Læsetid: 3 min.

Radikal splid om olieskat

Den radikale hovedbestyrelse går ind for øget olieskat på nuværende koncessioner i modsætning til folketingsgruppen
18. oktober 2001

De radikale er splittet over beskatning af Nordsø-olien. Mens hovedbestyrelsesmedlemmer ønsker at øge olieskatten på nuværende koncessioner, vil folketingsgruppen kun gå med til en ændret skat, hvis det sker gennem en frivillig aftale med olieselskaberne.
Derfor fik Marianne Jelved i sidste uge nedtonet den resolution om en øget olieskat, som hovedbestyrelsen vedtog i enighed: At de radikale vil ændre olieskatten »om muligt for gældende koncessioner«.
Men hovedbestyrelsesmedlemmer og Marianne Jelved er langt fra enige om tolkningen af udtrykket »om muligt«.
»Jeg har selv været med til at formulere det her. Derfor ved jeg, hvad ordet ’muligt’ betyder. Det betyder: hvis vi kan opnå en ændring via forhandling med de nuværende koncessionshavere. Vi lovgiver ikke med tilbagevirkende kraft, kort sagt,« siger Marianne Jelved og understreger over for Information, at det er fuldstændig enighed om den tolkning i Det Radikale Venstre.
Men det mener hovedbestyrelsesmedlem Ole Olsen, som stillede det oprindelige forslag, nu ikke.
»Det er ikke min forståelse af det. Det har vi slet ikke været inde på. Vi er ikke enige om, at man slet ikke kan se på de konkrete aftaler. Selvfølgelig skal man tage hensyn til både jura og almindelig anstændighed i, hvordan man håndterer aftaler. Jeg mener heller ikke, det er lovgivning med tilbagevirkende kraft, for der er ikke nogen, der taler om at opkræve de 15 milliarder, man mener, staten er gået glip af,« siger Ole Olsen.

Uenig med Samuelsen
Hovedbestyrelsen ønsker ifølge Ole Olsen, at både de radikale og Skatteministeriet arbejder for, at det bliver undersøgt nærmere, hvordan man kan ændre skatten på nuværende koncessioner.
»Det må undersøges mere præcist, for der er også hensyn til almenvellet, der kan begrunde, at man prøver at få en kontrakt undervejs, og ikke bare lader den løbe til 2012, hvor olien måske er sluppet op,« siger Ole Olsen, der heller ikke er enig med skatteordfører Anders Samuelsen, som tidligere har meldt ud, at man mister troværdighed og skæmmer fremtidige investorer væk, hvis man ændrer i eksisterende aftaler, selv om det fremgår af aftalerne, at olieselskaberne kan forvente ændret beskatning.
»Så vidt jeg kan læse mellem linjerne har Skatteministeriet jo det synspunkt, at man godt kan forestille sig at ændre på de her ting. Jeg synes godt, man kan tillade sig at tillægge Skatteministeriets synspunkter større vægt end Anders Samuelsens synspunkter,« siger Ole Olsen.
Han bakkes op af hovedbestyrelsesmedlem og folketingskandidat Sven Skovmand, der kalder det »en skandale, at man har ladet olieselskaberne slippe så billigt.«
»Jeg er helt uenig med Anders Samuelsen. Man bliver ikke troværdig, fordi man opfører sig som en idiot. I alle lande – f.eks. i Mellemøsten – startede man med nogle betingelser, som virkelig var urimelige for landene, og da der så virkelig blev fundet olie for alvor, så fik de lavet aftalerne om,« siger Sven Skovmand.
Også hovedbestyrelsesmedlem Keld Kollerup Kvist ønsker at få afklaret mulighederne for at stramme op på nuværende koncessioner og henviser til, at Norge har gjort det.
»Jeg er enig med Ole Olsen, lad os kigge på grundlaget for, om der er mulighed for at stramme op på det foreliggende grundlag, så synes jeg, vi skal gøre det. Som grundholdning, og det tror jeg ligger i mange radikale, så mener jeg, at en ressourceskat er noget af det, vi bør stræbe efter frem for skat på løn. Her er gode muligheder, vi ligger jo efterhånden meget lavt i forhold til andre landes tilsvarende beskatninger. Så det er helt oplagt,« siger Keld Kollerup Kvist.

Frivillige aftaler
Tidligere landsformand, Thorkild Møller, tolker derimod hovedbestyrelsens henstilling på linje med Jelved: At øget beskatning skal ske gennem en frivillig aftale.
»Jeg vil anse det for tåbeligt, hvis regeringen ikke forsøger at komme i en forhandlingsposition med koncessionshaverne. Målet er utvetydigt, at det skal nogle flere midler i statskassen. Der er ingen tvivl om, at hovedbestyrelsens målsætning er klar nok, men vi kan jo ikke tvinge folketingsgruppen til at gøre andet, end den selv vil, men kraftige henstillinger kan vel også blive hørt,« siger han.
Hovedbestyrelsesmedlemmerne bakker dermed op omkring energiordfører Vibeke Peschardt, som tidligere meldte ud, at hun gerne så en forhøjelse af skatten på nuværende koncessioner. Dengang blev Vibeke Peschardt straks modsagt af den radikale folketingsgruppe.
»Vibeke Peschardt har ikke opbakning i den radikale gruppe bag sine udtalelser. Det har jeg derimod,« sagde Anders Samuelsen kun få meter fra en samtykkende økonomiminister Marianne Jelved ifølge dagbladet Børsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her