Læsetid: 3 min.

De fem fascinerende år

Besættelsens engang så kontroversielle historiker resumerer
19. oktober 2001

(2. sektion)

Historie
Vi bliver tilsyneladende aldrig færdige med perioden og korrektionerne af den tid i danmarkshistorien, der allerede nu er skrevet mere om end nogen anden: de fem forbandede år, Nazi-Tysklands besættelse af Danmark 1940-45. I efterkrigsårene fremstod en passende kollektiv erindring, som blev dyrket og værnet om: Danmark som (næsten) ligeberettiget allieret krigspartner, second to none. Opfattelsen indbød til modsigelse i en efterfølgende generation.

Rystet bevægelse
Én af dem, der satte fut i fejemøjet og gjorde sig selv til skydeskive for besættelsestidens officielle eller officiøse vogtere af myten, Aage Trommer, senere rektor for Odense Universitet 1974-83, ser tilbage i en lille, men vitaminrig bog, opbygget af forfatterens reviderede, som regel tidligere offentliggjorte, bidrag til diskussionen. Spændende, berigende læsning. Vigtig til forståelsen af besættelsens forvandlingsbillede over tid.
Det var jernbanesabotagen, Aage Trommer i sin tid tog fat på i sin forskning og i den forbindelse leverede et brag af en disputats for præcis 30 år siden. Forsvaret trak fulde huse, bølgerne gik højt, en uofficiel opponent blev af dekanen frataget ordet, hvilket aldrig er sket før eller vistnok siden. Trommers arbejde påpegede jernbanesabotagens begrænsede militære effekt, men underkendte i øvrigt ikke dens moralske og politiske betydning.
I en skarpsindig analyse godtgjorde Trommer en række forhold, der rykkede sabotagen ned i prioritet som forklaring på tyskernes vanskeligheder ved fronterne. Det siger sig selv, at disse kildekritisk baserede synspunkter rystede repræsentanter for modstandsbevægelsen, der fortsat på det tidspunkt var en magtfaktor i debatten og for så vidt også på anden måde. Jernbanesabotagen var så at sige flagskibet i modstandsarbejdet og burde ifølge mytens forsvarere ikke anfægtes, knap nok undersøges. Den nationale helligdom var således bespyttet, mente mange.

Jakobsens krig
Trommer holdt på sit og uddybede siden synspunkterne i andre artikler. Én af denne polemiks hovedpersoner og indædte modstandere mod Trommer og ligesindede blev ifølge sagens natur Frihedsrådets førstemand, senere minister i befrielsesregeringen og MF for Socialdemokratiet samt kommitteret for Hjemmeværnet, Frode Jakobsen.
Meget sigende har Trommer et kapitel, en artikel fra Kristeligt Dagblad: Frode Jakobsens krig mod historikerne. De, der havde været med, vidste bedre, mente Jakobsen, der var den sidste overlevende af Frihedsrådets ledende folk. Historikerne skabte myter, sagde Jakobsen og fremmanede enighedsbilledet i det etablerede kollektive hukommelsessvigt.
Trommer gør opmærksom på det forhold, at aktørerne ifølge sagens natur kun så deres egne sider af sagen, hvorimod historikerne i eftertiden med adgang til kilderne – nogle gange en temmelig
knubbet affære – skaffer sig overblikket. Og det er jo rigtig nok.

Kontroversiel debattør
Rollen som kronisk korrektør forleder af og til forfatteren til en noget demonstrativ selvsikkerhed, som enhver af nogenlunde samme art temperament vil føle udfordrende.
Heri ligger måske lidt af forklaringen på orkanerne i kølvandet på Trommers værk, hvem ved. I hvert fald slår denne bevidsthed om egenværdet igennem et par steder, så bogen også bliver kilde til Aage Trommers gemyt som historiker, en kontroversiel debattør i tiden.
Aage Trommer konkluderer i et nyskrevet kapitel, at Danmark ikke i den traumatiske tid var på den gale side. Vi sad på gærdet og ventede på, at noget ville vise sig. Men vi blev siddende. Da noget så viste sig, Stalingrad, invasionen i Europa og tyskernes endelige fiasko i Ardennerne, var der, som Trommer siger, »sund fornuft i at lade fornuften følge hjertets stemme. Det var endda lige til at blive allieret af – den 8. maj.«
Sagt på en anden måde: der er ikke så meget at skrige sig hæs af begejstring over, men hvem siger også, man skal det!

*Aage Trommer: Disse fem år. 167 s., 175 kr. Odense Universitetsforlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her