Læsetid: 4 min.

Historier i 100 timer

En række professionelle historiefortællere har indledt en sand maraton, hvor de i over fire døgn fortæller historier på en café i København
20. oktober 2001

Fortælle-maraton
’Skæve’ var en dreng, der havde fået engelsk syge, så han havde en skæv ryg. Derfor blev han kaldt Skæve af de andre. Men han valgte at gøre en dyd ud af det. Og de andre drenge vidste, at hvis de kaldte på Skæve, så var der sjov i gaden. Skæve blev en populær dreng (...) Og da Skæve voksede op, fik han et job som gartner, for han var stærk som en okse (...) En dag døde gartneren, og Skæve overtog styringen og de ugentlige planlægningsmøder med husjomfruen. Hun var 12 år ældre end Skæve. Alligevel blev det ugentlige møde pludselig en dag til mere end et møde...
Mens du – kære læser – netop har tygget dig igennem en sammenfattet begyndelse på historien om Skæve, bliver der i dette øjeblik fortalt en helt anden historie på Kafkaféen i det indre København.
Fem professionelle historiefortællere har nemlig sat sig for på skift og manuskriptløst at fortælle historier i 100 timer i træk uden gentagelser. Og da de mere end fire døgn med cirka 400 fortællinger allerede er gået i gang – med start torsdag aften – er Svend-Erik Enghs historie om Skæve forlængst slut og afløst af en anden mundtlig fortælling. Brudstykker af Skæves fortsatte historie får du imidlertid i mindre doseringer i løbet af denne artikel. For det siges at være et godt fortælleteknisk trick, der kan fastholde dine øjne på denne tekst.
Svend-Erik Engh appellerer først og fremmest til ørerne, da han torsdag aften sidder på træstolen på scenen foran det mørkerøde bagtæppe og fortæller Skæves historie. Omkring 25 mennesker sidder tæt i skæret fra de hvide stearinlys og det røde lys fra popcornmaskinen henne ved de mere og mere tilduggede ruder. Her er varmt, intimt og stille. En stilhed, der kun brydes af publikums latterbølger, som strømmer ud af de eneste åbne vindue og ud i porten.

Uudtømmeligt lager
Kærlighedsforholdet udviklede sig, og da Skæve nåede sit 21. år besluttede han og husjomfruen at gifte sig (...) Det huede ikke magasinforvalteren der kom med to svende for at sætte en stopper for Skæves forehavende. Men Skæve var for stærk og jog dem på porten (...) Så forsøgte magasinforvalteren sig med en ny taktik. Han sagde til husjomfruen: ’Vil du virkelig giftes med den...’ Husjomfruen sagde: ’Gå din vej, inden vi begge siger noget dumt’ ...
Mens Svend-Erik Engh fortæller, lytter de fire andre historiefortællere interesseret med. Det er en sjælden oplevelse for dem.
Siden de startede foreningen Besttellers i 2000 er det første gang, Svend-Erik Engh, Carsten Islington, Hans Laurens samt Fortællekompagniet (Søren Bramsted og Kasper Sørensen) optræder sammen.
Ideen opstod en forårsaften i år, hvor de efter et par glas rødvin kom til at snakke om, hvor mange historier, de egentlig kunne fortælle, og hvor længe. Da stod det klart for dem, at de godt ville kunne levere 25 timers historier hver.
»Det har været nødvendigt at dykke tilbage i lageret og finde historier frem, som jeg ikke har fortalt i årevis,« forklarer Svend-Erik Engh i en pause. Det er gået op for ham, at han har fortalt op mod 200 historier, siden han startede som fortæller i 1993.
»Det er en stor udfordring at fortælle nogle af de gamle historier igen, og så er det, man virkelig kan mærke, hvilken udvikling, man har undergået som fortæller. Jeg fortæller for eksempel historien om ’Jesper Næsvis’ med en helt anden dynamik, end jeg gjorde dengang. Det er som at møde en gammel ven, som man ikke har set i årevis, og så finde ud af, hvor meget man selv har forandret sig,« siger Svend-Erik Engh.
Der var lummert og trykkende klamt den dag, brylluppet fandt sted. Som om et uvejr var på vej. (...) Skæve gik en tur for sig selv ned mod gæsteboligen, hvor bryllupsnatten skulle tilbringes og han tændte sig en pibe langtobak (...) Et kæmpe uvejr brød løs, og Skæve forsvandt sporløst (...) Efter 14 dages søgning var han fortsat som sunket i jorden, og magasinforvalteren gik hen til husjomfruen og sagde: ’Han var nok bange for bryllupsnatten’. Men helt bange havde Skæve næppe været, for et halvt år senere fødte husjomfruen den dejligste dreng, som voksede op uden far. Da drengen var blevet 13 år, var der en dag, hvor der opstod et frygteligt uvejr...

Lig gamle folkeeventyr
De gamle folkeeventyr som historien om Skæve er de foretrukne tidligt på aftenen i Kafkaféen. Det er også ofte den slags historier, som flere og flere private og offentlige virksomheder ønsker sig, når de sender bud efter historiefortællere. Efterspørgslen er kraftigt stigende, og Svend-Erik Engh er den ene dag hos Tryg-Baltica for at fortælle medarbejderne en historie om Henrik den 5., og den næste dag foretager han et raid på en folkeskole, hvor han bryder ind i klasselokalet, afbryder undervisningen, fortæller en historie, og går igen.
’Her ligger én’ råbtes der pludselig, da uvejret var ovre (...) Det var Skæves krop, det var tydeligt for enhver. Men hovedet manglede. Man lagde ham i kisten, og da hans krop skulle begraves, var det som om kisten rejste sig, og kroppen sagde ’find mit hoved’ (...) Ved siden af Skæves kløvede hoved, som de fandt i en sæk, hang magasinforvalteren ned fra loftet. Hans hals havde strakt sig, det havde været pinefuldt...
Efter Skæves historie tager de mere erotiske fortællinger over, efterhånden som midnat nærmer sig, og hen på natten kommer de tunge historier bedst til deres ret. For historiefortællerne på Kafkaféen er det også en udfordring, hvordan energierne og rummet skifter karakter i løbet døgnet, afhængig af belysning og publikums skiftende antal.
Ved ni-tiden fredag morgen, er det Fortællekompagniet, der særdeles veloplagt fortæller historien om »Manden, der aldrig vaskede sine sokker« til to tilskuere, som ser ud til at trænge til en pause. Den går ikke for historiefortællerne, for der er stadig lang tid til det sidste ord på mandag kl. 23.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her