Læsetid: 1 min.

McNamara: Hold USA fast på ABM

Den tidligere amerikanske forsvarsminister mener, at Danmark bør kræve af USA, at Rusland og Kina skal med i ny aftale, før Thule-radaren kan benyttes i et amerikansk raketskjold
5. oktober 2001

Danmark bør holde USA fast på, at Rusland og Kina skal acceptere en genforhandlet ABM-traktat, før amerikanerne får lov til at opgradere Thule-radaren, så den kan indgå i de amerikanske planer om et raketskjold.
Det sagde den tidligere amerikanske forsvarsminister, Robert S. McNamara, under en høring i går på Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI). McNamara var forsvarsminister fra 1961-1968 under præsident John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson og havde en stor del af ansvaret for USA’s engagement i Vietnam-krigen – en politik, han siden offentligt har fortrudt. McNamara er for tiden på rundrejse i Europa sammen med Clinton-administrationens tidligere top-nedrustningsforhandler, Thomas Graham Jr., og mødes under opholdet i København med den danske regering og medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn.
Det, McNamara frygter, er, at amerikansk enegang med raketskjoldet kan føre til et nyt globalt atomvåbenkapløb – ikke mindst i Asien.

Ny åbning
McNamaras råd til danskerne er at benytte sig af den åbning, der er opstået i Bush-administrationens forhold til omverdenen efter terror-angrebet den 11. september. For hvor amerikanerne i McNamaras øjne traditionelt har en »unilateralistisk tendens«, så er der efter den 11. september sket et skift i retning af samarbejde med resten af verden. Og det er et samarbejde, Europa bør holde USA fast på.
Her har Danmark og Grønland en klar rolle at spille, mener McNamara, for hvis planerne om et amerikansk missilskjold skal blive til noget, så har USA brug for en opgradering af Thule-radaren, hvilket er i strid med ABM-traktaten.
»Efter den 11. september er USA meget mere villig til at tage hensyn til den russiske følsomhed på det her område. Danmark kan derfor nu sige til USA, at ’vi forstår Jeres problemer, vi vil samarbejde, og vi har altid samarbejdet. Danmark er USA’s allierede, men vi anbefaler stærkt, at en aftale forhandles i stand med russerne’. Det er Danmarks rolle i dag. Den rolle håber jeg, I påtager jer,« sagde McNamara

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her