Læsetid: 2 min.

Fødevarehjælp om kap med vinteren

Pentagon og internationale hjælpeorganisationer kan blive tvunget til at samarbejde under en kold vinter i det nordlige Afghanistan
31. oktober 2001

BOSTON – Et presserende behov for distribution af fødevarer til flere millioner mennesker i det øde og bjergrige nordlige Afghanistan denne vinter kalder på originale internationale løsninger – muligvis et samarbejde mellem det amerikanske forsvar, De Forenede Nationer og internationale hjælpeorganisationer.
Det siger flere kilder i amerikanske flygtningeorganisationer og i FN’s højkomissariat for flygtninge (UNHCR) til Information.
»Det er en meget kompliceret situation i Afghanistan, og vi bliver nødt til at tænke os virkelig godt om, før vi tager drastiske beslutninger,« siger Randy Martin, der styrer IRC, International Rescue Committee’s 1.500 hjælpearbejdere i Afghanistan og Pakistan.
Den truende hungersnød i det nordlige Afghanistan blev bekræftet af en rapport udgivet af FN’s fødevareorganisation, FAO, i sidste uge. Samtidig bliver den offentlige opinion i vestlige lande mere og mere bekymret over den humanitære situation i Afghanistan.

Amerikanerne tvivler
I går offentliggjorde en britisk avis en meningsmåling, hvori 54 procent udtrykte ønske om midlertidigt bombestop, der kan give hjælpeorganisationer mulighed for at distribuere fødevarer og medicin uden livet som indsats.
En meningsmåling i USA signalerede den første tvivl blandt amerikanere, om hvorvidt krigen går efter planen. Et flertal på 58 procent vurderer, at »offensiven går nogenlunde godt, mens kun 25 procent mener, at »tingene går vældig godt«. 18 procentsynes »krigen går dårligt«, skriver New York Times.
Det amerikanske luftvåben har fra konfliktens start smidt 1 mio. daglige rationer ud over Afghanistan, og agter at fortsætte dette initiativ. Men det virker ifølge hjælpeorganisationer som en dråbe i havet. Ifølge FN’s fødevareprogram, WFP, vil det månedlige behov beløbe sig til 52.000 ton mad for at brødføde 1,5 mio. indre flygtninge og fire mio. fastboende afghanere i især den nordlige af landet.
Det uvejsomme terræn gør transport og distribution farlig og vanskelig i nordlige områder, hvor kæmpes heftigt mellem Taleban og Nordalliancen. Derfor har Refugees International foreslået, at amerikanske styrker besætter flyvepladser, der kan blive brugt af bl.a. FN.

Fremskudt base
»Men transport ind i landet er blot det første skridt. Vi skal hurtigst muligt have fordelt provianten ud til de øde egne, inden den strenge vinter sætter ind,« siger Kenneth Bacon, tidligere talsmand for Pentagon og nu formand for Refugees International, til Information.
Ifølge flere kilder planlægger Pentagon at etablere en fremskudt base i det nordlige Afghanistan for bl.a. at forsyne Nordalliancen med ammunition og lette våben. En sådan base vil også kunne tage nødhjælpsfly.
Ideen er kontroversiel: »Vi foretrækker at forhandle aftaler om sikre transportruter med krigsherrer fra begge sider fremfor at blive beskyldt for samarbejde med USA,« siger Randy Martin, IRC.
Det mener en kilde i UNHCR i længden er uholdbart: »Lokale krigsherrer er ret upålidelige. Hvis USA tilbød FN at bruge en fremskudt base med flyveplads, ville vi måske sige ja. Vi venter på en rapport fra FN’s særlige udsending i Afghanistan, og så må vi se, hvad amerikanerne tilbyder,« siger repræsentanten, der vil være anonym.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her