Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

2. oktober 2001


Danske kurdere: Hærchef bør straffes
*Sammenslutningen af kurdiske foreninger i Danmark, Fey-Kurd, opfordrer til, at en irakisk hærchef, som angiveligt opholder sig i Danmark, straffes. Sammenslutningen mener, at manden bør stilles for den internationale krigsforbryderdomstol.
»For os er det helt naturligt, at sådan en morder, der ikke skjuler sin aktive deltagelse i massakrerne mod civile kurdere i slutningen af 80’erne, straffes efter internationale principper, udtaler Fey-Kurd. Kurderne i Danmark siger videre, at det er bekymrende, at mandens eksistens først omtales nu, idet han sandsynligvis har afgivet sin forklaring for længe siden.

Nye smæk til europæiske aktier
*Der var fald over hele linjen på de europæiske børser i går. Værst gik det ud over KFX-indekset over de 20 mest omsatte og handlede aktier på Københavns Fondsbørs, der sluttede i kurs 247,01 – svarende til et fald på 3,30 procent forhold til børsens sidste åbningsdag fredag, hvor det steg tre procent.
Faldene kom efter en smule optimisme fredag og ramte alle børser.

Iransk dilemma i terrorkrig
*Spændingen steg i går forud for et forventet amerikansk angreb på Afghanistans talebanstyre. Pakistans præsident, Pervez Musharraf, bekræftede, at han anser det afghanske talebanstyres dage for talte, mens iranske ministre gav modstridende signaler i spørgsmålet om landets holdning til USA’s krig mod terror.
Irans forsvarsminister, admiral Ali Shamkhani, sagde på et pressemøde i Teheran, at iranske styrker vil angribe amerikanske fly, hvis de bruger iransk luftrum, sådan som det skete under Golfkrigen i 1991. Men samtidig sagde Shamkhani, at Iran har støttet, og fortsat vil støtte, den antitalebanske alliance, der har base i den nordlige del af Afghanistan, og som også nyder USA’s gunst.

Nauru: Ikke flere asylsøgere til os
*En strid mellem Australien og staten Nauru i Stillehavet om asylsøgere på et australsk krigsskib fortsatte i går for tiende dag i træk.
Svært bevæbnede australske soldater forsøgte mandag at tvinge de mellemøstlige asylsøgere fra borde for at landsætte dem i Nauru, men myndighederne på øen sagde stop. »Vi vil ikke acceptere anvendelsen af tvang. Punktum,« sagde en regeringstalsmand på øen. Der befinder sig omkring 220 fortrinsvis iranske og irakiske asylsøgere på skibet HMAS Manoora. I forvejen er 314 asylsøgere fra skibet gået i land i Nauru, hvor de bor i nødtørftige lejre.

Birte Weiss forlader politik
*IT- og forskningsminister Birte Weiss (S) besluttede for fire år siden at forlade politik før næste folketingsvalg. Alligevel orienterede hun først i går statsminister Poul Nyrup Rasmussen om sin beslutning om ikke at genopstille.
»Som minister er det svært at finde det rigtige tidspunkt at gå,« sagde hun i går til Ritzau.

Ny skat på olieudvinding
*Den nuværende beskatning af olieudvindingen i Nordsøen dur ikke. Den konklusion drager skatteminister Frode Sørensen (S) på baggrund af en rapport om kulbrintebeskatningen.
Rapporten er lavet af et embedsmandsudvalg suppleret med eksperter fra Danmark og Norge. Det foreslår at indrette et nyt neutralt skattesystem sådan, at staten beskatter olieproduktionen, hvis den giver et højere afkast end den normale rente. Bliver afkastet lavere, skal staten betale penge tilbage til selskaberne.

Nødhjælp når frem til Kabul
*FN-lastbiler med nødhjælp ankom tidligt mandag til Kabul. Den første nødhjælpskonvoj til den afghanske hovedstad medbragte 218 ton hvede til byens bagerier, meddelte FN-kilder, der understregede, at konvojen ingen problemer havde haft med at nå frem til byen.
»Det er et positivt tegn, og vi vil fortsætte med at fragte flere fødevarer ind i Afghanistan,« sagde talsmanden Khaled Mansour fra FN’s Fødevareprogram, der oplyste, at der ligeledes blev sendt fødevarekonvojer ind til befolkningen i andre dele af det isolerede land.

Lykketoft kræver ny frihandelsrunde
*Det var yderst klar tale, da udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) mandag understregede nødvendigheden af, at det kommende WTO-topmøde i Qatar til november udmunder i en ny frihandelsrunde.
På en handelspolitisk konference i Udenrigsministeriet sagde Lykketoft, at der med terrorangrebet mod USA i baghovedet mere end nogensinde er behov for en runde, der kan balancere forskellene mellem rige og fattige lande.
»Baggrunden for de terroristiske handlinger bunder bl.a. i de uligheder, der eksisterer. Derfor må vi komme på banen og bidrage til en anden indretning rent økonomisk,« sagde udenrigsministeren og tilføjede, at man må »bruge dynamikken«, der er udsprunget af den aktuelle situation til »at få en ny runde i gang«.

Rentefald ventes i USA i dag
*Psykologien spiller en afgørende og vigtig rolle på rentemødet i dag i den amerikanske centralbank, Federal Reserve (FED). I et forsøg på at holde modet oppe hos både forbrugere, erhvervsliv og investorer vil FED sænke renten med 0,50 procentpoint. Det mener økonomiske analytikere i landets største banker, som Ritzau har talt med.
»Finansmarkedet har allerede indarbejdet rentefaldet, og Alan Greenspan (centralbankens topchef, red.) vil ikke skuffe markedet i den nuværende skrøbelige økonomiske situation,« siger senioranalytiker Jesper Bie-Olsen fra Nordea.
Den opfattelse deles af kollegerne i Danske Bank, der også venter en nedsættelse af renten med 0,50 procentpoint til 2,50 procent – det laveste niveau siden 1962.

Minhaj tager afstand fra jihad
*Den pakistanske stifter og leder af den internationale, muslimske bevægelse Minhaj-ul-Quran (Koranens Vej) tager afstand fra pakistanske gejstliges krav om hellig krig, hvis USA angriber Afghanistan. Det skrev den pakistanske avis Daily Nation mandag.
Lederen af Minhaj-ul-Quran, professor Muhammed Tahir ul-Qadri, siger, at under de foreliggende omstændigheder er der intet solidt, religiøst grundlag for en opfordring til jihad (hellig krig). Hans udtalelse kommer efter, at et råd af gejstlige i Pakistan sidste måned opfordrede til hellig krig mod USA, hvis Washington angriber talebanstyret i nabolandet Afghanistan.Artikler side 5 og 6

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu