Analyse
Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

19. oktober 2001


Palæstinesere: ’Israel vil dræbe Arafat’
*Israel har konkrete planer om at dræbe lederen af Det Palæstinensiske Selvstyre, Yasser Arafat, hævdede Arafats embedsmænd i går i kølvandet på, at palæstinensiske ekstremister onsdag dræbte den israelske turistminister Rehavam Zeevi.
Det var Arafats højtstående rådgiver Nabil Abu Rdainah, som ifølge nyhedsbureauet AFP uden at give detaljer sagde, at »Israel har en færdig plan om at dræbe præsident Arafat og nogle af hans ledere«.
De israelske myndigheder afviste at kommentere Rdainahs påstand, men en regeringstalsmand sagde, at »Israel fører ikke en total krig med Det Palæstinensiske Selvstyre«.
Samtidig har Sharon-regeringen givet Arafat-styret et ultimatum om at udlevere Zeevis mordere eller tage konsekvensen af at være »hjemsted for terrorister« – et sprogbrug som minder om USA’s over for Afghanistan.
Palæstinenserne afviste det israelske krav blankt.
Zeevi blev begravet i Jerusalem i går, mens israelske kampvogne på ny rykkede ind i palæstinensiske områder, hvorefter en 10-årig palæstinensisk skolepige blev dræbt af beskydning fra en israelsk kampvogn i byen Jenin.

Dansk korvet til Middelhavet
*Korvetten Niels Juel med hundrede mand om bord står til at blive indsat i NATO’s flådestyrke i det østlige Middelhavet fra den 7. december. Under NATO’s forhøjede beredskab i området får den danske korvet opgaver med kontrol, overvågning og patrulje. Men der er ikke lige nu udsigt til, at Niels Juel risikerer at komme i kamp i forbindelse med den verdensomspændende terrorkrise.
Det oplyste statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i går, hvor regeringen fik opbakning fra Folketingets borgerlige opposition til udsendelsen af den danske korvet i foreløbig tre måneder.
»Risikoen i Middelhavet vil være rimelig lav. Og Danmark er sikkert heller ikke efter beslutningen i en særligt truet situation,« sagde statsministeren.

Trussel mod atomkraftværk
*En »troværdig trussel« førte i går til, at sikkerhedsforanstaltningerne omkring atomkraftværket Tremile-øen i USA blev skærpet, rapporterede flere nyhedsbureauer i går.
Det nærliggende luftrum blev en overgang afspærret og kontrolleret af kampfly. De nærliggende lufthavne i Harrisburg International og Lancaster blev lukket i fire timer onsdag aften, men ingen af atomkraftværkets 800 arbejdere er på noget tidspunkt blevet evakueret.
Talsmænd for atomkraftværket bekræftede de udvidede sikkerhedsforanstaltninger, men ønskede ikke at give yderligere oplysninger om truslens art.

Saudisk advarsel til bin Laden-støtter
*Det saudiarabiske styre sendte i går en kraftig advarsel til sympatisører af den terrormistænkte Osama bin Laden, og landets regering lovede for første gang, at kongedømmet vil slippe af med dets »sygdom«.
»Glem ikke, at dem i hulerne og gemmestederne er de samme som dem, der har skadet jeres land,« sagde den saudiarabiske indenrigsminister, prins Nayef bin Abdul Aziz, til bin Ladens støtter i Saudi-Arabien: »Uheldigvis regnes de for at være muslimer, men islam vil ikke sættes i forbindelse med dem,« blev prinsen citeret for at sige i byen Dammam af det officielle nyhedsbureau, SPA.

Livstidsdomme til al-Qaeda-folk
*Fire medlemmer af den terrormistænkte saudiaraber Osama bin Ladens al-Qaeda netværk, heriblandt bin Ladens tidligere personlige sekretær, blev i går idømt livsvarigt fængsel for medvirken til bombesprængningerne af de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i 1998.
Dommer Leonard Sand gav livstidsdomme til den 36-årige jordaner Mohamed Saddiq Odeh, den 28-årige tanzanianer Khalfan Khamis Mohamed, den 24-årige saudiaraber Mohamed Rashid Daoud al-Owhali og den 41-årige amerikaner af libanesisk oprindelse Wadih El-Hage.
El-Hage har tidligere været bin Ladens personlige sekretær. Dommene blev afsagt i en forbundsdomstol i New York kun få gader fra ruinerne af World Trade Center.

