Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

24. oktober 2001


Filmkonsulenter sendt planken ud
*To filmkonsulenters læserbrev i Information fører nu sandsynligvis til deres afskedigelse. I læserbrevet bragt i Information i fredags svarede filmkonsulenterne Thomas Danielsson og Gert Duve Skovlund på en kritik fremført af Informations filmanmelder Christan Monggaard af Det Danske Filminstituts støtte til Lasse Spang Olsens nye børnefilm Jolly Roger.
Konsulenterne erkendte, at det var en fejl at støtte filmen, der efter deres mening var mislykket.
Det har medført en hård reaktion fra Filminstituttes direktør Henning Camre: »Efter samråd med formandskabet for Det Danske Filminstitut er det besluttet med omgående virkning at suspendere de to filmkonsulenter Thomas Danielsson og Gert Duve Skovlund. Jeg vil efterfølgende indstille til bestyrelsen, at de afskediges,« skriver han på Filminstituttets hjemmeside. »Når Filminstituttet drager en så alvorlig konsekvens af konsulenternes udtalelser til pressen, skyldes det, at tillidsforholdet mellem branche, konsulenter og institut er brudt. Det kan ingen af parterne leve med,« hedder det videre.
Det Danske Filminstituts bestyrelse vil tage stilling til direktørens indstilling på et møde den 19. november.grøn

Miltbrand skyld i to postarbejderes død
*Washingtons borgmester, Anthony Williams, bekræftede i går, at to postarbejdere i Washington er døde af miltbrand. De to postarbejdere, som mandag rapporteredes døde under mistænkelige omstændigheder, arbejdede på det posthus, der tager sig af posten til den amerikanske Kongres.

IRA indleder afvæbning
*I et historisk træk besluttede den Irske Republikanske Hær (IRA) i går at begynde sin afvæbning, rapporterede britiske medier.
Afvæbningen kommer efter, at Gerry Adams, der leder IRA’s politiske gren, Sinn
Fein, mandag opfordrede IRA til at aflevere sine våben.

Zimbabwe afviser ultimatum fra EU
*Zimbabwes regering har afvist et ultimatum fra EU, der havde bedt Zimbabwe om inden søndag at svare på, hvorvidt europæiske valgobservatører vil få adgang til at overvåge præsidentvalget i landet næste år.
Zimbabwes udenrigsminister, Stan Mudenge, sagde i går, at Zimbabwe ville have overvejet EU’s tilbud om at sende observatører til valget, men vil ikke acceptere »krav« fra andre lande, fordi Zimbabwe er »en suveræn stat«.

SAS klar til at sætte sig på Norge
*Med den norske konkurrencestyrelses godkendelse af SAS’ planer om at opkøbe det kriseramte flyselskab Braathens er der åbnet for, at SAS sætter sig på det norske marked. Overtagelsen er dog ikke en realitet, før SAS får aftaler om at købe mindst 90 procent af aktierne i hus. »Vi er nu der, hvor et af vilkårene for købet er opfyldt. Men der er flere forudsætninger, før vi kan få en endelig aftale, og derfor er det for tidligt at komme med detaljerede bud på, hvad der sker,« siger SAS’ direktør for norsk indenrigsflyvning, Johnny Skoglund.

Forsvaret vil indstille leukæmi-test
*Midt i en storstilet undersøgelse for leukæmi blandt tusindvis af danske soldater og andet personel, der har gjort tjeneste på Balkan, opfordrer forsvaret til, at undersøgelsen, der hidtil har kostet 4,2 millioner kroner, indstilles. Opfordringen kommer, efter at 4.200 mennesker har fået taget en blodprøve, uden at der er fundet ét eneste tilfælde af leukæmi, skrev Berlingske Tidende i går.

