Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

1. oktober 2001


Taleban: bin Laden i vores varetægt
*Det afghanske Taleban-styres ambassadør i Pakistan oplyste i går, at Osama bin Laden er i styrets varetægt og bliver skjult af hensyn til hans egen sikkerhed.
»Osama er i Afghanistan, men han er af hensyn til sin tryghed og sikkerhed på et ukendt sted,« fortalte ambassadør Abdul Salam Zaeef. »Kun sikkerhedsfolk ved noget om, hvor han er. Osama bin Laden er under vores kontrol.«
Han sagde også, at bin Laden nu har fået overdraget den forordning fra et råd af gejstlige ledere i Afghani-stan, hvor han anmodes om at forlade landet, men at han ikke har svaret på den.
USA’s forsvarsminister, Donald Rumsfeld, svarede, at han ikke stoler på oplysningen, men gentog kravet om, at Taleban-styret udleverer bin Laden.

Sharon mistænkes for valgsvindel
*Israelske statsanklagere overvejer at indlede en efterforskning mod ministerpræsident Ariel Sharon og sønnen Omri. De mistænkes for at have fusket med midler fra valgkampagnen, oplyste kilder fra det israelske justitsministerium i går, skrev avisen Jerusalem Post.
Ifølge en rapport modtog Sharon 5,9 mio. israelske shekel (ca. 12 mio. kr.) fra et oversøisk firma, Annex Investigations, der blev dannet af Sha-rons støtter netop for at samle penge til hans valgkampagne. Sharons søn, Omri, der var involveret i firmaet, samt firmaets øverste direktør, har modsat sig et samarbejde med de israelske tilsynsmyndigheder. Derimod skal Sharon have tilbudt at tilbagebetale midler, såfremt de er rejst på forkert grundlag.

Myndigheder overvejer retssag
*Anklagemyndigheden overvejer i øjeblikket, om der er grundlag for at retsforfølge den irakiske overgeneral, som siden 1999 har befundet sig i Danmark og angiveligt er medansvarlig for tusindvis af kurderes død. Flygtningenævnet gav 2. juli i år manden afslag på asyl i Danmark, men fastslog samtidig, at han ikke kan udvises, fordi han risikerer forfølgelse eller dødsstraf i Irak.
»Rigsadvokaten har oplyst over for mig, at udlændingemyndighederne efter asylsagens endelige afgørelse i Flygtningenævnet oversendte sagen til anklagemyndigheden, hvor det i øjeblikket overvejes, om det er muligt at gennemføre en straffesag mod den pågældende,« siger Frank Jensen.
Artikel på forsiden

Saudi-Arabien afviser samarbejde
*Udenlandske styrker må ikke bruge Saudi-Arabien som base ved angreb på muslimer og arabere, sagde den saudiarabiske forsvarsminister, prins Sultan bin Abdul Aziz, i går. Forsvarsministeren sagde, at kongedømmet ikke havde nogen forsvarsaftale med hverken USA eller nogen anden nation.
En højtplaceret militærkilde i Saudi-Arabien havde allerede lørdag benægtet, at kongedømmet tillod USA at benytte dets baser i kampen mod Osama bin Laden. USA’s præsident, George W. Bush, sagde ellers fredag, at Saudi-Arabien var villig til at »indgå i et militært samarbejde«. Bush’s udtalelser blev fulgt op af reporter om, at Saudi-Arabien havde tilladt amerikanske styrker at benytte dets flybaser.

Terror menes planlagt i Tyskland
*Terrorangrebene i USA var efter alt at dømme planlagt i Tyskland, og både det amerikanske forbundspoliti, FBI, og de tyske myndigheder udvidede i weekenden deres efterforskning i forbundsrepublikken.
Ifølge The Washington Post vil FBI fordoble sit mandskab i Tyskland, mens den tyske efterretningstjeneste er begyndt at efterforske yderligere tre personer – en tyrker og to yemenitter. De er sigtet for at have planlagt terroranslag i Tyskland.

Færøerne afskaffer folkepensionen
*Folkepensionen skal afskaffes på Færøerne gennem en gradvis nedtrapning. I stedet skal alle på det færøske arbejdsmarked selv spare op til deres pension. Det foreslår Færøernes landsstyremand for arbejdsmarkedsspørgsmål – Sámal Petur í Grund – der i slutningen af oktober vil fremlægge et forslag i Lagtinget, som indebærer, at alle færinger på arbejdsmarkedet skal indbetale minimum ti pct. af deres løn til en obligatorisk pensionsopsparing.
»Vores folkepensionsordning, som ligner den danske, tynger det offentlige budget en del. Samtidig lader det sig ikke gøre at udbetale rimelig høje folkepensioner, selv om vi gerne vil. Nu agter vi i stedet at indføre en ordning, som med årene kommer til at medføre, at det bliver arbejdsmarkedet selv, som finansierer pensionen i alderdommen,« siger Sámal Petur í Grund.

Iran vil hjælpe af-ghanske flygtninge
*Iran vil medvirke til, at der kommer nødhjælp frem til de afghanske flygtninge på den anden side af grænsen mellem de to lande, men Iran vil fortsat forhindre flygtningene i at krydse grænsen, oplyste Irans udenrigsminister Kamal Kharazi i går.
Da han blev spurgt, om Iran vil genåbne sin grænse for flygtninge fra Afghanistan, svarede han: »Nej, men vi vil hjælpe de stakkels mennesker inde i Afghanistan, meget tæt ved vores grænse.«
Den iranske udenrigsminister sagde også, at »vi har foretaget de nødvendige forberedelser til med hjælp fra
UNHCR (FN’s flygtningehøjkommissariat, red.) at etablere lejre inde i Afghanistan«. UNHCR forventer, at 300.000 afghanere vil prøve at flygte i retning af den iranske grænse, hvis USA i de kommende dage eller uger gennemfører et militært angreb på Afghanistan.

NATO: Jugoslavien er velkommen
*En højtstående NATO-embedsmand sagde lørdag, at Jugoslavien er velkommen til at tilslutte sig det såkaldte ’Partnerskab for Fred’-program, der er beregnet på at trække eks-kommunistiske stater ind i et tættere samarbejde med alliancen.
Robert Serry, der er direktør for NATO-hovedkvarterets krisestyrings- og operationsdirektorat, sagde, at det nu er op til Beograd-regeringen at søge tilslutning til programmet.
»Der har været en åben dør for Jugoslavien siden de demokratiske ændringer i Beograd for cirka et år siden,« fortalte han på en pressekonference i Beograd.

K: Forbehold skal til afstemning
*De konservatives politiske ordfører, Lene Espersen, er klar til en folkeafstemning om de danske EU-forbehold for forsvars- og retssamarbejde i næste valgperiode. Hun forudser, at debatten snart vil rulle, og at afstemningerne er afholdt om fire år: »Der kommer ikke til at gå fire-fem år,« siger Lene Espersen.
Partiformand Bendt Bendtsen sagde på partiets landsrådsmøde i Århus, at folkeafstemningerne skal komme »så hurtigt som muligt«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her