Læsetid: 2 min.

Ingen fri pressedækning fra Afghanistan

Under de forestående angreb på Afghanistan vil den amerikanske hær forsøge at styre pressen på samme måde som den gjorde under Golfkrigen
1. oktober 2001

Det bliver den amerikanske hær, der i høj grad kommer til at bestemme, hvad de udsendte journalister fra den internationale presse kan skrive om de angreb, som sandsynligvis vil blive gennemført i Afghanistan inden længe.
Det mener Hans-Henrik Holm, professor på Danmarks Journalisthøjskole.
Han forventer, at USA’s hær vil forsøge at kontrollere den internationale presse ligeså stramt som den gjorde under Golfkrigen for ti år siden.
»Dengang udvalgte hærens folk enkelte journalister, som de fragtede ud til særlige områder i pansrede mandskabsvogne,« fortæller han. »Og de afholdt pressebriefinger, hvor de afgav et meget begrænset antal informationer.«
»Denne fremgangsmåde medførte efter Golf-krigen stor debat i amerikanske pressekredse, hvor man følte, at man havde ladet sig bruge af hæren. Men jeg tror, at den amerikanske forsvarsledelse vil benytte sig af samme taktik i Afghanistan.«
Hans-Henrik Holm henviser til, at den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, allerede har tilkendegivet, at hæren kun vil afgive meget sparsomme informationer om de angreb, som den vil sætte ind i Afghanistan.
»Og indtil videre virker det som om, de amerikanske journalister har accepteret denne udmelding,« siger han.
»Det hænger formentlig sammen med, at USA lige nu er grebet af en meget patriotisk stemning. Jeg tror ikke, at amerikanske journalister vil viderebringe oplysninger, der kan bringe soldaters liv i fare.«

Hjem til Bin Laden
Hvis Hans-Henrik Holms forudsigelser holder stik, vil den amerikanske hærs strategi over for pressen være helt anderledes end den strategi om åbenhed, som NATO benyttede i forbindelse med Kosovo-krigen.
»NATO’s åbenheds-strategi blev dog også først besluttet af efter et stykke tid,« siger Hans-Henrik Holm.
»I starten optråde alliancens militære ledelse lige så lukket over for pressen, som man havde gjort under Golf-krigen. Men på et tidspunkt bombede NATO ved en fejltagelse en flygtningekonvoj, og det gjorde journalisterne meget aggressive og kritiske. For at modvirke dette besluttede man at bombardere dem med informationer – så at sige. Og med stor succes. NATO modtog en utroligt positiv pressedækning af sine operationer i Kosovo.«
»Det ser dog ud til, at det er høgene i det amerikanske forsvarsministerium, der har vundet kampen om, hvordan pressen skal behandles i den aktuelle sag. Og de vil ikke tillade samme åbne strategi, som NATO valgte for to år siden.«
Den amerikanske hær vil ifølge Hans-Henrik Holm kunne fastholde sin beslutning om at styre den information, journalisterne modtager, så længe hæren foretager korte og velkontrollerede kommandoraids.
»Men hvis de involverer sig i en langstrakt krig, så vil det blive vanskeligt at styre journalisternes dækning,« siger han.
Han forventer også, at Bin Laden og hans folk på et tidspunkt vil forsøge at benytte sig af den vestlige presse – hvilket vil skabe situationer på linje med dem, man oplevede under Golf-krigen, hvor Saddam Hussein inviterede journalister og kamerafolk fra CNN til Bagdad, så de kunne filme byen, mens den blev bombet.
»Det var jo en helt grotesk situation, vi oplevede i den forbindelse,« siger Hans-Henrik Holm. »Og jeg kunne godt forestille mig, at bin Laden på et tidspunkt vil invitere CNN hjem til sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her