Læsetid: 2 min.

Mordere iblandt os

Under klaphatten gemmer sig vist en mørkemand
10. oktober 2001

PIX - Heksejagt
PÅ Morgenavisen Jyllands-Posten slår tegneren KW sine streger på opinionssiden. Hver dag bestræber vedkommende sig på at levere et par muntre vignetter, der knytter sig til et læserbrev.
Nu er det dog ofte småt med munterheden i Jyllands-Posten, for spalterne er proppet med frygtsom krampesnak om islam og truslen mod det danske. Derfor har KW, der givetvis er et pligtopfyldende og ordentligt menneske, også gjort sig til mester i karikaturer af mørklødede, fuldskæggede mænd med den arabiske halvmåne i baghovedet.

DEN 26. september skriver Poul E. Andersen, tidligere domprost, i en kronik i den jyske avis: »I Danmark møder vi fundamentalismen i mindre terroristisk prægede lokalopgør, men især gennem den kulturelle og politiske debat. En gruppe unge dansk-muslimske politikere med fundamentalistisk baggrund har gennem længere tid hårdnakket forsøgt at gøre sig gældende i det danske politiske system.«
Man ser det jo for sig: Sådan en slimet småterroristisk muslimsk ’dansker’, der med ubøjelig ondskab tiltvinger sig adgang, hvor han intet har at gøre, nemlig i ’det danske politiske system’. Sikke et oplæg til tegner KW!
Hvis det for eksempel er Mona Sheikh, som den fhv. domprovst tænker på, er der dog ikke rigtigt noget visuelt at komme efter – hun bærer ikke tørklæde, og hele hendes væsen lyser af uddannelse, intellektuel virketrang og ungdommelig utålmodighed.

Næh, sÅ er det for KW bedre at konstruere en figur, som kan få blodet til at fryse i fru Hansen og Jensens årer, en fordækt og sygeligt udspekuleret person, som i virkeligheden – altså domprovstens dømmende og provstende virkelighed – er en ’sovende agent’ på hemmelig mission for en dødsensfarlig fundamentalisme.
Så KW tegner et dobbeltmenneske med et smilende, behersket beskægget ydre, en god mand, der elsker Dannebrog og klaphatte, og som naturligvis bor i en kæmpehøj.
Men som også har en mørk og morderisk side ligesom Alfred Hitchcocks psykokiller Bates, der hårdnakket forsøgte at gøre sig gældende i det amerikanske motelsystem, men endte med at dolke en uskyldig smuk kvinde.
Der er mordere iblandt os, men også en skarptseende fhv. domprovst (på en slags tålt ophold i Odense) og en statsgaranteret dansk tegner, der formår at anskueliggøre truslen og demaskere trygheden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu