Læsetid: 2 min.

Mager EUjagt på bin Laden-penge

EU-landene har siden marts skulle indefryse Talebanstyrets midler. Men kun tre lande har meldt tilbage til Kommissionen. Danmark er ikke blandt dem
3. oktober 2001

BRUXELLES – Mens EU-Kommissionen i går foreslog en ny liste på 27 terror-organisationer og personer, hvis midler EU-landene skal indefryse, står det sløjt til med de hidtidige EU-anstrengelser for at ramme Osama bin Laden og Taleban-styrets penge i europæiske banker.
Det har alle EU-landene haft pligt til at gøre siden marts i år, da EU vedtog en forordning på baggrund af en FN-resolution fra december 2000, der kræver, at Taleban-styret udleverer Osama bin Laden til retsforfølgning.
Men på et møde mandag i den såkaldte Taleban-sanktionskomite under EU-Kommissionen blev det konstateret, at kun tre EU-lande har fået gjort så meget konkret ved sagen, at det også har givet resultater.
Storbritannien, Frankrig og Tyskland har samlet indefrosset lige under 91 millioner dollar, hvoraf Storbritannien står for de 88 millioner dollar.
De øvrige EU-lande, herunder Danmark, har ikke meldt tilbage til EU-Kommissionen.

Ringe EU-score
En centralt placeret EU-kilde beklager den ringe EU-indsat.
»Hvis sagen blot er, at visse EU-lande ikke har fundet nogen midler, der tilhører Taleban og bin Laden, så skulle de tage sige dét til os,« siger EU-kilden til Information.
Han tilføjer, at mønsteret genkendes fra EU’s finansielle sanktioner mod den nu fængslede serbiske leder, Slobodan Milosevic. Også her var retorikken ofte den mest effektive del af EU-landenes kamp mod Beograd-styrets pengepung.
EU’s Taleban-forordning, der trådte i kraft i starten af marts, har haft direkte virkning siden da. Men den ansvarlige myndighed i Danmark – Erhvervsfremmestyrelsen – har først inden for de sidste to uger – altså efter terrorangrebet den 11. september – bedt Finansrådet om at kontakte banker i Danmark for at høre nærmere om, hvorvidt der var indefrosset Taleban-penge af banker i Danmark. Det oplyser kontorfuldmægtig i Erhvervsfremmestyrelsen Dorthe Robdrup over for Information.
Endvidere har styrelsen ifølge Robdrup været i telefonisk kontakt med EU-Kommissionen for ti dage siden.

Virksomhedsansvar
Som forklaring på Danmarks lange reaktionstid siger vice-direktør i Erhvervsfremmestyrelsen Henning Steensig:
»Det kan jo skyldes flere ting. Enten at der ikke er noget at indberette, eller det kan skyldes, at der har været problem med kommunikationen. Det vil et nærmere fodarbejde kunne vise. Men jeg ved det ikke nu,« siger Steensig, der i går ikke var i stand til at tjekke sagen.
Han tilføjer, at det er de enkelte virksomheder og bankers ansvar at overholde Taleban-forordningen. Uanset forklaringen, så lå der ingen konkrete meldinger på bordet fra Danmark, da Taleban-sanktions-komitéen mødtes mandag i Bruxelles.
Det nye EU-forslag til en liste over terror-organisationer, der skal rammes på pengepungen er stærkt inspireret af en tilsvarende amerikansk liste fra sidste uge.
Udover Al Qaeda, omfatter den bl.a. egyptiske Al-Jihad, det algeriske GSPC, det usbekiske IMU, det filippinske Abu Sayyaf-group, Islamic Army of Aden, og den libyske FIG, og en række navngivne personer.
EU-listen kan senere blive udvidet, når EU videreudvikler kampagnen mod terrorisme.
Den ny liste ventes vedtaget allerede mandag på et EU-udenrigsministermøde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her