Sellafield er ’værre end Tjernobyl’
*Det omstridte britiske Sellafield-anlæg, som oparbejder brugt atombrændsel, kan forvolde større skade end eksplosionen på det ukrainske atomkraftværk Tjernobyl i 1986. Det fremgår af en ny EU-rapport, som er lækket til pressen, skriver det britiske dagblad The Guardian.
Rapporten er udarbejdet for EU af miljøgruppen Wise Paris inden begivenhederne den 11. september. Den peger på, at katastrofen kan fremkaldes af begivenheder som eksplosioner eller flystyrt.
»Langtidsvirkningerne af et udslip fra Sellafields tanke med højradioaktivt affald kan blive meget mere alvorlige end følgerne af Tjernobyl-ulykken på grund af de store mængder cæsium-137 og andre radioaktive isotoper i tankene«, hedder det i rapporten.

Stavad parat til at ofre hjemmeservice
*Erhvervsminister Ole Stavad (S) er parat til at ofre hjemmeserviceordningen, hvis kommunerne ikke kan skaffe hjemmehjælpere og personale nok til hjemmeplejen. »Kommer vi i den situation, hvor hjemmeserviceordningen er med til at forhindre kommunerne i at få tilstrækkeligt personale til at servicere vore gamle med rengøring og pleje, vil jeg prioritere ældreomsorgen og det, at vore ældre får en god behandling, over en hjemmeserviceordning,« siger Ole Stavad til Ritzau. Meldingen fra erhvervsministeren kommer i forbindelse med en rapport, som Rigsrevisionen har bestilt om de samfundsøkonomiske konsekvenser af det offentlige tilskud til rengøring og havehjælp til private danskere.
Regeringens forligspartier bag hjemmeservicen – CD, SF og Enhedslisten – affærdiger Ole Stavad udmelding som vrøvl. »Stavad er ude i et rent politisk ærinde, for Socialdemokratiet har aldrig været glade for den her ordning,« siger CD’s leder Mimi Jakobsen.

Arnold afviser eksklusion
*De radikale kan ikke smide medlemmer af den muslimske organisation, Minhaj-ul-Quran, ud, for Det Radikale Venstre har ingen eksklusions-paragraf. Det siger den radikale gruppeformand Elisabeth Arnold til Ritzau. Hun afviser et forslag fra sine københavnske partifæller Jette Plesner Dali, Helle Merete Brix og Manu Sareen om at forbyde Minhaj-ul-Quran og smide medlemmerne ud af partiet. De mener efter at have indsamlet materiale om organisationen, at Minhaj-ul-Quran arbejder for islamisk overherredømme.
De vil henvende sig til statsminister Poul Nyrup Rasmussen for at få forbudt Minhaj-ul-Quran.
»Det virker lidt amatøragtigt. De burde henvende sig til politiet, og ikke til statsministeren, hvis de ønsker organisationen forbudt,« siger Elisabeth Arnold.

EU vil sikre klima-aftale
*Dampen skal holdes oppe i den internationale kamp mod truende klimaforandringer, opfordrer EU’s svenske miljøkommissær, Margot Wallström, der i går fremlagde et forslag til, hvordan EU-landene kan slutte op om den omstridte klimaaftale, Kyoto-protokollen.
Miljøkommissærens udspil omfatter et forslag til et system, der låser udledningen af drivhusgasser fra de mest forurenende og energiforbrugende industrier i Europa fast ved at tildele virksomhederne udlednings-tilladelser. Virksomheder, der ikke har brug for alle deres tilladelser, fordi de allerede har nedbragt deres forurening, kan sælge tilladelser til andre virksomheder, men hvert år vil hver enkelt virksomhed blive frataget nogle af dens udledningstilladelser.

90 mio. kr. mere til politiet
*Politiet skal have 90 mio. kr. mere i år. Beløbet omfatter bl.a. indkøb af mere materiel til Politiets Efterretningstjeneste (PET) og anskaffelse af brynjer til politiet før det danske EU-formandskab næste efterår. Desuden skal der ansættes 100 mand flere i politistyrken, så der skal optages 16-20 flere politielever på Politiskolen i år.
Det fremgår af et aktstykke, som justitsminister Frank Jensen (S) i går præsenterede for partierne bag politiforliget. De konservative støtter ansøgningen, mens SF tager forbehold for finansieringen. Venstre mødte ikke op, fordi justitsministeren reelt ikke ønsker at genforhandle politiforliget, siger Venstres retsordfører, Birthe Rønn Hornbech.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her