Læsetid: 4 min.

Mellemøstlig våbenhvile skudt i sænk

Ariel Sharon ønsker ikke, at Hamas skal løbe fra sin titel som terrorgruppe
4. oktober 2001

TEL AVIV – Den atter tiltagende vold i den israelsk-palæstinensiske konflikt kunne næppe komme mere ubelejligt for de amerikanske planer i Mellemøsten. Mens israelske kampvogne i de tidlige morgentimer i går rullede ind i Gazastriben, var forsvarsminister Donald Rumsfeld ved at tage hul på sin
rundrejse i regionen. Han er taget afsted for at finde støtte i den arabiske verden til den forestående militære operation mod Osama bin Laden, men kan nu i stedet se frem til yderligere vanskeligheder med en stribe tøvende arabiske ledere.
Her har man hele tiden betinget sig en klar afgrænsning af terroranklagerne mod bin Laden, som man ikke ønsker slået i hartkorn grupper som Hamas, Islamisk Jihad og det libanesiske Hizbollah. Den israelske leder, Ariel Sharon, står derimod lige så fast på, at de tre er terrorgrupper, og har med de seneste døgns udvikling gjort sit til, at dette skal være den israelske læsning af billedet.
»Enten har amerikanerne mistet ethvert overblik, eller også er dette et led i en farlig strategi, hvor de tilgiver palæstinensisk terror for at vinde arabisk tilslutning til koalitionen,« siger den højreorienterede kommentator David Medein til Information.
»Begge dele er noget skidt for Israel.«

Våbenhvilen
De israelske kampvogne blev sendt ind i Gazastriben efter begivenhederne tirsdag aften, hvor to medlemmer af Hamas på henholdsvis 16 og 20 år trængte ind i den jødiske bosættelse Alei Sinai. Her dræbte de to unge israelere og sårede 15, inden de selv mistede livet under svær israelsk militær ild.
Tilspidsningen af konflikten faldt sammen med udløbet af en 48 timer lang våbenhvile, som ikke på noget tidspunkt nåede at blive fuldt implementeret. Fra våbenhvilen blev aftalt af udenrigsminister Shimon Peres og selvstyreformand Yasser Arafat for en uge siden, kostede den vedvarende vold indtil tirsdag aften ti palæstinensere livet og et stort antal sårede.
Den israelske reaktion på angrebet på Alei Sinai kritiseres af mange for at være ude af proportion. Kampvognene rykkede med helikopterstøtte mere end en kilometer ind på palæstinensisk selvstyreområde. En række bygninger blev jævnet med jorden og seks palæstinensere, heraf fire politibetjente, mistede livet under granatbeskydning af en politistation.
»Arafat sørger til stadighed for at levere en infrastruktur, som tillader terror at vokse frem,« retter Israels minister for intern sikkerhed, Uzi Landau, sin kritik mod selvstyret. »Ligesom amerikanerne, skal vi ikke bare fange myggene, men dræne sumpen, dræne alt som giver myggene mulighed for at yngle og udvikle sig.«

Amerikansk initiativ
I går udsendte den palæstinensiske ledelse en skarp fordømmelse af angrebet på Alei Sinai, som man kalder »et alvorligt brud på våbenhvilen«. Det lyder videre i meddelelsen, at »præsidenten har udstedt strenge ordrer til sikkerhedstjenesten om at identificere de ansvarlige personer og tage de nødvendige juridiske skridt imod dem«.
»For vort vedkommende er våbenhvilen intakt,« kommenterer den palæstinensiske minister Ziad Abu Zayad situationen. »Men man må også forstå desperationen hos vort folk. Jeg tror, der kommer yderligere mord, fordi ingen ser meget håb.«
På palæstinensisk ledelsesplan ser man imidlertid et vist håb i det voksende amerikanske engagement i konflikten. Våbenhvilen blev til under stærkt pres fra Wa-shington, og ikke mindst tillægger man præsident Bush’ seneste udtalelser om nødvendigheden af en palæstinensisk stat stor betydning.
»Jeg hilser den amerikanske indstilling, som udgør en hjørnesten for opnåelsen af en retfærdig og fuldstændig fred så vel som sikkerhed og stabilitet i Mellemøsten,« lyder det i en udtalelse fra selvstyreformand Yasser Arafat.
Dette finder ikke megen forståelse på højrefløjen i Sharons regering.
»Sharon lod sig kun nødtvungent presse ind i våbenhvilen, som han anser for at være en afledningsmanøvre. Han betragter ikke længere Arafat som nogen fredspartner, men ønsker tværtimod at delegitimere ham mest muligt,« siger Dan Leon, som er redaktør af Palestine-Israel Journal.
Forklaringen på dette er ikke mindst, at Sharon er under voldsomt pres fra højrefløjen i Knesset. Da Shimon Peres arbejdede for at sætte sidste uges møde med Yasser Arafat i værk truede både det ultraortodokse Shas-parti og den højrenationalistiske Nationale Union med at bryde ud af regeringssamarbejdet, hvorved de ville have destabiliseret Sharons samlingsregering alvorligt.
»De blev kun i samarbejdet, fordi våbenhvilens ambitionsniveau blev så beskedent,« tilføjer Dan Leon.

Fire nye bosættelser
»Arafats sikkerhedsstyrker var involveret i angrebet på Alei Sinai i planlægningen og træningen af folkene,« siger Knesset-medlemmet Zvi Hendel fra Den nationale Union.
Hendel, som selv har stiftet hjem i en af Gazastribens bosættelser, har ifølge egne udtalelser sine informationer fra »meget, meget pålidelig kilde« og mener, at tiden er inde til, at Sharon-regeringen tager skeen i den anden hånd.
I hans ende af det politiske spektrum er stærke kræfter i arbejde for at spænde ben for yderligere fredsforsøg. Bosætterbevægelsen bebudede i begyndelsen af ugen, at man på søndag har til hensigt at placere fire nye bosættelser på landkortet.
»Tragedien i Alei Sinai beviser kun, at vi må styrke bosættelsesaktiviteterne og ikke lade os distrahere af en såkaldt våbenhvile, som kun fungerer som dække for de palæstinensiske terroraktiviteter,« siger en talskvinde fra Amana, den del af bevægelsen, som står for den fysiske planlægning af nye bosættelser.

FAKTA
Gaza-striben under blokade
*Gaza-striben er 360 km2, og er i dag hjemsted for 1,2 millioner mennesker
*Omkring 64 procent af befolkningen er arbejdsløse, og mere end halvdelen af familierne i Gaza har oplevet en indtægtsnedgang på 50 procent siden Israel lukkede Gazastriben af som modsvar på al-Aqsa-intifadaen, der begyndte 28. september sidste år. Næsten to tredjedele af palæstinenserne i Gaza lever i dag under fattigdomsgrænsen M.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her