Nyrup mødtes med terrordømt
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussens håndfaste erklæring om, at han kun vil gå i dialog med danske muslimer, der ikke på nogen måde bakker op om fundamentalisme eller terrorisme, er slået fejl.
Da statsministeren den 1. oktober mødtes med 26 nøje udvalgte muslimer for at drøfte situationen efter terrorangrebet i USA, var der ifølge Ritzaus oplysninger mindst en person til stede, der tidligere har udført terroristisk virksomhed. Blandt de 26 deltagere på mødet var kultursociolog Mehmet Ümit Necef, der har en stærkt broget fortid som rabiat politisk aktivist på den yderste venstrefløj i Tyrkiet.
I 1970erne var Mehmet Ümit Necef medlem af den forbudte militante organisation TIKKO, der er den militære gren af det marxistisk-leninistiske parti TKP-ML, og som leder af TIKKO-gruppen i Istanbul stod Mehmet Ümit Necef ifølge de tyrkiske myndigheder blandt andet bag drabet på Adil Ovalioglu den 15. august 1972.

Prostituerede går på nettet
*Stadig flere danske prostituerede afmelder deres annonce i Ekstra Bladet og tilbyder i stedet deres seksuelle ydelser på hjemmesider og i chat-rooms på Internettet.
Det viser en ny rapport udgivet af Pro-centret i København, der er et landsdækkende rådgivnings-, videns- og formidlingscenter om prostitution, som blev oprettet i 1997 og støttes økonomisk af Socialministeriet.
Meget tyder på, at de prostituerede selv ser en god forretning i at sælge deres ydelser i cyberspace.
»Ekstra Bladet er for dyre. De er faktisk de største alfonser i Danmark med de priser, de kræver for sølle tre linier,« siger en af de prostiturerede, der er blevet interviewet i rapporten.
Hun fortæller også, at hun kun giver 200 kroner hver tredje måned for sin hjemmeside, hvor hun tidligere betalte 1500-2000 kroner for en annonce i Ekstra Bladet. På kvindens hjemmeside kigger omkring 30-40.000 besøgende forbi hver måned.

NATO og EU presser Makedonien
*NATO’s generalsekretær, George Robertson, og EU’s udenrigskoordinator, Javier Solana, rejste i går med topembedsmænd til Makedonien for at vride armen om på de makedonske politikere, der endnu ikke har gjort deres del af arbejdet for at få fredsplanen til at virke.
»Vi er her for at sende en meget skarp besked om, at EU, de albanske oprørere og NATO har udført vores del af fredsaftalen,« sagde George Robertson, NATO’s generalsekretær i går: »Nu er det op til den makedonske regering og det makedonske parlament at overholde deres del af aftalen,« sagde han.

PFA opgiver at sænke renten
*PFA løber alligevel ikke fra sine løfter til kunderne. I går meddelte det kriseramte pensionsselskab, at det har opgivet at sænke depotrenten og nu alligevel vil udbetale de 8,5 procent for hele året, som kunderne oprindeligt blev lovet. Det sker efter en måned, hvor PFA’s tilstand er kommet i bedring, efter at aktiemarkedet har rettet sig. Men også en måned, hvor administrerende direktør Henrik Heideby dagligt modtog breve fra utilfredse kunder, der følte sig snydt, fordi PFA skar næsten halvdelen af renten pr. 1. oktober.

Cuba vil ikke lukke spionagecenter
*Cubas regering reagerer vredt på Ruslands beslutning om at lukke et spionagecenter i Cuba. Beslutningen er uacceptabel, meddelte regeringen og krævede, at bilaterale forhandlinger om centrets bestå. En af Cubas præsident, Fidel Castros rådgivere har engang sagt, at basen forsynede Cuba med 75 procent af al Cubas efterretningsmateriale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her