Læsetid: 2 min.

Muslimske bøsser tør ikke stå frem

Det er sværere at være bøsse i et muslimsk miljø i Danmark end i mange muslimske lande
1. oktober 2001

Det er svært at være både bøsse og muslim i Danmark, og det bør det etablerede bøssemiljø gøre noget ved. Sådan lød det fra teaterleder, skuespiller og bøsse Klaus Bondam, da der søndag eftermiddag var debat om islam og homoseksualitet i Nørre Alle Medborgerhus på Nørrebro.
»Jeg ved ikke ret meget om islam. Men jeg kan konstatere, at der er masser af bøsser med muslimsk baggrund. De står bare utroligt sjældent frem. Det siger mig, at der er noget galt, for alle bør kunne stå frem med deres seksuelle orientering,« sagde Klaus Bondam, den ene af oplægsholderne på mødet, der var arrangeret af Foreningen Vision – den om lighed.
Baggrunden for mødet var episoderne den 18. august, da bøsseoptoget Mermaid Pride på Nørrebro blev mødt med sten-, flaske-, og tomatkast fra en lille gruppe unge med indvandrerbaggrund. Både Bondam og den anden paneldeltager, psykolog og kulturformidler, Ahmed Idrissi, var dog enige om, at de stenkastende unge næppe afspejler en generel holdning blandt muslimer i Danmark.
Med den konstatering kunne debatten bevæge sig videre til Klaus Bondams iagttagelse: At de muslimske bøsser, der faktisk findes i Danmark, sjældent taler åbent om deres seksualitet.
»Koranen er ikke mere fordømmende end Det Gamle Testamente hvad angår homoseksualitet, men ifølge de fleste imamer er det en synd at være homoseksuel. Så set fra et islamisk synspunkt kan det at praktisere sin tro ikke forenes med at være bøsse,« slog Ahmed Idrissi fast.
»I praksis er der imidlertid en meget levende homoseksuel kultur i de muslimske lande, og der findes selvfølgelig også muslimske bøsser i Danmark,« konstaterede Ahmed Idrissi, der under sin opvækst i Marokko erfarede, at homoseksuelle forhold fandtes både i Koranskolen og i offentlige bade.
»I Marokko og andre muslimske lande er der ved at udvikle sig et mere åbent bøssemiljø – med særlige bøssebarer og parker, hvor bøsser kan mødes. Det bliver langsomt nemmere at være bøsse i en række af disse lande,« slog Idrissi fast.
I Danmark er det muslimske miljø ifølge Idrissi langt mere reaktionært.
»Frygten for familiens reaktion er voldsom blandt muslimske homoseksuelle i Danmark,« sagde han.
Klaus Bondam var tydeligt overrasket over, at det som muslim i Danmark generelt er så svært at være åben omkring sin homoseksualitet.
»Det er min erfaring, at det som dansker er ret begrænset, hvilke konsekvenser det får at være åben om sin homoseksualitet. Vi er nået langt, og det kan simpelthen ikke passe, at man som muslim ikke har samme frihed,« sagde Bondam.
Han foreslog, at det etablerede homoseksuelle miljø i Danmark etablerer et netværk for homoseksuelle med muslimsk baggrund.
»Vi er forpligtede til at give dem den nødvendige styrke til at gå til deres bagland og kræve den accept, som de homoseksuelle i Danmark generelt oplever,« sagde han.
Forslaget blev mødt med begejstring blandt det lille publikum. Men som en ung pige sagde: »Vi sidder her med vores gode vilje, men her er ingen af de muslimske homoseksuelle, vi taler om. Hvordan kommer vi videre herfra?«
Ingen kunne umiddelbart svare på det spørgsmål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her