Læsetid: 2 min.

Igler på Jupiter

Michael Lee Burgess’ nordamerikanske mini-noveller skingrer lystigt derudad
27. oktober 2001

Ny bog
En astronom drives livet igennem af en vision om at Jupiters mørke side er befolket af kæmpeigler. En drøm formidler den skræmmende vished, at det er i virkeligheden er edderkopper.
Slige mærkværdigheder står i at læse i Ok, here’s the story af den herboende nordamerikaner og slam-poet Michael Lee Burgess (f. 1974), der tidligere har udgivet digtsamlingen Cerebellum felon (Getrax, 2000) og nu prosadebuterer på eget forlag med 31 titelløse mini-noveller skrevet i et direkte og pokerfjæsagtigt sprog. Bogen er skrevet på et drævende nordamerikansk, men er rettet mod et dansk publikum, der kan læse den slags, hvilket i hvert fald for generationerne, der er opflasket på tv-serier fra yankee-land, gælder for de fleste.
Mange af novellerne har en eksplicit nordamerikansk stil og tematik, hvor reklameverdenens sprog og kynisme er trængt helt ind under øjeæblerne. Det gælder f.eks. for en historie, hvor en note ved udtrykket »yndlings-tandpastemærke« informerer om at denne plads stadig er åben for »product placement«. Eller teksten, der er lagt i munden på en speaker i et supermarked, der benytter lejligheden (et barn har forvildet sig væk fra sine forældre) til at reklamere for alt fra glasøjne til fotos af »autentiske fattige«.

Besynderlige historier
Allersjovest er nu de virkeligt besynderlige historier, som f.eks. den, hvor alt undtagen hovedpersonen og en Bruce Springsteen-plade forsvinder i et sort hul. Da vores helt finder ud at af afspille pladen med fingerneglen genopstår universet.
Der er også en post-mortem historie som den, hvor det viser sig, at Gud er en myre, og det eneste, der afgør ens skæbne i evigheden, er antallet af myrer, man har slået ihjel. Hovedpersonen havner som oprydder på Inferno Picnic Bar under cheftjener Dantes skarpe overvågning.
Parodier på kunstnerrollen findes også, som f.eks. i historien om manden, der mener at for at stor kunst kan opstå behøves kun et svømmepøl med kunstige bølger. Det er efter at købet af en kunstner-værktøjskasse, der inkluderer en blyant og en liste over de 500 nyttigste mennesker at gå i seng med, har vist sig ikke helt at række.

Lækker kantspiller
Absurdismen, groteskerne og den respektløse humor leder tankerne hen på den store amerikanske novelleforfatter Donald Barthelme, som Burgess kan siges at ligge i direkte forlængelse af, hvilket næppe er det dårligste sted at slænge sig hen; Barthelme må være en af de allerstørste i det 20. århundredes anden halvdel. Gary Larsons ’Langt-Ude-tegneserier’ er også et forbillede, og længere tilbage lurer en Franz Kafka i skyggerne.
Selv om han garantrisse kunne have fået novellerne antaget ved et større forlag, har Michael Lee Burgess valgt at udgive dem selv, fordi, som der står bagerst i bogen, så er traditionelle forlag ’unødvendige’ i en verden med nutidens kommunikationsteknologier, der kan få bøgerne ud til læserne til en billigere penge og større honorar til forfatteren. Den største ulempe ved at udføre knokleriet selv er besværet med at tiltrække mediernes opmærksomhed i fraværet af et ’respekteret’ forlagsnavn på omslaget. Så sandt, så sandt.
Michael Lee Burgess er en lækker kantspiller at have fået på den danske litterære scene: Hans finter og hoftevrid er decideret smækre.

*Michael Lee Burgess: Ok, here’s the story. 69 s., 100 kr., Paraphonic Press. Bestilling: www.paraphonicpress.com Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her