Læsetid: 3 min.

’Mugabe er parat til at brænde huset af’

Zimbabwe styrer mod mere blodig vold og mangel på mad før skæbnesvangert præsidentvalg, mener lederen af oppositionen, Morgan Tsvangirai
16. oktober 2001

»Zimbabwe er ikke bare i krise. Landet og især dets regering er lammet.«
Ordene kommer med eftertryk fra den trinde Morgan Tsvangirai med det fodbold-runde hovede. Med beklagelse fortæller han, som leder oppositionen samlet i Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC), at Zimbabwe desværre bidrager til »Afrika-pessimismen.«
Arbejdsløsheden er skyhøj omkring 70 procent, og inflationen ventes i år at nærme sig de hundrede. Voldelige overfald og sågar drab på medlemmer af oppositionen samt begyndende mangel på basisfødevarer som majs er en del af situationsbilledet. Og billedet bliver grimmere endnu op til præsidentvalget, som ifølge forfatningen skal afholdes senest den 28. april næste år.

Vil undgå fortiden
»Vold er det eneste våben, som Mugabe (præsidenten, red.) har, og det vil han bruge flittigt op til præsidentvalget. Mugabe ønsker ikke forandringer, for han risikerer at blive indhentet af spøgelser fra fortiden. F.eks. risikerer han at blive tiltalt for sin rolle i massakrerne på ca. 20.000 mennesker i Matabele-land i 1982-87. Og det vil blive af-sløret, hvordan han har drænet statskassen for enorme pengebeløb,« siger bevægelsens skyggeudenrigsminister, Tendai Biti, til Information. Han var i går på visit i København sammen med Tsvangirai, der meget vel kan gå hen og vinde præsidentvalget næste år.
Tsvangirai fremmaler også et billede af Mugabe som en mand, der klynger sig til magten, selv om han har siddet på den i 21 år.
»For at blive på magten er Mugabe parat til at brænde huset (Zimbabwe, red.) ned,« siger Tsvangirai.

Symptom-behandling
I februar 2000 begyndte såkaldte krigsveteraner at besætte farme ejet af hvide. Besættelserne har kostet menneskeliv og været en stor torn i udlandets øjne. Derfor var der optimisme i luften, da der i Nigerias hovedstad, Abuja, i begyndelsen af september blev indgået en aftale om at standse Mugabes ’tag-selv-jordreform.’
Abuja-aftalen ser kort fortalt sådan ud:
Storbritannien har som tidligere koloniherre angiveligt tilbudt at give 400 mio. kr. til en fond, der skal give kompensation til de landmænd, hvis jord opkøbes eller eksproprieres af staten. Til gengæld skal Robert Mugabe sørge for, at der ikke sker flere farmbesættelser, lov og orden genindføres, og demokratiets spilleregler følges.
»Abuja-aftalen bliver slet ikke ført ud i livet. Tvært-imod. Før blækket var tørt, blev den overtrådt. Der er nye farmbesættelser. Udbredt lovløshed i form af f.eks. medlemmer af MDC der bliver arresteret og gennemtæsket. Mugabe holder ikke sin del af aftalen, og det kan ikke overraske, for krisen i Zimbabwe handler ikke primært om landbrugsjord,« siger Tendai Biti og forklarer:
»Krisen skyldes hovedsageligt dårlig ledelse og magtkoncentration. Og den manifesterer sig så på forskellig vis. F.eks. ved at omkring 80 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Det offentlige sundhedssystem er brudt sammen med det resultat, at vi med udbredelsen af aids/hiv er blevet en nation af professionelle begravelsesgængere.«
»Krisen viser sig også i jordspørgsmålet. Men hvis det virkelig var så altafgørende et problem, så ville det have vist sig måske endda som en revolution for 21 år siden – efter uafhængigheden.«

Observatører i tide
Morgan Tsvangirai forsikrer over for Information, at såfremt han vinder præsidentvalget, så vil der blive arbejdet på at ændre den bestående jordfordeling, hvor de hvide farmere ejer op mod 90 procent af den frugtbare jord. Men det skal gå ordentlig for sig med kompensationer, og alle involverede som deltagere.
»Mugabes nuværende hurtige landreform er den hurtigste vej til fattigdom i Zimbabwe,« siger Tsvangirai.
De to ledere fra MDC tvivler stærkt på, at valget næste år bliver frit og fair. Mugabes styre afviser f.eks. ønsker om en uafhængig valgkommis-sion og gennemsigtige stemmebokse.
MDC har ikke planer om at boykotte valget, men Tsvangirai siger om regeringspartiet:
»ZANU-PF satser på skræmmekampagner og vold. Derfor er det af afgørende betydning, at der kommer internationale observatører mindst tre måneder før selve valgdagen. De er ingen nytte til, hvis de først er der på valg-dagen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her