Læsetid: 3 min.

’Nye drab i Israel er resultat af israelsk besættelse’

Nye angreb på israelske mål er boomerang-effekt af Israels besættelse af seks palæstinensiske byer
29. oktober 2001

HADERA – Det hele varede højst et halvt minut, men kan igen have ændret udviklingen i Mellemøsten i lang tid fremover, da to palæstinensere i går åbnede ild med automatvåben på hovedgaden i den israelske provinsby Hadera.
Stemningen skiftede på et øjeblik til panik, inden der igen hørtes skud – denne gang da betjente fra en pa-truljevogn dræbte de to palæstinensere med deres tjenestepistoler. Islamisk Jihad tog efterfølgende ansvar for angrebet.
Seks blev dræbt og 31 såret af de palæstinensiske skud, hvilket straks har skabt ny tvivl om Israels delvise erobring af seks palæstinensiske byer på Vestbredden, og om operationens evne til at forhindre nye angreb. Ifølge israelske militære kilder kom de to mænd fra Jenin, som er blandt de tungest belejrede.

Virkningsløs operation
Tidligere i går blev en israelsk soldat dræbt ved ved en kibbutz ti kilometer øst for Hadera. En gruppe med tilknytning til palæstinen-serlederen Yasser Arafats Fatah-gruppe erklærede, at den står bag mordet på israeleren.
»Hvis I tror, I kan løse problemerne med magt, begår I en alvorlig fejltagelse,« henvendte Abu Ala sig i går til den israelske offentlighed gennem et interview i dagbladet Maariv.
Den palæstinensiske politiker udtrykker sin vrede over Israels én uge lange besættelse, som endnu i går blev opretholdt, trods løfter om det modsatte.
Ministerpræsident Ariel Sharon gav dog i går aftes ordre til at israelske soldater skulle forberede en tilbagetrækning fra Beit Jala og Bethlehem under forudsætning af, at palæstinenserne holder deres løfte om at indstille skydningen i området. »Hvad der startede som en, fra et militært synspunkt, vellykket operation kommer nu tilbage i ansigtet på os som en boomerang,« siger militær-analytikeren Ron Ben Ishai.

Unødigt brutalt
»Vi ved endnu ikke, hvad israelerne har tænkt sig, men jeg håber ikke, de sætter forbindelse mellem dagens hændelser i Hadera og en tilbagetrækning fra de palæstinensiske byer,« siger Bethlehems borgmester, Hanna Nasser, til Information.
Han beskriver den israelske besættelse af byen som unødigt brutalt og helt uden virkning:
»De har besat næsten hele centrum. De sidder på taget af to hoteller og skyder på alt, som bevæger sig i gaderne. Bare her i byen har vi 22 døde og 120 sårede på en uge. Et af hotellerne er halvt udbrændt, og ud over dette er der rundt om i Bethlehem anrettet skader for 20 millioner dollars. Men det mest utrolige er, at hele denne operation ikke har kunnet beskytte Gilo,« siger borg-mesteren.
At sætte en stopper for palæstinensiske beskydninger af Gilo i Jerusalems sydlige udkant var et af den israelske regerings mål med at sende hæren så massivt ind i palæstinensisk selvstyreområde.
Et andet formål var at pågribe ansvarlige for attentatet på turistminister Rechavam Zeevi for halvanden uge siden, men dette var ifølge israelske kommentatorer allerede sket, før Ariel Sha-ron gav aktionen grønt lys.
I stedet har udviklingen ifølge Hanna Nasser ført til en yderligere radikalisering af den palæstinensiske befolkning:
»Arafat gør sit bedste for at holde situationen under kontrol, men han kan ikke styre Hamas og andre grupper, som hele tiden har været imod Oslo-processen.«
»Personligt bryder jeg mig ikke om deres midler, men når man ser asymmetrien i lidelserne, kan jeg godt forstå, at sympatien for Hamas vokser. I en uge har alt været lukket, ingen går på arbejde og børnene er hjemme fra skole. Vores smertegrænse er forlængst nået,« siger Hanna Nasser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her