Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

18. oktober 2001


Landstyrker kan være på vej til Afghanistan
*Den britiske premierminister Tony Blair antydede i går, at det nu er ved at være tid at indsætte landstyrker i Afghanistan. Blair sagde i det britiske underhus, at den USA-ledede alliance er »i gang med forberedelserne for at kunne tage yderligere militære skridt mod Taliban-styret og al-Qaeda netværket«.
Taleban-styret indledte i går morges et større modangreb mod de partisaner, som har gjort fremskridt i den nordlige del af Afghanistan i de senere dage. Samtidig fortsætter den kontinuerlige amerikanske bombning af landets hovedstad, Kabul, og byerne Jalalabad og Kandahar.
Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon erkendte sent tirsdag aften, at et kampfly ved en fejl havde ramt et Røde Kors-lager. Pentagon beklagede samtidig, at humanitære forsyninger var blevet ødelagt ved fejlangrebet, samt at en afghansk sikkerhedsvagt var blevet såret. I Geneve opfordrede FN’s hjælpeorganisationer i går donorlandene til at leve op til deres løfter og give de bidrag til Afghanistans nødlidende befolkning, som de har lovet. Hjælpeorganisationerne siger, at de er i kamp med tiden for at få bragt nok nødhjælpsforsyninger ind i landet.

31 smittet med miltbrand i USA
*31 ansatte på den amerikanske senator Tom Daschles kontor blev i går testet positive for miltbrand.Det oplyste det franske nyhedsbureau AFP.
Den demokratiske senators kontor modtog i sidste uge en konvolut, som indeholdt miltbrandbakterier.
Senator Joseph Lieberman sagde i går, at de »ansatte nu modtager den nødvendige behandling«. At man tester positiv for sygdommen er dog ikke det samme som at man udvikler sygdommen.
Der blev i går også fundet små mængder miltbrandbakterier i den bygning, hvor guvernør George Pataki har sit kontor i New York, oplyste tv-station NY1 News.

Sharon giver Arafat en kold skulder
*Den efterhånden temmelig sårbare våbenhvile i Mellemøsten led endnu et alvorligt knæk, da Israels turistminister, Rehavam Zeevi, i går blev dræbt af en gruppe
palæstinensere fra den yderligtgående venstreorienterede organisation, Folkefronten for Palæstinas Befrielse (PFLP). Drabet fik premierminister Ariel Sharon til at meddele, at han vil undgå al kontakt til palæstinenserne indtil terrorismen definitivt er stoppet.Den israelske premierminister gav straks palæstinenserleder Yasser Arafat det fulde ansvar for ministerkollegaens død. Meddelelsen om, at Israel nu har suspenderet al politisk kontakt til palæstinenserne, fik Yasser Arafat til at kræve, at gerningsmændene bliver anholdt.

USA’s medier advarer mod censur
*De amerikanske mediers sammenslutning (IAPA) advarede tirsdag imod restriktioner, som medier bliver pålagt som følge af terrorangrebet den 11. september. I en netop offentliggjort rapport sætter IAPA især spørgsmålstegn ved Det Hvide Hus’ håndtering, efter at det i sidste uge bad de største amerikanske tv-stationer om at begrænse brugen af videooptagelser med den terrormistænkte Osama bin Laden.
»Denne selvcensur sender det forkerte budskab til de muslimske lande omkring vores værdier om åbenhed og pressefrihed, som USA og dets allierede bryster sig af, og dermed nægter den amerikanske befolkning at blive fuldt informeret,« står der i rapporten.
Mediernes sammenslutning er desuden bekymret for, om Kongressen vil tillade amerikanske myndigheder at overvåge brug af internettet.

