Læsetid: 2 min.

Den lille kunst

Muntert og vitalt. Når børn styres af kreativt kyndige voksne, kan de indimellem skabe fuldgyldig kunst, viser udstilling i Sophienholm
5. oktober 2001

Udstilling
I den ellers så nedskæringsplagede Københavns Kommune, hvor der er alt for mange om alt for få kommunale tilbud (fra svømmehaller og sportsklubber til biblioteker og legepladser), er der overraskende nok gjort et forsøg på at råde bod på den oplagte mangel på billedkunstundervisning i skolen fra 6.-10. klasse på landsplan: Billedskolen i Ryesgade. Men i år var der 500 ansøgere, som skolen måtte give afslag til!
De få, der kommer ind, kan her få et fundament at stå billedboomet imod med. En lang række professionelle billedkunstnere, knyttet til skolen, adviserer de små kunstnere in spe fra 1.-10. klasse i at komme længst muligt med deres egne ideer. De bistår med råd, materialer og opgaver, som sætter børnene på sporet af – dem selv – og deres egne visioner. Skønt – det viser en udstilling på So-phienholm ved Lyngby – mange af ideerne er adopteret fra tegneserierne, dukkeuniverset eller fra bøgernes verden. Således har ikke så få Harry Potter-inspirerede installationer fundet vej til den smukke kunsthal ved Bag-sværd Sø. Men der er altid tale om individuelle fortolkninger, hvor eleverne selv træder i karakter.

Poetiske skulpturer
Et helt uforglemmeligt bidrag er 4.-6. klasse, der under Nils G. Hammers vejledning har skabt nogle poetiske menneskeskulpturer med dyrehoveder. Her ses ulvemænd og kattedamer, fabelvæsner og troldedyr, der står på et podie og kigger op på os. I mezzaninen har en klasse bearbejdet (eller med Jorn: modificeret) gamle trommesalsmalerier til uigenkendelighed. Her gjorde navnlig en skovsø med indbygget sø-uhyre, der frådende farligt stiger op fra bølgerne og gør anstalter til at æde indvånerne i et idyllisk hus ved bredden, et uudsletteligt indtryk på min seks-årige søn.
Nogle klasser har lavet muntre uhyrer og mærkelige maskiner ud af fundne objekter, der er blevet kobberfarvede, mens andre har arbejdet fermt og fantasifuldt med selvskabte indimellem spatteragtige tegneserier.
Der er kæmpemalerier af sko: en overforstørrelse af sådanne prosaiske hverdagsobjekter kan få helt uhyggelige associationer til at opstå – à la Claes Oldenburgs kæmpefjerbolde – mens andre af de små kunstnere har lavet sjove fortolkninger af ordsprog som »mange kokke fordærver maden«, »at sove rævesøvn« m.m. Flere af klasserne excellerer i gentagelsesmotiver eller serier, ligesom der er mange overraskende fantasifulde malerier, hvor det viser sig, at børnene overhovedet ikke kender til angst for det hvide lærred. Hele kroppen bliver taget i brug, og der er udvises ingen karrighed med farverne.

Et glimt i øjet
I år har temaet været det optimistiske ’Et glimt i øjet’, hvilket verden lige netop sukker efter nu. Billedkunstskolen i Ryesgade tilbyder fritidsundervisning til 23 ugentlige hold. Det er første gang, Billedskolen er blevet inviteret til at udstille i en anden kommune. Elever fra Lyngby-Taarbæk Kommune udstiller i sidebygningen, nærmere bestemt Cobra-rummet. Udstillingen tydeliggør behovet for billedkunstundervisning i hele skoleforløbet. Som det er nu, stopper den ordinære undervisning i billedkunst allerede i 6. klasse.

*Et glimt i øjet. Elever fra Billedskolen i Ryesgade udstiller på Sophienholm. Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 10-17. Til 6. okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her