Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

16. oktober 2001


Skudveksling i Kashmir
*Indisk artilleri beskød i går pakistanske militærposter i det omstridte Kashmir, hvilket fik pakistansk militær til at svare igen, sagde indiske forsvarskilder i Srinagar i den indisk kontrollerede del af Kashmir.
Angrebet kommer samtidig med, at USA’s udenrigsminister, Colin Powell, netop er ankommet til regionen for at have møder med de indiske og pakistanske ledere.
Kilderne sagde, at det indiske artilleri angreb mindst 11 pakistanske militærposter.
Pakistan meddelte senere, at en kvinde blev dræbt og 25 andre såret under den indiske artilleribeskydning. I en første kommentar til angrebet opfordrede USA’s præsident, George Bush, Indien og Pakistan til at »holde igen«.

Frygten for de fremmede falder
*Danskernes bekymring for vold, kriminalitet og lange ventelister til sygehusene er blegnet efter terroren i USA for en måned siden. Det viser en måling, som Institut for Konjunktur-Analyse har lavet for Justitsministeriet, skriver Politiken.
Mest overraskende er det, at også bekymringen over indvandrere og flygtninge er faldet markant, siger forskningsleder i Justitsministeriet Britta Kyvsgaard.
I undersøgelsen har 1.100 danskere i begyndelsen af oktober angivet deres grad af bekymring over en række emner.

Frygt for terrorbreve i hele landet
*nUventede breve fik i går landet over ansatte i butikker og kontorer til at frygte, at de var blevet ramt af post med miltbrandsmitte. I Randers, Århus, København og Karlslunde måtte politiet rykke ud til breve, som de ansatte fandt mistænkelige.
Politiet tager borgernes frygt for miltbrand meget alvorligt, og sender brevene videre til Statens Serum Institut, hvor de bliver undersøgt nærmere.
»Affødt af situationen i USA har vi stillet en række spilleregler op, som vi så følger i øjeblikket, når folk henvender sig om mistænkelige kuverter. Alt efter om kuverten er uberørt eller ej, handler vi så derefter,« siger den centrale vagtleder Børge Nieman.

DR beskyldes for hæleri i Strube-sag
*Striden om bilagene i sagen om formanden for SiD’s Industrigruppe, Willy Strube, blev i går skærpet, da sagen endte i Fogedretten. Og ifølge en af sagens parter, advokat Birgit Lemvigh, kan sagen i yderste konsekvens ende med at blive til en sag om medvirken til hæleri til en straframme på op til fire år.
»Det er op til Fogedretten at vurdere sagen i første omgang, men jeg mener, at man reelt kan sige, at Danmarks Radio har medvirket til hæleri med en straframme op til fire år, hvis de har været i besiddelse af de pågældende, originale bilag uden at ville aflevere dem til deres ejermand, Ole Iversen,« siger Birgit Lemvigh til Ritzau.
TV-Avisen beskylder Willy Strube for at have modtaget store pengebeløb på sin private konto fra firmaet I-service, der har SiD som sin største kunde, og bilagene bruges af TV-Avisen som dokumentation i sagen.

Krigsskibe skal sikres mod terror
*Tidens stadig større fokus på såkaldt asymmetrisk krigsførsel og risikoen for terrorangreb betyder, at alle søværnets skibe nu udstyres med ekstra selvforsvarssystemer. Danske krigsskibe skal ikke længere alene kunne forsvare sig mod traditionelle angrebstrusler over store afstande men også teknisk primitive terrortrusler helt tæt på, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Konkret er der bl.a. tale om hurtigtskydende maskingeværer. Som noget nyt vil skibene med de nye småkalibrede våben monteret også kunne tage sig af f.eks. selvmordsfly, der først opdages i sidste øjeblik.
og gummibåde fyldt med sprængstof, der styres mod skibet. Udover de nye terrorforebyggende selvforsvarssystemer udstyres de nye skibe også med traditionelle længererækkende seasparrow-missilsystemer.

