminister Josep Piquet har således presset på for at de næste møde i Barcelona-processen i november ophøjes til et ministermøde i stedet for topembedsmænd.
Samtidig har Piquet annonceret, at han vil rejse til Saudi-Arabien for at gentage den internationale støtte til dette land, der ifølge Piquet har en befolkning »hvis flertal i en vis grad har sympati for fundamentalisterne.«
Det var ikke klart, om Piquet her også sigtede til sympatier helt ind i den saudiske kongefamilie.
Patten har endvidere lagt op til, at EU starter seriøse overvejelser om forholdet til staterne i Den Arabiske Golf:
»Det handler ikke kun om måske svære beslutninger om handel. Vi skal også uddybe den kulturelle og politiske dialog,« skriver han.
Om forholdet til Iran lovede Patten, at Kommissionen allerede i november vil komme med et udspil til en handels- og samarbejdsaftale. Her var der dog forbehold med krav til forbedringer i Irans politik på terrorisme, menneskerettigheder og masseødelæggelsesvåben.
EU har allerede i denne uge spillet ud med en ny handelsaftale med Pakistan, og Patten foreslår også, at EU skal tage et frisk eftersyn af politikken over for den overvejende muslimske centralasiatiske republikker, hvoraf flere grænser op til Afghanistan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her