Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

30. oktober 2001


Arafat og Peres skal mødes i Spanien
*Palæstinensernes leder, Yasser Arafat, skal mødes med Israels udenrigsminister, Shimon Peres, under en konference for de europæiske lande og landene ved Middelhavet i Spanien fredag. Det meddelte en højtstående palæstinensisk embedsmand i går.
EU’s udenrigsministre meddelte efter et møde i går, at Israel øjeblikkelig skal trække sine tropper ud af de palæstinensiske selvstyreområder, og at den palæstinensiske administration for deres del skal gøre alt for at arrestere de palæstinensere, der står bag anslag mod Israel.

USA’s Højesteret ramt af miltbrand
*De amerikanske myndigheder bekræftede i går, at der er fundet spor af miltbrand i flere regeringsbygninger i Washington. En talsmand fra Det Hvide Hus sagde, at post med miltbrand formentlig blev taget med ind i selve udenrigsministeriet fra et postkontor på den anden side af gaden.
Samtidig sagde en talsmand for USA’s Højesteret, at mistanken om tilstedeværelse af miltbrand i bygningen er blevet bekræftet. Højesteretsbygningen vil foreløbig være lukket til og med i dag. Desuden er der konstateret miltbrand i regeringsbygningen, som huser det amerikanske sundhedsministerium.
Tre mennesker er omkommet som følge af miltbrand, mens 10 andre vides at være inficeret.

Menneskesmugler-liga afsløret
*Tre pakistanske menneskesmuglere blev i går varetægtsfængslet frem til den 22. november, efter at de er blevet sigtet for at have smuglet et stort antal illegale indvandrere ind i Danmark.
En fjerde fik ved grundlovsforhøret i retten i Taastrup sin anholdelse opretholdt i tre døgn.
Alle fire nægtede sig skyldige i sigtelserne for menneskesmugling og kærede på stedet kendelserne til landsretten. De blev anholdt søndag i kølvandet på en massiv politi-indsats, hvor betjente fra Glostrup Politi og fra Rigspolitiets særlige gruppe mod menneskesmugling blandt andet havde aflyttet de mistænktes telefoner.

Tilståelse i Palmesagen er ikke nok
*Det nytter ikke meget, at den tidligere morddømte og senere frikendte Christer Pettersson i weekendens løb nærmest har tilstået mordet på den svenske statsminister Olof Palme i 1986.
Flere juridiske eksperter i Sverige mener ikke, at det er nok til at genåbne sagen. Mordvåbnet er aldrig fundet, og det står fortsat hen i det uvisse – tilsyneladende også for Christer Pettersson selv – om han affyrede det dræbende skud.
I et interview, som blev sendt i går morges på Radio Rix FM, sagde Pettersson blandt andet, at Palmes enke, Lisbet, kan have ret i, at det var ham, hun så ved gerningsstedet.

Politirazzia mod natklubber
*Københavns Politi gennemførte i går en aktion mod en stribe af byens natklubber for at kontrollere, om de benyttede østeuropæiske piger i etablissementerne. Det førte til, at ejeren af flere af klubberne og hendes mand blev anholdt af politiet, der også pågreb et par betroede medarbejdere i barerne.
Alle fire vil i dag blive krævet varetægtsfængslet for at have bragt kvinderne ulovligt til landet for egen vindings skyld, oplyser kriminalinspektør Kurt Jensen til Ritzau. Fængslingskravet vil blive rejst ved et grundlovsforhør i byretten i København.
Politiet traf ved razziaerne 30 kvinder. En stor del af dem stammer fra EU-lande, men 15-16 af dem er fra østeuropæiske lande, og de sad i går aftes til afhøring hos politiet, der skal opklare, om deres ophold og arbejde i Danmark er lovligt.

Tvind-fond øjner erstatning
*Tvind-koncernens humanitære fond, der sidst i august fik udpeget en ny bestyrelse af Civilretsdirektoratet, holder et godt øje med politiets undersøgelse i forbindelse med Tvind-fonden. Hvis politiet får bekræftet sin mistanke om, at der er sket mandatsvig og uretmæssige udbetalinger fra fonden, kan der vente et krav om tilbagebetaling.
»Hvis det er rigtigt, at der uretmæssigt er ført penge ud af fonden, så må fonden have krav på at få dem ført tilbage igen,« vurderer Jesper Lett, advokat og ny formand den humanitære fond, der tidligere havde Tvind-folk i bestyrelsen.
Dermed kan der opstå krav om tilbagebetaling af op til 75 mio. kr., som er udbetalt fra fonden. Jesper Lett mener, at kravet kan blive rettet mod tidligere medlemmer af bestyrelsen, men også mod de personer, der har modtaget pengene, hvis de altså har været klar over, at det skete i strid med fondens formål.

Flyledere ansvarlige for SAS-flystyrt
*Efterforskere har lagt skylden for det værste flystyrt i SAS’s historie på to flyledere i kontroltårnet i Milanos Linate lufthavn, viste rapporter i Italien i går.
Nye oplysninger er kommet frem på baggrund af de båndede optagelser af Cessna-flyets tyske piloters samtale med flyledere i kontroltårnet i de øjeblikke, der gik forud for sammenstødet mellem de to fly.
Ifølge efterforskerne skulle flylederne i kontroltårnet have indset, at Cessna-flyet befandt sig på en forkert bane ud fra mindst tre oplysninger, som flyets piloter gav kontroltårnet.
Af samtalerne mellem piloterne og kontroltårnet fremgår det således, at piloterne på Cessna-flyet havde en fornemmelse af, at noget var galt, og havde givet udtryk for deres tvivl til kontroltårnet. Kontroltårnet reagerede imidlertid ikke.

Ny norsk regering foreslår borgerløn
*Skrot alle velfærdsordninger og giv alle i den voksne befolkning knap 100.000 kroner om året.
Sådan lyder forslaget fra den nytiltrådte norske regering. Ideen er, at pengene skal gives til alle nordmænd uanset, om de er i arbejde eller ej, er syge eller raske.
Venstres socialpolitiske ordfører, May Britt Vihovde, siger til internetavisen Nettavisen, at beløbet skal erstatte alle nuværende velfærdsordninger. »Det drejer sig om at skabe værdighed for de trængende og om at effektivisere det offentlige bureaukrati,« sagde Vihovde. Hun håber, at borgerlønnen kan erstatte det nuværende træge system.

Information retter
*I anmeldelsen af Dansk Kvindebiografisk Leksikon d. 25. oktober kom vi ved en fejl til at omtale en af bidragyderne, fhv. overvismand Niels Kærgaard som afdød. Det er ingenlunde tilfældet. Efter sigende gennemførte han tværtimod i den forgangne weekend en halv triathlon. Vi beklager fejlen.Red.

Milosevic: Anklagerne er falske
*Jugoslaviens tidligere leder Slobodan Milosevic forklarede i går ved FN’s krigsforbrydertribunal i Haag, at han ikke agtede at forholde sig til de nye anklager om krigsforbrydelser, som er blevet rejst mod ham. »Jeg vil bare sige, at hele teksten i det anklageskrift, vi lige har hørt, er bevis på, at anklagerne er falske,« sagde Milosevic, da han blev bedt om at forsvare sig. Dommer Richard May skar ham af og sagde, at der ikke var tid til at høre på hans kommentarer. Han noterede på vegne af den anklagede, at Milosevic erklærede sig ikke-skyldig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her