Læsetid: 4 min.

Poplitteratur og Kanslerinden

Tyske forfattere har længtes efter hærværk og pludselig død
13. oktober 2001

Bogmesse
Frankfurt – Kunstkritikere og litterater bruger traditionelt de samme ord til betegnelse af forskellige æstetiske strategier: Ekspressionisme, modernisme etc.
Det kan således ikke overraske, at tyske kritikere er begyndt at tale om poplitteratur. Som selvfølgelig er noget helt andet end popart. Og egentlig har genren som sådan eksisteret, siden Goethe for mere end 200 år siden udgav den bog, man betegner som den første ungdomsroman: Den unge Werthers lidelser.
Som sådan er poplitteraturen at regne for et filial under ungdomsromanen, men ungdom er ikke længere et par år mellem barndom til voksenliv, men en tilstand, der helst skal vare fra 12-årsalderen til den med eksistentiel nervøsitet imødesete tredive års fødselsdag.
Yngre tyske forfattere som Christian Kracht, Joachim Bessing, Rebecca Casati m.fl. har de sidste år skrevet bøger, som finder sted i en urban virkelighed præget af den almindelige opløsning af fælles værdier, seksuel og professionel frustration og syntetiske stimulanser. Popmusikcitater er indlejret i titlerne og i dialogen som fragmenter af en refrænkultur.
Hovedpersonen i Casatis roman Hey Hey Hey er en yngre mand, der arbejder som online-redaktør i Berlin.
Han organiserer sin tilværelse ved ’kneppe sig igennem alfabetet’; dvs han samler på forbogstaver på sine koitale partneres fornavne.
Christian Kracht, hvis roman skriver, at der findes en vej ud ad det poplitterære livs tristesse: »Og det er krigen.«
Joachim Bessing debuterede med novellesamlingen, hvis titel lyder som et generationsslogan: Tristesse Royale. Bessings seneste roman ender med, at det kærlighedsløse liv forsvinder, fordi folk rykker sammen efter et terrorattentat på Hamburg.
Ved en interviewseance på bogmessen i Frankfurt fredag, hvor også Casati var til stede, afviste Bessing at tale om terror:
»Min bog er en kærlighedsroman.
Det drejer sig om. at vi i vores generation ikke længere kan finde ud af at elske hinanden.«
Ordstyreren citerede Michel Houellebecq, som mener, at blandt nulevende kan kun bedsteforældrenes generation elske.
Bessing erklærede sig enig, men radikaliserede: »De er også de eneste der kan have meningsfuld sex.«
Casati og Bessing er begge tredive, han ryger røde Marlboros, hun Marlboro Lights. Og Casati ville heller ikke tale om terror, men hun sagde: »Jeg synes, pop er et dejligt ord, og jeg har ikke noget imod at blive kaldt popforfatter.«

Tirsdag 11. september
Men den nye generation af forfattere er ikke længere så vedkommende ved bogmessen i Frankfurt.
Det samme gælder etablerede forfattere. Den 101-årige Hans Georg Gadamers Århundredets Lektion, lyrikeren Durs Grünbein netop udkomne dagbog, den nye roman af den kontroversielle østrigske forfatter Peter Handke ville under normale omstændigheder være indiskutable højdepunkter.
Men i stedet er det biografier om Osama bin Laden og en lille sort bog fra forlaget Rowohlt, der stjæler opmærksomheden.
Bogen hedder Tirsdag den 11. september og er en samling artikler skrevet af forfattere som Paul Auster, John Updike, Susan Sontag og Tahar Ben Jelloun.
Men det er typisk for bogen, at Susan Sontag torsdag i Frankfurter Allgemeine forsøgte at nuancere sit hidsige standpunkt i den i bogform publicerede artikel.
Bogmessen i Frankfurt er en mediebegivenhed. Udover at være verdens største bogmesse, er det også den største messe for elektronisk udstyr.
Mere end 2.000 af de 6.700 udstillere præsenterer
Magi-E, som det hedder.
De store tyske tv-kanaler og radiostationer sender direkte fra åbne debatpaneler. Messens pressechef, Rüdiger Wischenbart, beklagede torsdag, at besøgstallet var faldet med 11 procent i forhold til sidste år.

Masser af plads
Der er tomme stande på messen, og som en af den danske bogbranches værdige veteraner Otto B. Lindhardt fortalte Informations udsendte medarbejder:
»I år er der plads, så man kan få en stol og sidde ned. Det er noget helt nyt.«
Messen er ligeledes en mediebegivenhed, fordi man på tv kan se, hvem der melder afbud.
Således kunne den udsendte på ryggen i sit hotelværelse konstatere, at terroreksperten Rupert Neudeck ikke som annonceret kunne være til bogmesse, idet han pludselig dukkede op på skærmen fra Afghanistan.
Til gengæld holdt den tidligere taxachauffør og nuværende udenrigsminister Fischer en tale på messen, hvor han med brillerne langt nede mod næseryggens spids lovede at oprette en fond til forståelse af den islamiske verden.
Og kanslerinden Fru Doris Schröder-Köpf fortalte om sin nye bog, hvis titel må regnes blandt kandidaterne i den officielle konkurrence om den mest uheldige titel blandt de 400.000 bøger her på messen. Den hedder Kansleren bor i svømmepølen eller hvordan man laver politik.

Arabisk forlagsfrihed
Som deltager på messen indgår man uundgåeligt i et kredsløb.
Folk i reklamekostumer stikker papirhjerter, bogmærker i grimme farver og ubrugelige kuglepenne i hænderne på forbipasserende, som høfligt bærer reklamen videre til nærmeste skraldespand.
Det kan rapporteres, at den rummelige skuldertaske fremfor både rygsækken og attachémappen har opnået en vis udbredelse.
Hvilket betyder, at mange bogprofessionelle går rundt med rygge vredet mod den skulder, hvor tasken hænger.
De stopper for at vride rygsøjlen kontra ved arrangementer, som f.eks. en butterflydekoreret herres foredrag om hundeopdragelse eller den stærkt relevante debat:
Hvorfor bliver vores bøger egentlig ved med at blive hæsligere?
En karseklippet intellektuel med Lennonbrille foreslog ’markedsmekanismens ubetvingelige nivelleringslogik’.
En konference om forlagsbranchens vilkår i Mellemøsten blev et stort tilløbsstykke.
Næsten på højde med den efter alt at dømme lykkeligt uendelige evige picnic ved Forlaget for Moderne Køkken-Bøger, hvor uforholdsmæssigt store stykker laks på en kiks på størrelse med et frimærke får alle til at stille skuldertasken og vride ryggen kontra.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her