Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

3. oktober 2001


Taleban opfordrer USA til forhandling
*Talebans ambassadør i Pakistan bad i går indtrængende USA om nødhjælp til sine landsmænd i Afghanistan i stedet for krig.
»Hvis de (USA, red.) ønsker at løse det her, skulle de begynde at forhandle,« sagde mullah Abdul Salam Zaeef ved en pressekonference.
»Vi og vores folk... og alle afghanere behøver mad, bistand og husly - ikke krig,« sagde han. Ambassadøren sagde, at det ikke kan udlevere den terrormistænkte Osama bin Laden, uden beviser. Talebans ønske om beviser har indtil nu fået negativ respons, sagde han.

USA var klar til at støtte Palæstina
*Inden terrorangrebet på USA forberedte den amerikansk regering et diplomatisk initiativ i Mellemøsten, som bl.a. indholdt amerikansk støtte til oprettelsen af en palæstinensisk stat. Det oplyser embedsmænd i regeringen til New York Times. Før terrorangrebet havde den amerikanske regering besluttet, at udenrigsminister Colin Powell på et senere møde i FN’s generalforsamling skulle have præsenteret planen. Det ville i så fald have været første gang, at en republikansk regering har støttet oprettelsen af en palæstinensisk stat. Bush-regeringen overvejer nu, hvordan den efter terrorangrebet kan præsentere sine ideer i en ny form, hedder det.

Borgerrettigheder under pres i USA
*Efter terroranslaget synes amerikanerne indstillet på at begrænse nogle af de rettigheder, som borgerretsbevægelser har vundet efter årtiers hård kamp. Chris Dunn, der er chefjurist i New York-afdelingen i borgerretsorganisationen American Civil Liberties Union, er bekymret. »Min største bekymring er manglen på debat om mange af de forslag, som regeringen er kommet med. Lovene vil blive ændret, så sikkerheden øges, men det bør ikke ske uden at overveje konsekvenserne for borgerrettighederne,« siger Chris Dunn.

Nyrup sætter Frank Jensen på plads
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen har sat Justitsministeriet på overarbejde, efter at det er blevet kendt, at en tidligere irakisk hærchef, der menes at være ansvarlig for flere tusinde kurderes død, har fået tålt ophold i Danmark. Ifølge Ekstra Bladet har Nyrup givet justitsminister Frank Jensen en regulær skideballe og forlangt, at der laves et anklageskrift mod generalen. Frank Jensen er også blevet bedt om at forklare, hvorfor sagen om irakeren, der fik bevilget såkaldt tålt ophold i Danmark 9. juli i år, først havnede hos rigsadvokat Henning Fode i august. Ved åbningen af Folketinget i går, sagde statsministeren, at regeringen er klar til at stramme loven, så krigsforbrydere kan straffes i Danmark.

Blair truer Taleban med angreb
*Storbritanniens premierminister Tony Blair truede i går Afghanistans Taleban-regime med, at det må udlevere den terrormistænkte Osama bin Laden eller imødese et »målrettet« militært angreb. »Udlever terroristerne eller afgiv magten, det er jeres valg,« sagde han under en tale på det britiske regeringsparti Labour-kongres i Brighton. Hvis ikke Talebanerne reagerer, vil de »aktioner vi gennemfører blive afvejede og målrettede«, sagde han.

OECD: Økonomisk krise vil vare længe
*Verdensøkonomien vil komme til at lide under følgerne af terrorangrebet på USA mindst frem til midten af 2002, for tilliden blandt forbrugerne og virksomhederne er gået fløjten, advarer cheføkonomen for den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation OECD. OECD’s eget blad, OECD Observer, skriver Ignazio Visco, at effekten allerede vil være følelig for tredje kvartal i år. Han forudser også negativ vækst i den amerikanske økonomi i andet halvår og minder om, at det er »et tegn på recession«.
Tyskland tøver med militær aktion
nNATO’s iværksættelse af krigsklausulen artikel fem får ingen umiddelbare følger for den tyske hær, meddelte Tysklands forsvarsministerium i går. Det bekræftede indtrykket af, at Berlin vil være tilbageholdende med at lade tyske soldater deltage i militære reaktioner på terrorangrebene i USA. Forbundsrepublikken har spillet en central rolle i efterforskningen af angrebene i New York og Washington ved at levere efterretninger til USA.

Teleselskaber tager razzia roligt
*De førende selskaber inden for telebranchen meldte hus forbi, efter Konkurrencestyrelsen i går ransagede selskaberne med mistanke om, at de bryder konkurrenceloven. TDC Mobil oplyser, at selskabets forretningsgange er tilrettelagt for at sikre, at reglerne bliver overholdt. Også hos Telia, Orange og Sonofon lød meldingen, at man ikke havde noget at skjule. Konkurrencestyrelsen har fået mistanke til, at et eller flere af selskaberne ulovligt binder deres forhandlere på områder som salg af mobiltelefon og abonnement.

Norges ny regering tæt på at være klar
*Navnet på den nye norske regering bliver Samarbeidsregjeringen, oplyser statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik. Efter den første dags formelle regeringsforhandlinger mellem Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, står det nu klart, at Norge får en ny regering om cirka to uger. Kjell Magne Bondevik fra Kristelig Folkeparti, Jan Petersen fra Høyre og Lars Sponheim fra Venstre sagde i går i en forhandlingspause, at de nu føler sig sikre på, at det nok skal lykkes.

’Beviser ændrer ikke situation’
*Den danske situation ændres ikke umiddelbart af de beviser, som USA i går fremlagde i NATO for, at det var Osama bin Laden og hans al-Queda-netværk, der stod bag terrorangrebet i USA. Det siger udenrigsminister Mogens Lykketoft. »Det betyder, at beviskravet vedrørende udenlandsk involvering er løftet, og det betyder, at NATO’s artikel fem er i kraft. Men hvad det betyder for reaktionerne og for dansk deltagelse i aflastningsaktioner kan der ikke svares noget nyt på, da vi ikke er blevet forelagt noget«.

Information præciserer
*I en artikel i Information i går fremgik det, at chefen for udenrigsministeriets juridiske tjeneste, Hans Klingenberg, ikke erindrede hvorvidt ministeriet afgav et skriftligt svar på menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch’ initiativ til at danne en koalition af lande for at indlede en retssag mod Saddam Hussein ved Den Internationale Domstol i Haag. Det var upræcist. Daværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen gav et skriftligt afslag den 21. december 1994.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu