Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

10. oktober 2001


Flere anklager mod Milosevic
*FN’s krigsforbryderdomstol i Haag har formelt anklaget Jugoslaviens tidligere præsident Slobodan Milosevic for krigsforbrydelser, der blev begået under krigen i Kroatien fra 1991 til 1995. Det oplyste en talsmand for domstolens anklagemyndighed i går.
Der er tale om den anden anklage i den omfattende sag mod Jugoslaviens tidligere stærke mand. Han anklages ikke alene for krigsforbrydelser, men også for forbrydelser mod menneskeheden. Slobodan Milosevic, som har været tilbageholdt i Haag siden juni, er allerede under anklage for at have begået samme forbrydelser under Kosovo-krigen i 1999. Chefanklageren ved Haag-domstolen, Carla del Ponte, arbejder derudover på en tredje og endnu alvorligere anklage, som skal handle om krigsforbrydelser, begået under Bosnien-krigen fra 1992 til 1995.
Ifølge det nye anklageskrift deltog Milosevic fra august 1991 til juni 1992 i et ’fælles kriminelt forehavende’ med det formål »med magt at fjerne flertallet af kroater og andre ikke-serbiske befolkningsgrupper fra den omtrentlige tredjedel af republikken Kroatien, som ifølge hans planer skulle være en del af en ny serbisk domineret stat,« som det hedder i anklagernes formulering.

NATO udstationerer flådestyrke
*NATO meddelte i går, at det vil udstationere den såkaldte stående flådestyrke i det østlige Middelhav for at ’demonstrere alliancens beslutsomhed’ i forbindelse med USA’s vedvarende angreb på Afghanistan. Styrken har siden fredag holdt øvelse i området ved den spanske ø Mallorca.
En udstationering af styrken i det østlige Middelhav var en af otte anmodninger, som USA har fremsat, og som under et møde blandt NATO-ambassadørerne blev godkendt i torsdags.

FN-folk dræbt i Afghanistan
*Fire lokale FN-ansatte mistede i går morges livet, da amerikanske krigsfly bombede den afghanske hovedstad, Kabul. Der var tale om fire civile afghanere, der var ansat på et minerydningskontor, som blev dræbt på stedet under angrebet.
USA har hele tiden fastholdt, at den militære aktion i Afghanistan udelukkende har militære anlæg og terroristlejre som mål for bomberne – ikke enkeltpersoner.
En anonym embedsmand i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, sagde mandag, at der kunne være tale om et vildfarent missil, og at en undersøgelse skal opklare, hvorfor det lokale FN-kontor blev ramt.

Schröder på solidaritets-besøg
*Forbundskansler Gerhard Schröder tog i går til Washington og New York for at mødes med præsident George W. Bush og FN’s generalsekretær, Kofi Annan.
Den tyske leder vil forsikre USA om Tysklands ’uindskrænkede solidaritet’, men de færreste iagttagere venter, at Berlin vil deltage militært i den internationale kamp mod terror i samme omfang som Storbritannien.
»Nu, hvor USA bærer den største del af byrden, er øjeblikket inde til at bekræfte vores udelte solidaritet,« sagde Schröder inden afrejsen fra Berlin.
Tyskland har lovet at yde militære bidrag, men Schröder understregede i går, at dette kun var et af aspekterne i den omfattende bekæmpelse af den internationale terrorisme. Schröders møder med Bush blev overraskende aftalt i weekenden, efter konservative tyske politikere har kritiseret kansleren for ikke at have taget til USA kort efter terrorangrebene 11. september, som premierminister Tony Blair gjorde det.

Hærchef afhøres i denne uge
*Den tidligere irakiske hærchef, der bor i Sorø, vil i løbet af denne uge blive afhørt af politiet.
Det oplyser politimester Signe Justesen i Ringsted. Hun leder den efterforskning, som skal klarlægge, om irakeren kan sigtes og eventuelt senere tiltales for drab på et stort antal kurdere i slutningen af 1980’erne.
Politimesteren understreger, at efterforskningen er i fuld gang med de ressourcer, man foreløbig har til rådighed. Hun vil nu udfærdige et notat til Justitsministeriet. Notatet indeholder et bud på de ressourcer, som man får brug for.
»Det er jo Justitsministeriet, der skal bevilge de ressourcer,« siger politimesteren, der ikke vil oplyse om de ønskede ressourcer, før ministeriet er orienteret.

