Læsetid: 2 min.

New York

19. oktober 2001


(2. sektion)

*I New York har mange små og store virksomheder måttet dreje nøglen om efter 11. september og fyre deres medarbejdere. 20 procent af befolkningen på Manhattan var udlændinge, hvis opholdstilladelse var knyttet til deres arbejde. Da mange af disse har måttet rejse, er der sket en tilsvarende omsætningsnedgang i de tilbageværende forretninger.

*Mange af Manhattans velhavende beboere har solgt deres lejligheder og er flyttet væk.

*Det er stadig nødvendigt med en særlig tilladelse for at færdes downtown i nærheden af det, der var World Trade Center. Her ligger ikke bare Financial District, men også et hav af små produktionsvirksomheder, import-eksportfirmaer med rødder i Østasien, kunstneratelierer og gallerier, rejsebureauer, små spisesteder, grossister for industrikøkkener, systuer og mange andre former for virksomheder, der i høj grad beskæftiger indvandrere fra udviklingslande.

*Da Koolhaas skrev Delirious New York var byen hverken så sikker eller så populær, som den har været i 1990’erne. Men mens hele USA har haft en markant nedgang i kriminaliteten, har den været mest markant i New York. Et eksempel: I 1990 var der 112.380 røverier. I 1998 var der 18.788. I samme periode gik antallet af mord ned fra 2.605 til 924. Og dette på trods af at befolkningstallet steg fra 17.990.455 til 18.175.000.

*Mens de unge arkitekter udviklede radikale fantasier om den svimle by, og kunstnere, filmfolk og musikere omkring Warhols Factory udviklede en ny pop-kunst, var de store byers planlæggere og investorer optaget af at konstruere en ny historisk sammenhæng. Hele området omkring Manhattans sydspids blev fra 1977 og langt op i 1990’erne udviklet i et sammenhængende forløb af parker, promenader, restaurerede bygninger og nye pavilloner. Anlægget forenede bevaring, rekonstruktion, fri konstruktion efter historisk forbillede og uhæmmet forbrug i en uskøn blanding. Men det blev hurtigt populært blandt pendlerne som pauseområde og udflugtsmål og et forbillede for tilsvarende udviklinger i andre stater og lande.

*I dag er Koolhaas, ifølge et interview i Der Spiegel, optaget af Lagos som forbillede for en kommende tids byudvikling. I denne kolossale by med bestandigt foranderlig topografi organiserer folk sig lokalt og agerer samtidig globalt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her