Læsetid: 2 min.

Filmdirektør beklager kritik

Lars Feilberg, direktør ved Det Danske Filminstitut, kalder det ’uheldigt’, at to af instituttets konsulenter tager afstand fra en film, som de selv har bevilget millionstøtte til
20. oktober 2001

Lars Feilberg, direktør ved Det Danske Filminstitut, beklager, at to af instituttets konsulenter offentligt kritiserer Lasse Spang Olsens film Jolly Roger, som de selv har støttet med adskillige millioner.
»Jeg synes, at det er særdeles uheldigt, at de udtaler den form for kritik af filmen offentligt,« siger Feilberg med henvisning til de kommentarer, som de to konsulenter, Gert Duve Skovlund og Thomas Danielsson, fremsatte i et debatindlæg i Information i går.
I indlægget skriver konsulenterne:
»Jolly Roger er kunstnerisk set en katastrofe. Den burde aldrig have fået støtte fra Det Danske Filminstitut.«
Lars Feilberg oplyser, at han havde foretrukket, at konsulenterne havde givet Lasse Spang Olsen kritik af filmen i fortrolighed.
»Hele konsulent-systemet bygger jo på dialog og samarbejde mellem instruktører og konsulenter,« siger han. »Hvis samarbejdet skal fungere, så skal man have tillid til hinanden. Og hvis der opstår uenighed eller problemer, så bør man prøve at finde en løsning i al stilfærdighed.«
Feilberg formoder dog heller ikke, at Danielsson og Skovlund var gået offentligt frem med deres kritik, hvis ikke de havde følt sig tvunget frem af en leder, som Informations filmanmelder, Christian Monggaard Christensen, skrev i avisen i sidste weekend.
I lederen kritiserede han, at filminstituttet havde bevilget 7,5 mio. kroner til en film, som efter hans mening var »talentløs og forfærdelig.«
»De to konsulenter følte, at de havde pligt til at gå ud og forsvare sig, når deres dispositioner så direkte blev angrebet,« siger Lars Feilberg.
»De havde et behov for at sige: Vi er heller ikke tilfredse med filmen. Den er ikke udtryk for den filmpolitiske linje, som vi ønsker at lægge. Og det er et argument, som jeg til nød kan forstå,« siger han.

Dårlig timing
Feilberg beklager også den timing, som de to konsulenter anvender i fremsættelsen af deres kritik af Jolly Roger, der netop nu lanceres i 80 biografer landet over.
»Heldigvis er Jolly Roger sandsynligvis ikke særligt følsom over for dårlig omtale, fordi der er mange børn, der under alle omstændigheder vil se filmen,« siger han.
»Men for andre film kan den slags offentlig kritik virke fuldstændigt knusende.«
På spørgsmålet om, hvorvidt Lars Feilberg forventer, at Lasse Spang Olsen også i fremtiden vil kunne samarbejde med Filminstituttets konsulenter om kommende film i den atmosfære af tillid, som er nødvendig, svarer han:
»Det tror jeg bestemt. Jeg ved, at Lasse Spang Olsen lige for tiden har et udmærket samarbejde med en af vores voksen-film-konsulenter. Og det er uberørt af denne hændelse. Men der vil nok gå et stykke tid, før han kan få et godt samarbejde med Thomas Danielsson igen.« (Gert Duve Skovlund er af andre årsager stoppet som filmkonsulent, red.)
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lasse Spang Olsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her