Læsetid: 2 min.

Flere varme spor fører til bin Laden

Bin Ladens finansrådgiver i Dubai modtog 2.000 dollar fra piloten Mohammed Atta den 8. september, rejste til Pakistan og forsvandt
5. oktober 2001

BOSTON – Sporene fra de 19 flykaprere til saudiaraberen Osama bin Ladens organisation al-Qaeda bliver varmere og varmere, efterhånden som politiundersøgelser i USA, Tyskland og flere golfstater skrider frem.
Indtil i går var det kun kendt, at to af flykaprene – Khalid Almihdhar og Nawaf Alhazmi – havde været i kontakt med al-Qaeda. Det skulle være sket under et hemmeligt møde i Malaysia i 1998 med repræsentanter for Osama bin Laden.
Men efter at være blevet forelagt USA’s hvidbog med beviser erklærede Storbritanniens premierminister, Tony Blair, i går, at tre af flykaprene var »kendte medlemmer« af al-Qaeda og at en fjerde havde haft en nøglerolle i tidligere terroristangreb mod amerikanske mål.
Pakistans udenrigsminister siger, at de beviser, den amerikanske regering har overrakt til hans regering, »er tilstrækkelige til at vinde sagen ved en domstol«.
Det er mere end, hvad amerikanerne tør hævde. Udenrigsminister Powell sagde tidligere i denne uge, at »vi har mere end indicier, men ikke nok til at retsforfølge bin Laden«.
»Der er ingen tvivl om, at organisationen bag disse terrorangreb har anstrengt sig for at skjule alle spor, som kan føre til de ansvarlige,« siger senioranalytiker Daniel Benjamin fra Centre for Strategic and International Studies i Washington til Information.
»I gamle dage tog f.eks. palæstinensiske grupper åbent ansvar for terrorhandlinger. De håbede at opnå indrømmelser fra Israel. Formålet med denne nye type terrorisme er at myrde så mange civile som muligt og bevise over for radikale islamister verden over, at USA er sårbar. Gerningsmændenes identitet er underordnet.«

Penge til Ladens mand
I de seneste par dage er andre varme spor blevet opdaget. Den øverste ansvarlige for terrorangrebet mod New York og Washington, Mohammed Atta, skal nogle få dage inden den 11. september have overført 2.000 dollar elektronisk til Mustafa Muhammad Ahmad i Dubai, De Forenede Emirater. To andre flykaprere sendte hver 5.000 dollar til Dubai.
Ifølge amerikanske efterforskere arbejdede Ahmad for Osama bin Laden i Sudan i starten af 1990’erne og tjener nu som hans finansrådgiver. Mustafa Muhammad Ahmad fløj den 11. september fra Dubai til Pakistan og er siden forsvundet sporløst. Han kan nu være i Afghanistan.
Det tyske efterretningsvæsen har aflyttet telefonsamtaler fra den 11. september, hvori terrorister jubler og taler om »30 USA-rejsende«. På baggrund af dette tip og andre indicier frygter FBI, at andre terroraktioner var planlagt eller vil blive udført på et senere tidspunkt i USA.
Osama bin Ladens mor i Syrien skal endvidere have fortalt politiet, at han kontaktede hende 10. september og beklagede, at han ikke ville kunne se hende i den nære fremtid, fordi »noget meget vigtigt« ville ske. Der skulle også være telefonaflytninger af mistænkte terrorister i Den persiske Golf, som bliver opfordret til at komme »hjem« til Afghanistan inden den 11. september.
Efterforskningen i USA peger på, at ingen af de 500 tilbageholdte formentlig kendte de 19 flykaprere og deres komplot. Alle 19 ankom uden familie til USA 18 måneder før attentaterne eller senere. Foreløbig er kun én af deres medsammensvorne blevet arresteret – algieren Lofti Raissi i Storbritannien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu