Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

13. oktober 2001


Auken fejer GMO-tvivl af bordet
*Miljøminister Svend Auken fejer nu enhver tvivl af bordet med hensyn til den danske holdning til GMO’er – genmodificerede organismer.
Danmark står stadig urokkeligt fast på, at der ikke skal godkendes nye gensplejsede afgrøder i EU, før man har endeligt vedtaget et sæt nye regler om mærkning og sporbarhed. Alle varer med gensplejset indhold skal efter forslaget kunne spores tilbage i alle led, helt til producenten, for at sikre forbrugeren valgfrihed.

UK: Våbenhvilen i Nordirland brudt
*Storbritanniens minister for Nordirland, John Reid, beskyldte igår Ulsters Forsvars Forening (UDA), Ulsters Frihedskæmpere (UFF) og Loyalisternes Frivillige Styrke (LVF) for at stå bag en opblussen af den sekteriske vold og sagde, at Storbritannien ikke længere anerkender den våbenhvile, som grupperne selv har opfordret til.
Sikkerhedskilder mistænker LVF for at stå bag mordet på Martin O’Hagan for to uger siden. Martin O’Hagan er den første journalist, der er blevet dræbt under den 30 år lange blodige konflikt i Nord-irland.

NBC-ansat i New York har miltbrand
*En ansat på tv-stationen NBC i New York er smittet med miltbrand, meddelte selskabet fredag. I forvejen er en person død og to smittet i et mediehus i Florida.
USA’s sundhedsminister, Tommy Thompson, sagde igår, at der ikke er beviser for, at miltbrandsagen har forbindelser til terrorisme, og FBI fastslog også igår aftes, at politiet ikke ser en forbindelse til attentaterne i New York og Washington.
Den NBC-ansatte er en kvinde, der er ansat på tv-selskabets hovedkvarter i Rockefeller Center på Manhattan. Hun er i behandling og rapporteres i bedring.
Artikel på forsiden

Støtte til EU-lån til Jugoslavien
*Danmark støtter, at EU giver 45 mio. euro (cirka 360 mio. kr.) ekstra i gaver som bistand til Jugoslavien. Dermed får landet 960 mio. kr. som gavebistand af en samlet hjælp på ca. 2,8 mia. kr.
Det gav Folketingets Europaudvalg fredag økonomiminister Marianne Jelved (R) mandat til, før hun tirsdag mødes med EUs økonomi- og finansministre.
Jugoslavien producerer kun 40 procent af produktionen i 1989, før Jugoslavien gik i opløsning. Landet består kun af Serbien og Montenegro, fordi andre republikker er trådt ud.

Færre bomber på muslimsk helligdag
*USA dæmpede igår bombardementerne i Afghanistan på en række mål for at respektere den muslimske helligdag, sagde Richard Myers, USA’s forsvarschef.
Generalen tilføjede, at bombestoppet var planlagt på forhånd, og at kun »på forhånd planlagte mål« som luftbaser ville blive bombet. Han gjorde det dog ikke klart, om bombeflyene ville angribe mål, der pludselig viser sig, som f.eks. Taleban-kolonner.
Samtidig sagde USA’s forsvarsminister, Donald Rumsfeld, at den nordlige alliance, der bekæmper Taleban i Afghanistan, bør gå i offensiven.
»Vi mener, at vi har gjort en del, når det gælder Taliban og al-Qaida. Det kan være, at tiden er inde til, at landstyrker rykker ind i de områder, hvor vi har bombet,« sagde han.

Syv sigtet efter SAS-ulykken
*En italiensk anklager har sigtet syv personer efter katastrofen i Milanos Linate-lufthavn, hvor 118 mennesker omkom efter et sammenstød mellem en SAS-rutemaskine og et lille privatfly.
Blandt de sigtede er lufthavnens direktør og to flyveledere.
Også lederen af lufthavnsselskabet, en ansat i luftfartsmyndigheden og to ansatte er blevet præsenteret for sigtelser, mens årsagen til flystyrtet søges klarlagt. Dermed risikerer de sigtede at blive retsforfulgt.

Politisk flertal imod at fryse børnecheck
*Der er politisk flertal imod at fastfryse værdien af børnechecken for at skaffe penge til at forlænge barselsorlove.
Venstre, Konservative, Kristeligt Folkeparti, SF og Enhedslisten vender tommelfingeren nedad, og dermed har forslaget ringe chancer for at blive til virkelighed.
»Man skal ikke blande de to ting sammen. Det er ikke noget, vi vil se på med milde øjne, siger den konservative finansordfører, Gitte Seeberg.«
VK er ikke blevet præsenteret for forslaget under deres forhandlinger med regeringen, men Gitte Seeberg gør det klart, at de Konservative er modstandere af forslaget, fordi det udelukkende er en omfordeling af penge børnefamilierne imellem.

Analyse af nord-jyske motorveje
*Debatten om motorvejsbyggerierne i Nordjylland og andre steder i landet fører nu til en nærmere undersøgelse af de nye forbedrede vejes effekt på by- og erhvervsudviklingen.
Med Nordjylland som eksempel skal der sættes fokus på de regionalpolitiske effekter af vejudbygningen, så det kan afdækkes hvilke faktorer i udviklingen, der kan tilskrives bedre vejforhold. Projektet skal være færdigt i 2004 og har et samlet budget på 3,2 mio. kr.
Undervejs vil kommuner og erhvervsliv blive inddraget for at bidrage med erfaringer og drøfte initiativer, der støtter nye udviklingsmuligheder.

Rygeafvænning højt på indkøbslisten
*Der er blevet lagt mange pakker nikotintyggegummi i indkøbskurvene, siden landets supermarkeder og dagligvarebutikker den 1. oktober fik lov at sælge håndkøbsmedicin.
Hos butikkerne tegner rygeafvænningsprodukterne sig for over halvdelen af omsætningen på håndkøbsmedicin, viser en opgørelse efter de første 14 dage med medicin i fri handel.
Medicin mod forkølelse og hovedpinepiller kommer ind på anden- og tredjepladsen.

CSU og CDU venter på Stoiber
*Mens de kristelige demokrater i Bayern på en partikongres i weekenden diskuterer skærpet sikkerhed, er Tysklands politiske kommentatorer optaget af, hvorvidt ministerpræsidenten i den sydlige delstat, Edmund Stoiber, næste år vil stille op som kanslerkandidat mod Gerhard Schröder.
Som leder af Bayerns konservative CSU, der er søsterparti til det langt større CDU, er Stoiber i dag den populæreste konservative politiker i forbundsrepublikken. De seneste meningsmålinger foretaget blandt CDU’s vælgere viser, at 77 procent forestækker Stoiber som kanslerkandidat. Kun 16 procent støtter CDU-lederen Angela Merkel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her