Nyrup kritiserer PET og FE
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen rettede i Ekstra Bladet i går en hidtil uset og sønderlemmende kritik af de to danske efterretningstjenester, Politiets, PET, og Forsvarets, FET.
Det sker på baggrund af de åbenlyse problemer i de to efterretningstjenester, som er kommet frem i lyset efter terrorangrebene i USA 11. september.
»Rent ud sagt: Jeg blev overrasket over, at kommunikationen mellem de to efterretningstjenester var holdt så adskilt – at de så at sige befandt sig i hver sin cigarkasse, og at der ikke blev kommunikeret opad. Jeg havde taget for givet, at vores systemer på det her område var indrettet på en måde, så der var information fra top til bund,« siger Poul Nyrup til Ekstra Bladet.

Betalingsbalancen har det godt
*Betalingsbalancens overskud i august på 7,3 mia. kr. overraskede økonomerne, der ikke havde ventet så flotte tal.
Set over de seneste 12 måneder – fra juli sidste år til og med august i år – er overskuddet på betalingsbalancen 48,6 mia. kr., hvilket er historisk højt.
»Tallene er betydeligt bedre, end vi havde regnet med, og det får os til at vente et totalt overskud for 2001 på 44 mia. kr.,« siger cheføkonom i Jyske Bank, Klaus Kaiser.
Danmarks Statistik har opgjort resultatet for handelsbalancen i hele 2000, og den viser et overskud på 49 mia. kr. Vi solgte varer til udlandet for 400,8 mia. kr., mens
vi købte varer i udlandet for 351,8 mia. kr.
Leder på forsiden

USA’s økonomi vil få det bedre
*Den økonomiske vækst har aftaget markant i USA efter terrorangrebet den 11. september, men tilbageslaget vil være kortvarigt, og USA’s økonomi vil komme sig over krisen. Det sagde USA’s centralbankchef, Alan Greenspan, til den økonomiske komité i Kongressen i går.
»Produktiviteten vil vise et fald, men den vil hurtigt vende tilbage på niveauet, som kendetegner perioden efter 1995,« sagde Greenspan.
Det er af afgørende betydning, at forbrugertilliden i USA ikke lider voldsommere knæk, da det er privatforbruget, som skal trække væksten i den amerikanske økonomi som en afgørende kraft i verdensøkonomien.
Der mangler fortsat sikre indikationer på, hvordan amerikanerne har reageret på terrorangrebet, og Greenspans optimistiske undertoner er ifølge cheføkonom John Madsen fra Nykredit Markets, et led i spillet om at bevare tilliden hos marked, forbrugere og erhvervsliv.
Allerede inden terrorangrebet var USA-økonomien svækket, men viste dog svage tegn på fremgang.
Leder på forsiden

Terror-topmøde imorgen
*Storbritannien, Frankrig og Tyskland holder imorgen topmøde for at drøfte krisen i Afghanistan og den internationale udvikling, sagde den franske præsident, Jacques Chirac, i går.
Topmødet mellem Chirac, premierminister Tony Blair fra Storbritannien og Tysklands forbundskansler, Gerhard Schröder, finder sted i Gent i det nordlige Belgien.

Miltbrand-frygt skal sprede virus
*En ny virus-orm bliver i øjeblikket sendt rundt via
e-mail på Internettet. Modtageren loves information om Anthrax – miltbrand.
Men mailen indeholder en virus, som sender sig selv videre via Microsofts Outlook-program.
Mailen er skrevet på spansk og hedder »Anthrax Info.« Den er vedhæftet filen »anthraxinfo.vbs.« Ifølge Peter Kruse, Security & Virusresearch hos Telia, der har analyseret virusen, er den dog i lavrisikogruppen og vil blive opfanget af de fleste anti-virus-programmer.

Rusland lukker spioncenter
*USA’s præsident, George W. Bush, hilste det i går velkomment, at Rusland har besluttet at lukke et spionagecenter i Cuba.
Det er et tegn på et bedre forhold mellem USA og Rusland, sagde Bush.
»Det er endnu et tegn på, at Den Kolde Krig er forbi,« sagde præsidenten.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde tidligere i går, at Rusland lukker Lourdes-efterretningscentret, der er en lyttepost omkring 150 kilometer fra Floridas kyst. Centret blev bygget i 1964.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her