Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

12. oktober 2001


V.S. Naipaul vinder Nobelpris i litteraur
*Den Trinidad-fødte forfatter V.S. Naipaul blev torsdag tildelt årets Nobel-pris i litteratur. Siden 1957 har Naipaul udgivet en lang række romaner, fortællinger og essays, og han rangerer som en af de førende engelsksprogede forfattere i den tredje verden.

Rugova forlader kosovosk politik
*Den moderate leder for de etniske albanere i Kosovo, Ibrahim Rugova, vil forlade politik. Det meddelte han i aftes aften i en erklæring til det franske nyhedsbureau AFP.
Rugova sagde, at han går af som leder af partiet Kosovos Demokratiske Liga (LDK), og at han vil trække sig helt ud af politik, fordi han ikke har været i stand til at samle partiet.

Officielt at skiltning var mangelfuld
*En talsmand for de italienske luftfartsmyndigheder bekræftede i går, at skiltningen i Milanos Linate lufthavn, hvor et SAS-fly mandag styrtede, og 118 døde, ikke lever op til de internationale krav.
Den mangelfulde skiltning kan muligvis forklare, hvorfor den tyske pilot i det lille Cessna jetfly kørte ud på startbanen, netop som SAS-maskinen var på vej i luften.
Kun fire danske passagerer og de to danske besætningsmedlemmer ud af 18 danske omkomne er indtil videre blevet udpeget af deres pårørende, oplyser Rigspolitiets Eftersøgnings- og ID-sektion, der hjælper med identifikationen af de omkomne.

Det Hvide Hus forsøger tv-censur
*Det Hvide Hus forsøger at få amerikanske tv-stationer til at afstå fra at viderebringe video-budskaber fra Osama bin Laden og hans al-Qaeda-netværk med den begrundelse, at de kan indeholde »skjulte meddelelser« til uopdagede terroristceller. Det til trods for, at de amerikanske myndigheder længe har arbejdet med formodninger om, at bin Laden benytter langt mere sofistikerede metoder til at viderebringe sådanne skjulte meddelelser.
De amerikanske myndigheder har siden terrorangrebene mod USA 11. september har arbejdet tæt sammen med et IT-selskab i Skotland om at bryde krypterede meddelelser, som bin Laden kan tænkes at sende til hvilende terrorister via Internet-sider og musikfiler.Leder på forsiden

S og V afviser krav om terror-ret
*Socialdemokratiet og Venstre afviser en stribe forslag fra Københavns Politis anklager, som indskrænker grundlæggende retskrav for lettere at kunne bekæmpe terror.
Politiadvokat Michael Jørgensen fra Københavns Politi har bl.a. foreslået anonyme vidner og omvendt bevisbyrde. Men Folketingets to største partier vender ryggen til yderligtgående stramninger, som vil begrænse borgernes rettigheder. Sandy Brinck, retsordfører for Socialdemokratiet, advarer om, at udspillene fra politiadvokaten truer basale rettigheder.
Og Venstres retspolitiske ordfører, Birthe Rønn Hornbech, er også stærkt skeptisk over for udspillene, selv om hun støtter forslaget om brug af anonyme vidner. Hun fastslår, at omvendt bevisbyrde ikke er acceptabelt.

EU: U-lande skal have mere bistand
*33 milliarder dollar ekstra. Eller 270 milliarder kroner i dagens kurs. Så meget mere ville verdens fattige lande få i ulandsbistand fra de 15 EU-lande, hvis landene levede op til FN’s målsætning for udviklingsbistand. Det er mere end en fordobling af den nuværende bistand.
Men flertallet af EU-landene er ikke meget for at øge deres bistand til Den Tredje Verden, og derfor er EU’s udviklingsministre blevet enige om at bede EU-kommissionen om at presse på for at få medlemsstaterne til at leve op til FN’s målsætning. Den siger, at alle lande skal betale 0,7 procent af deres bruttonationalprodukt (BNP) i u-landsbistand. I 1999 betalte de 15 EU-lande i gennemsnit 0,4 procent – svarende til 26 milliarder dollar.
»Enighed blandt udviklingsministrene er et meget stort skridt,« siger den danske udviklingsminister, Anita Bay Bundegaard (R), til Ritzau.

Centralbank fastholder renten
*Den Europæiske Centralbank, ECB, fastholder sin toneangivende rente – den såkaldte minimumsrefirente – på 3,75 procent. Det blev oplyst efter gårsdagens møde i centralbankens styrelsesråd i Wien.
ECB satte senest renten ned den 17. september med et halvt procentpoint. Det skete få timer efter, at USA’s centralbank havde nedsat den amerikanske rente som en reaktion på terrorangrebet den 11. september i New York og Washington. Den toneangivende rente i USA er i dag på 2,5 procent, hvilket er den laveste rente i 39 år.

Schröder ønsker EU-regler for asyl
*Forbundskansler Gerhard Schröder opfordrede i går til, at der i kampen mod terrorisme udvikles en fælles asyl- og indvandringslovgivning i hele EU. Dette skulle være en tilføjelse til EU-planerne om anholdelses-ordrer for hele EU-området, der vil gøre det lettere at udlevere mistænkte fra et land til et andet, og sammenlægningen af de nationale anti-terrorismeforanstaltninger. Schröders forslag kan komme til at betyde, at fingeraftryk og andre biologiske identitetsmetoder skal overføres til identitetspapirer, pas og visa-ansøgninger.

Ældre stort set tilfredse med pleje
*På trods af vedvarende kritik af de ældres forhold, er der blandt de ældre tilsyneladende en udbredt tilfredshed med den pleje, de får.
Det fremgår af en undersøgelse, som Kommunernes Landsforening har lavet over en fireårig periode blandt 18.500 brugere i 56 kommuner. 9 ud af 10 brugere udtrykker i undersøgelsen generel eller delvis tilfredshed med deres kommunes ældrepleje.

Akademiet får tre nye medlemmer
*Det Danske Akademi har valgt tre nye medlemmer. Det er lektor Frederik Stjernfelt, forfatter Sven Holm og professor Per Øhrgaard.
Akademiet, der er ’Selskabet for de skiønne og nyttige videnskabers forfremmelse’, består herefter af 23 medlemmer, 20 mænd og 3 kvinder – nemlig forfatterne Suzanne Brøgger, Pia Tafdrup og Inger Christensen.

Karteller skal straffes hårdere
*Regeringen vil karteller i erhvervslivet til livs. Derfor går man nu konkret efter at få ændret lovgivningen, så bøderne bliver højere, og man risikerer fængselsstraf i op til to år, hvis man overtræder konkurrencelovgivningen.
Erhvervsminister Ole Stavad (S) kom i går med et lovforslag om stramninger af konkurrencelovgivningen, som nu sendes i høring. Ministeren forventer, det kan fremlægges for Folketinget i løbet af november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her