Læsetid: 3 min.

Kinnock: EU skal være global aktør

EU-samarbejdet er verdens første ikke-militære supermagt, siger Neil Kinnock næstformand for EU-Kommissionen
20. oktober 2001

Hvis Socialdemokratiet ikke allerede fandtes, ville der være brug for at opfinde en europæisk udgave af partiet i dag. Sådan lød budskabet fra en veloplagt EU-kommissær, briten Neil Kinnock, da han i går talte i København på en konference om fremtidens EU.
Som tidligere formand for det britiske Labour-parti har han en jerntung karisma, som kan slå benene væk under de fleste politikere i Danmark. Måske netop derfor var han inviteret for at tale om den kommende EU-forfatning, der muligvis skal forhandles på plads frem til 2005. Men Neil Kinnock var ikke meget for at tale om hverken forfatninger eller teknikaliteter. Han er en kontant mand uden omsvøb:
»En politisk debat om EU’s fremtid, der kun handler om de institutionelle spørgsmål, er den hurtigste og den mest effektive måde at hæmme en folkelige forståelse for EU. Hovedopgaven er derimod at diskutere, hvad EU reelt kan gøre for at løse dagligdagens problemer: Spørgsmålene om liv og død. I dag er der nemlig ingen altafgørende problemer, hvor nationalstaten kan siges at være løsningen,« siger Neil Kinnock, til Information.

Europæisk supermagt
Neil Kinnocks budskab er, at verden lige nu – mere end nogensinde før – har brug et Europa, der holder fast i at løse alle problemer socialt og demokratisk; ja, man kunne kalde det ’social-demokratisk’. Kinnock ligger på linje med den danske udenrigsminister, Mogens Lykketoft, som også betoner vigtigheden af, at EU bør blive verdenssamfundets progressive kraft i kampen for en bæredygtig udvikling.
Kinnock lagde stor vægt på, at EU-landene udnytter deres samlede kraft til at påvirke verdens udvikling fremover:
»EU bliver aldrig en føderal superstat. Men det er vigtigt at erkende, at EU allerede har udviklet sig til den første ikke-militære supermagt i verden,« sagde Kinnock foran de ca. 200 tilhørere på konferencen, som var arrangeret af det nye ’Forfatningsinitiativet’.
Et projekt, som Nyt Europa har stiftet med henblik på at skabe en europæisk debat her i Danmark om EU’s fremtid. Nyt Europas talskvinde, Helle Thorning-Schmidt, indledte konferencen med at opfordre til en offensiv EU-debat, der ikke skjuler noget som helst:
»Som varme fortalere for EU skal vi sige tingene lige ud. Vi ønsker en ’maksimums-dagsorden’. Vi vil ikke skjule noget. Vi skal gøre op med alle konspirationsteorier om, at vi her i Danmark forsøger at skjule de virkelige diskussioner i de andre EU-lande. Derfor skal vi ikke være bange for at sige ’frække’ ord som føderation, forfatning eller mere samarbejde om socialpolitik, hvis det er nødvendigt, og vi er slet ikke bange for at sige flertals-afgørelser,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Regionalt demokrati
Under den efterfølgende debat forsøgte den ’ny-kristne’ Frank Dahlgaard at kritisere EU-kommissær, Neil Kinnock, for at ville undermindere det nationale demokrati. Men her havde Dahlgaard forregnet sig. Labour-manden Kinnock er specialtrænet i at debattere med konservative nej-sigere fra en forbistret britisk debat:
»Jeg er bestemt ikke fortaler for føderalisme. Jeg mener, at det vil føre til problematiske magtkoncentrationer. Men vi er nødt til at forholde os til, at der altid vil blive truffet nogle beslutninger, der påvirker os alle. Spørgsmålet er så, om vi vil forsøge at påvirke disse beslutninger, eller vi blot vil lade de globale finanskræfter bestemme for os. Jeg er ikke i tvivl: Jeg vil have en styrket demokratisk kontrol. Det er derfor, jeg er socialdemokrat; og ikke konservativ som dig,« sagde Kinnock til Dahlgaard.
EU-kommissæren ønsker en styrket kapitalkontrol med de globale finansmarkeder – bl.a. en global verdensbank og en større koordination mellem internationale institutioner, som WTO og Verdensbanken.

FAKTA
EU-forfatning
*21 danskere skal under det danske EU-formandskab næste efterår begynde at drøfte EU’s nye forfatning, som ventes vedtaget ved regeringskonferencen i 2004. Fra nytår kan borgere på Internet drøfte ordlyden i en ny europæisk forfatning. De 21 danskere – der ikke må være folketingsmedlemmer – skal deltage i en gruppen, som skal fremlægge et forslag til EU’s forfatning, inden embedsmænd og EU’s stats- og regeringschefer forhandler på regeringskonferencen.

www.future-of-europe.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her