Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

4. oktober 2001


Putin overvejer forholdet til NATO
*Ruslands modstand mod NATO’s udvidelsesplaner kan snart ændre sig. Det sagde den russiske præsident, Vladimir Putin, efter gårsdagens topmøde mellem EU og Rusland. »Vi må overveje vores modstand mod NATO’s udvidelse ind i det tidligere Sovjetunionen, hvis alliancen ændrer sig fra en militær organisation til en mere politisk,« sagde Putin, som dog understregede, at udvidelsen skulle ske med Moskvas medvirken. Rusland har indtil nu været modstander af, at de tre baltiske stater, Estland, Letland og Litauen, skulle med i den nordatlantiske forsvarsalliance, når NATO næste år skal overveje sin næste udvidelsesbølge.

Gaza: Våbenhvile smuldrer
*Våbenhvilen i Mellemøsten led et alvorligt knæk, da seks palæstinensere i går blev dræbt og mindst syv andre såret af israelske styrker, der tidligt om morgenen gennemførte et regulært gengældelsesangreb i Gaza By. Israel ville hævne sig på palæstinenserne, fordi to jødiske bosættere tirsdag aften blev dræbt af bevæbnede palæstinensere, der angreb bosættelsen på dens 18-årsdag. Nogle timer efter angrebet påtog Hamas sig ansvaret for drabene på de to israelere.

Taleban viser tegn på opblødning
*I et interview med den amerikanske tv-station CNN i det legendariske talkshow Larry King Live sagde Talebans ambassadør i Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef, at styret er villig til at udlevere den terrormistænkte, så snart der foreligger beviser mod ham. Zaeef tog desuden afstand fra attentatet og opfordrede til direkte forhandlinger med USA. »Vi ved, at dette var en ikke-islamisk og meget, meget farlig aktion, og vi fordømmer det,« sagde han.

USA beder NATO om konkret hjælp
*USA’s regering anmodede i går NATO om at bidrage kollektivt til forberedelserne til at gengælde terrorangrebene den 11. september. Den tyske kansler, Gerhard Schröder, oplyste, at USA har bedt om lov til at overflyve NATO-landenes nationale luftrum i forbindelse med eventuelle militæraktioner. Schröder tilføjede, at USA også har anmodet medlemslandene om at hjælpe med at beskytte NATO-anlæg og yde støtte i form af overvågning og med efterretningsrapporter.

IRA og ETA-penge bør også fryses
*Hvis EU-landene vedtager et lovindgreb, så de kan indefryse bankkonti under mistanke for at tilhøre internationale terrororganisationer, bør Europas ’egne’ terrorgrupper også omfattes af indgrebet. Det anbefaler formanden for det liberale parti i Europa-Parlamentet, Pat Cox, efter at EU-kommissionen tirsdag fremlagde et forslag til en sortliste over 27 terrororganisationer, hvis midler EU-landene efter kommissionens opfattelse bør indefryse.

Lykketoft vil give indsigt i beviserne
*Udenrigsminister Mogens Lykketoft er enig med sin britiske kollega Jack Straw i, at de beviser, NATO har fået af USA, om muligt bør fremlægges for offentligheden. Beviserne fastslår ifølge NATO, at det var Osama bin Laden og hans netværk al-Qaeda, der stod bag terrorangrebene. »I det omfang man kan det uden at forskertse efterforskningen, så skal man selvfølgelig gøre det. (...) Men man er nødt til at forstå, at der er en balance mellem så at sige varsle terroristerne og så give offentligheden en betryggende indsigt i, at det her er overbevisende sammenhænge,« siger Lykketoft.

Tyrkiet styrker EU-ansøgning
*Det tyrkiske parlament vedtog i går 34 tilføjelser til forfatningen, herunder afskaffelsen af dødsstraf i næsten alle tilfælde, og det skete i et forsøg på at styrke landets mulighed for at blive optaget i EU. Forfatningstillæggene er den hidtil største omformning af forfatningen, som blev indført, mens militæret havde magten i 1980-1983. En anden tilføjelse medfører en ophævelse af forbuddet mod brugen af »fremmede« sprog til at give udtryk for meninger – en bestemmelse, som baner vej for, at det kurdiske mindretal kan mangfoldiggøre materiale på deres eget sprog.

Swissair foreløbig flyvende igen
*Den schweiziske regering har tilbudt det stærkt kriseramte Swissair en hjælpepakke på 450 millioner schweizerfranc (næsten 2,3 mia. kr.), oplyste Swissair-bestyrelsesformand Mario Conti i aftes.
Han tilføjede, at selskabets fly atter vil være på vingerne i dag, men ikke i fuldt omfang. Den schweiziske finansminister tilbud blev fremsat efter et krisemøde i går og statsstøtten skal medvirke til, at Swissair kan være i luften i hvert fald frem til den 28. oktober.Nyhedsanalyse denne side

Krigsforbrydere bør fanges hurtigere
*Når en asylsøger i sin asylansøgning direkte anfører, at han kan have ansvaret for krigsforbrydelser, skal sagen hurtigst muligt vurderes hos anklagemyndigheden, mener justitsminister Frank Jensen. Han er sammen med indenrigsminister Karen Jespersen er gået i gang med at stramme procedurerne op.
»Jeg synes ikke systemet i øjeblikket er tilfredsstillende. Anklagemyndigheden skal meget tidligere tage stilling til, om der kan rejses en straffesag,« siger justitsministeren.

IDFAD: Skærpet tone overfor Nyrup
*Antidiskriminationsforbundet i Danmark (IDFAD) advarer nu statsminister Poul Nyrup Rasmussen mod at kriminalisere en række danske, muslimske organisationer og enkeltpersoner. I usædvanlig skarpe vendinger kritiserer IDFAD regeringens og specielt Nyrups afstandtagen til bestemte islamiske grupper.
»IDFAD finder det udemokratisk, at statsministeren egenhændigt – og ud fra absolut ukvalificeret rådgivning fra Naser Khader – selv vælger og fravælger muslimer, som han finder bør repræsentere islam i Danmark,« hedder det i en meddelelse fra IDFAD.

SF vil fordoble dansk u-landshjælp
*SF vil forsøge at skaffe flertal i Folketinget for, at Danmark over fem år øger u-landshjælpen til næsten det dobbelte. Den danske u-landsbistand udgør i dag 1,0 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Den ramme for bistanden vil SF fastholde. Men den skal renses for udgifter til gældslettelse og flygtninge. Over fem år vil SF også bruge 0,5 procent af BNI til miljøprojekter i u-landene og et tilsvarende til fredsbevarende indsats og humanitær bistand i krige og katastrofesituationer. I dag bruges 0,3 procent af BNI til udviklingsprojekter under overskriften ’Miljø, Fred og Stabilitet’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her