Læsetid: 2 min.

Naomi Klein: Drop anti-globaliseringen

Forfatteren til No Logo – bestselleren for globale aktivister – Naomi Klein, opfordrer ’Seattle-bevægelsen’ til at droppe betegnelsen ’anti-globalister’
12. oktober 2001

Globaliseringskrititikkernes eneste anerkendte talsperson, forfatteren til bogen No Logo, Naomi Klein, opfordrer alle aktivister til at hive emblemet ’anti-globalister’ af jakken. I kølvandet på terrorangrebene i USA er der brug for endnu mere globalt samarbejde:
»Når Bush inviterer verden til at deltage i Amerikas krig, hvor FN og de internationale domstole køres helt ud på et sidespor, er vi nødt til at blive dybfølte forsvarere for en ægte multilateralisme, hvor vi én gang for alle afviser etiketten ’anti-globalisering’. Bush’s koalition repræsenterer ikke et ægte globalt modsvar til terrorismen, men er blot en internationalisering af et enkelt lands udenrigspolitik. Vi kan kun skabe disse globale forbindelser som ægte internationalister; ikke som ’anti-amerikanere’,« skriver den 31-årige canadiske forfatter,
Naomi Klein, i det næste nummer af The Nation.
Hun forsøger at opmuntre engagerede folk i hele verden til at fastholde og udbygge de solidaritetsfølelser, som folk har udvist over for hinanden efter den tragiske terrorisme:
»I stedet for at antage, at amerikanere kun kan drage omsorg for hinanden, når de forbereder sig på at dræbe en fælles fjende, bør alle dem, der interesserer sig for at påvirke holdninger, udnytte chancen til at koble disse menneskelige reaktioner til de mange andre områder, hvor der er brug for at prioritere de menneskelige behov højere end firmaernes profit – fra aids-medicin til hjemløse,« skriver Klein, som i morgen kommer til Danmark, inviteret af Informations forum for systemdebat, Luftskibet, for at diskutere, hvordan den nye situation påvirker grupperne:
»Det vil kræve en dramatisk ændring i aktivist-strategien; én strategi, der baseres mere på substans end på symboler. Internt i ’bevægelsen’ har der i over et år været kritik af den hidtidige, hovedsageligt symbolske aktivisme uden for topmøder og enkelte firmaer. Men lige nu synes imidlertid som en god lejlighed til at udfordre både nihilistiske og nostalgiske kræfter i vores egne rækker.«
»Vores opgave er at sætte fokus på, at der findes mere end to verdener; at eksponere alle de usynlige verdener, der findes mellem den økonomiske fundamentalismes McWorld og den religiøse fundamentalismes Jihad.«

*Naomi Klein kan høres lørdag på Institut for Statskundskab, RO 9, Rosenborggade 13-15, København. Tilmelding på:
L

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her