Winnie Mandela under anklage
*Winnie Madikizela-Mandela vil blive anklaget for bedrageri, og anklagerne mod ekshustruen til den tidligere præsident, Nelson Mandela, vil blive fremlagt i retten i Pretoria på torsdag, oplyste sydafrikansk politi i går.
Politiet mener, at Winnie Madikizela-Mandela er involveret i et større svindelnummer, hvor hendes underskrift er blevet brugt til at opnå banklån på falske forudsætninger.
65-årige Winnie Madikizela-Mandela, der er præsident for the African National Congress Women’s League (ANCWL) og medlem af parlamentet står til at blive tiltalt for op til 60 tilfælde af svindel, og anklageren i sagen overvejer endda at tilføje yderligere sigtelser.

Oppositionen vandt klar sejr i Argentina
*Optællingen fra kongresvalget i Argentina gav det ventede sviende nederlag til koalitionen bag den regerende Alianza. For præsident Fernando de la Rúa betyder det, at han i resten af sin præsidentperiode må søge en bredere politisk platform til at håndtere landets dybe, økonomiske krise, efter at vælgerne har gjort peronisterne i oppositionen til det største parti i såvel senatet som underhuset. Iagttagere venter dog ikke større ændringer i landets økonomiske politik, hvor det alt overskyggende emne er håndteringen af en eksploderende gæld på statsbudgettet på mere end 1.000 milliarder kroner.

For få læger vil på landet
*Landområderne har svært ved at tiltrække praktiserende læger, og i løbet af 20 år vil der på landsplan mangle mellem 400 og 1.600 praktiserende læger. Det fremgår af en prognose fra Jyske Bank, skriver Berlingske Tidende.
Hovedårsagen er, at 30 procent af de praktiserende læger i dag er over 55 år og snart går på pension, samtidig med at lægerne udsættes for et stigende arbejdspres, hedder det i undersøgelsen.
De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) afviser, at det vil gå så galt, men erkender at specielt landdistrikterne vil mangle praktiserende læger de kommende år.

Kommuner svigter de svage
*Der er meget store forskelle i indsatsen fra kommune til kommune, når det gælder samarbejdet med erhvervslivet om at holde svage medarbejdere på arbejdsmarkedet.
Det går ud over det lokale erhvervsliv og borgerne, mener Dansk Arbejdsgiveforening.
»Der er ganske stor forskel fra kommune til kommune i forhold til, hvor mange, man evner at fastholde på arbejdsmarkedet, frem for at lade dem gå på offentlig forsørgelse, f.eks. på førtidspension, siger chefkonsulent i DA,
Nikolaj Bøgh til ErhvervsBladet.

Sharon presset fra alle sider
*Der var tegn på krise i den israelske regering i går, da et yderligtgående politisk parti trak sin støtte til ministerpræsident Ariel Sharon, som blev kritiseret for at være for blød. Det tolkes som Sharons hidtil værste nederlag, at høgene i Den Nationale Union, Beitenu, forlader regeringen. Den direkte årsag til Beitenus farvel skal ses i, at Sharon har beordret israelske kampvogne ud af Hebron, hvilket Sharons militærchef var uenig i. Samtidig er Sharon fra palæstinensisk side hadet mere end nogensinde på grund af drabene på to fremtrædende medlemmer af den ekstremistiske islamiske gruppe Hamas.

UNICEF: 100.000 afghanske børn risikerer at dø
*Op mod 100.000 afghanske børn risikerer at dø i løbet af vinteren, med mindre det lykkes at få bragt forsyninger ind til landet i løbet af de kommende seks uger, advarede FN’s Børnefond (UNICEF) i går.
UNICEF-talsmand Eric Laroche sagde, at organisationen har brug for 36 mio. dollar (288 mio. kr) til alene at udføre helt fundamentalt nødhjælpsarbejde i landet, men at organisationen kun har modtaget bidrag på halvdelen af det beløb: »Så mange som 100.000 afghanske børn vil dø i Afghanistan i den kommende vinter, med mindre vi får tilstrækkelige forsyninger af nødhjælp ind i de kommende seks uger,« sagde Laroche.
USA førte i går sin bombekampagne mod Afghanistan ind i den anden uge og lod igen bomber og raketter regne ned over landet i bestræbelserne på at tvinge Afghanistans regerende Taleban-milits til at udlevere den terrormistænkte saudi-araber Osama bin Laden. I Afghanistan sagde Taleban-militsen, at den første uges angreb har kostet over 300 mennesker livet, heraf mange civile.
I Pakistan sagde en talsmand for Taleban-styret, at bin Laden var i god behold efter de seneste angreb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her