Angreb på Irak vil splitte koalition
*Den mest sikre måde at ødelægge den skrøbelige arabiske støtte til den amerikanskledede koalition mod terror vil være, hvis USA indleder angreb på Irak, vurderer eksperter.
Et angreb på Irak vil udløse vrede blandt araberne, som i forvejen er fortørnede over, at irakere lider under sanktioner, og det vil drive en kile ind mellem vestligt orienterede arabiske regeringer i Golf-staterne, som frygter at blive set som amerikanske medløbere, og USA.
»Dette kunne skabe ustabilitet i hele regionen,« siger Seif Maskari, som er fra Oman og er tidligere vicegeneralsekretær i Golfens Samarbejdsråd.
»Så længe det kun er Afghanistan, som er mål, findes der en slags konsensus,« siger en vestlig diplomat, som følger udviklingen i Golf-regionen: »Hvis man går videre, vil saudiaraberne få store problemer.«

Opbakning til SiD-topfigur
*Bestyrelsen for SiD’s Industrigruppe tager afstand fra de beskyldninger om ulovlige pengeoverførsler, som TV-Avisen mandag rettede mod industriformand Willy Strube. Strube, der i en årrække har været en af de absolutte topfigurer i SiD, har ifølge TV-Avisen blandt andet fået overført 90.000 kroner fra en af SiD’s samarbejdspartnere I-services til sin private konto. I en pressemeddelelse oplyser en enig gruppebestyrelse, at Willy Strube på et møde i går har givet en fyldestgørende redegørelse, som tilbageviser TV-Avisens beskyldninger: »Det er på den baggrund en enig gruppebestyrelse, der bakker op om gruppeformanden,« hedder det i meddelelsen fra SiD’s Industrigruppe.

Amnesti til albanere
*Makedoniens regering gav i går amnesti til de etnisk-albanske oprørere, der havde ladet sig afvæbne. Dermed opfyldte Makedonien et vigtigt punkt i fredsaftalen og er med til at bane vejen for en genindlemmelse af den oprørshærgede egn.
Amnestien havde form af en kabinetudtalelse, som byggede på den hensigtserklæring, som præsident Boris Trajkovski fremførte den 13. august i forbindelse med fredsaftalen. Heraf fremgik det, at man skulle støtte oprørere, der havde nedlagt våbnene.

Kampvogne ind i selvstyreområde
*Israelske kampvogne og tre armerede bulldozere trængte i går flere hundrede meter ind i det palæstinensiske selvstyreområde i den sydlige del af Gazastriben.
Palæstinensiske marker blev kørt ned nær Gush Katif, og der blev affyret advarselsskud mod bønderne, meddelte palæstinensiske embedsmænd. Der var ikke oplysninger om tilskadekomne.

Toppen af hashliga anholdt
*Et ton hash er blevet beslaglagt af politiet, mens et millionbeløb er overført til hollandske konti af en hashliga, som Københavns Politi nu mener at have afsløret under en aktion i går.
Under politiaktionen mod den organiserede del af hashhandlen på Christiania blev tre personer anholdt. Politiet mener, at de tre udgør hashligaens top, oplyser chefen for narkoafdelingen i Københavns Politi, kriminalinspektør Ole Wagner.
»Vi mener at have fået fat i en væsentlig leverandør af hash til Danmark,« siger Wagner, som dog lover flere anholdelser.
Kriminalpolitiet oplyser, at politifolkene beslaglagde 15 kilo hash, 10 kilo hashkager, 25 kilo joints samt 1.600 gram skunk under razziaen.
En strømpistol samt nogle sværd og knive blev også bragt med på politistationen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her