Læsetid: 3 min.

Kaiseren slog kongen

Uden selv at være showmand gjorde Niels-Jørgen Kaiser op med den lunkne tv-underholdning og indførte den skarpe satire
1. oktober 2001

Nekrolog
Det kan nok være, at posterne som Tivoli-direktør gennem 21 år og bestyrelsesformand for Det Kgl. Teater i syv år er dem, der pynter mest i Den Blå Bog, men det mest imponerende og originale bidrag, Niels-Jørgen Kaiser ydede til den danske kultur, gav han, da han i 60’erne var underholdningschef i Danmarks Radios tv, hvor han med programmet Hov-Hov, indførte den begavede satire.
Han havde alle odds imod sig, idet han overtog jobbet efter Volmer Sørensen, hvis poppede udsendelser folk villigt labbede i sig i de første tv-år. Kong Volmer blev gigantisk populær, men Kaiseren overgik alligevel kongen og det, skønt han ikke var den fødte show-mand.
Han dristede sig til at ansætte et hold af fortrinsvis seriøse forfattere til at levere teksterne: Niels Barfoed, Benny Andersen, Johannes Møllehave, Lise Sørensen, Knud Poulsen og Paul Hammerich (redaktør) samt Politiken-tegneren Poul Holck (senere kom Leif Panduro med). Seerne elskede Hov-Hov, der senere fik lignende efterfølgere (bl.a. Uha-Uha), og ikke mindst elskede de det faste indslag med Buster Larsen, der altid var utilfreds med Danmark og afsluttede sine monologer med at hvæse det ene ord: »Lorteland«.
Satiren var altid superaktuel, og Hammerich har i sin krønike beskrvet, hvordan han for sit indre øre i nattens mareridt kunne høre Kaisers stemme:
»Paul, jeg sidder her med en stak af jeres ubrugelig manus. Vi mangler en stærk vise. Hør lige telefonavisen og ring stoffet ind om tre kvarter. Det skal være morsomt. Farvel.«

Blik for det hele
Havde ordet karriereplanlægning eksisteret dengang, må man mene, at Kaiser var en mester i genren. Han var montørsønnen, der endte med strandvejsadresse, men også skolelæreren, der hurtigt voksede fra katederet. Ordet skolelærer var lidt af et skældsord i tvs barndom, fordi institutionen havde ansat en del af dem, og det var ikke dem alle, der havde lige stor kunstnerisk eller journalistisk sans. Man så tv som et redskab i folkeoplysningens tjeneste. Kaiser udskilte sig ved at have blik for det hele, ikke mindst administration, hvilket førte ham videre fremad og opad i en ubrudt linje.
Som Tivoli-direktør var kvalitet stadig et nøgleord for Kaiser, men nu satsede han på finkulturen i form af gæstespil og -optræden af verdensnavne inden for musik og ballet m.m. plus ikke mindst Victor Borge, som han senere skrev en bog om...alt det, som Tivoli åbenbart ikke rigtigt har råd til i dag. Men Kaiser var i stand til at skaffe den gamle have sponsorer, fordi han var god til at trykke på de rigtige knapper og samle erhvervslivets tillid om sin person.

Rundstykke-lobbyist
Lobbyisme i Danmark? Det blev »afsløret«, at Kaiser havde drukket morgenkaffe og spist et rundstykk med statsminister Nyrup Rasmussen og således uden om de sædvanlige kanaler sikret sig tilsagn til 700 mio. kr. til nyt teaterbyggeri. Ellers var hans engagement på Det Kgl. Teater egentlig ikke succesfyldt, hverken repertoiremæssigt eller på anden måde. Der var store ledelsesproblemer, ligesom den såkaldte Teaterfugl, der skulle have løst de arkitektoniske problemer, blev skudt ned.

Magtuld og frygtet
Kaiser var da blevet en særdeles magtfuld person efter danske forhold, beundret, men også frygtet. Man ville nødig have Kaiser som uven. Trevor Davies, der blev generalsekretær for kulturby 96, mente således at kunne mærke Kaiserens uvilje mod projektet, når han løb panden mod flere lukkede døre. Kaiser, der var medlem af flere vigtige bestyrelser, mentes at ville have haft større indflydelse på arrangementet selv, og at det i højere grad skulle have stået i de førende kunstneres tegn.
Han døde efter længere tids sygdom, 71 år, og når alt er lagt sammen og trukket fra, står tre ord tilbage som overskrift på hans virke: Energi, overblik og kvalitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her