Læsetid: 2 min.

Filmkonsulenter fortryder støtte til ’Jolly Roger’

De to ansvarlige filmkonsulenter erkender, at ’Jolly Roger’ kunstnerisk set er en katastrofe. Den burde aldrig have fået støtte fra Det Danske Filminstitut
19. oktober 2001

I et opsigtsvækkende debatindlæg i Information erkender to konsulenter fra Det Danske Filminstitut, at de aldrig burde have bevilget penge til produktion af filmen Jolly Roger.
»Jolly Roger er kunstnerisk set en katastrofe,« skriver de to ansvarlige konsulenter, Thomas Danielsson og Gert Duve Skovlund, i debatindlægget.
»Den burde aldrig have fået støtte fra Det Danske Filminstitut.«
Thomas Danielsson supplerer i en samtale med Information kritikken af filmen med at rette et angreb på Jolly Roger’s instruktør, Lasse Spang Olsen.
»Lasse Spang Olsen bliver aldrig en stor instruktør, hvis ikke han lærer at lytte til andre mennesker,« siger han.
De to filmkonsulenter reagerer på baggrund af en leder, som Informations filmanmelder, Christian Monggaard Christensen, skrev i sidste weekend.
I lederen kritiserede Monggaard Christensen, at filminstituttet havde bevilget 7,5 million kroner til en film, som efter hans mening er »talentløs og forfærdelig.« Og denne kritik erklærer konsulenterne sig enige i.
Thomas Danielsson forklarer, at Lasse Spang Olsen først fik penge til projektet, efter at man flere gange havde givet ham afslag.
»Som børnefilmskonsulent gav jeg ham to gange afslag på hans ansøgning, og han fik også afslag på at få støtte fra den særlige 60/40-ordning, der støtter film med et stort indtjeningspotentiale,« forklarer han.
»Men da Spang Olsen så lovede Gert Duve Skovlund – der er voksenfilmskonsulent – og mig, at han ville være villig til at samarbejde med os om at rette de fejl, som manuskriptet havde, så tænkte vi: Okay da…«
Danielsson tilføjer, at både han og Skovlund undervejs i arbejdet med manuskriptet troede, at der ville komme en ganske fin film ud af det.
»Vi syntes, at der lå gode ideer i manuskriptet,« siger han. »Men de bliver slet ikke forløst i filmen.«

Så bliver man forbandet
På spørgsmålet om, hvorvidt Danielsson som ansvarlig konsulent ikke bør optræde så loyalt over for Jolly Roger, at han undlader at undsige den, når den først er blevet produceret, svarer han:
»Man skal altid være loyal indtil en vis grad over for de film, som man støtter. Men når man oplever, at den film, der bliver det færdige resultat, overhovedet ikke svarer til det oplæg, som man bevilgede penge til, så bliver man en smule forbandet.«
»Jeg kan dog godt forstå, hvis det firma, der lige nu skal distribuere filmen til 80 biografer landet over, bliver forbisterede over, at vi tager afstand fra den. Men da vi læste Monggaard Christensens leder, følte vi, at vi som ansvarlige konsulenter havde pligt til at kommentere sagen.«
Thomas Danielsson forklarer videre, at han føler, at Lasse Spang Olsen behandlede ham selv og Gert Duve Skovlund dårligt i processen omkring arbejdet med manuskriptet.
»Jeg mener, at man skal optræde anstændigt over for filmkonsulenter,« siger han. »Men i dette tilfælde behandlede Lasse Spang Olsen os som køer, han bare skulle malke penge ud af. Bagefter betød vores mening ingenting. Og den opførsel bliver han nødt til at ændre, hvis han vil have en stor fremtid i filmbranchen. Det, der kendetegner dygtige instruktører som Vinterberg og von Trier, er, at de kan lytte. De kan tage imod råd fra andre mennesker. Det kan Lasse Spang Olsen ikke,« siger Thomas Danielsson.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lasse Spang Olsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her