Læsetid: 3 min.

Revolution = reklame

16. oktober 2001

»Du skal smadre alt og alle for at forstyrre topmødet i ATO, American Trade Organization. Brug alle forhåndenværende midler til at slås med: Vandrør og brosten – ja, selv afrevne kropsdele. Dette er det første spil, der giver dig mulighed for at deltage i ubarmhjertige gadekampe med mere end 100 personer på skærmen samtidigt!«
Salgsmateriale for nyt Sony-computerspil

LEGESYGE SJÆLE over hele verden får nu mulighed for at gå besærkergang – sådan rigtig virtuelt! Firmaet Rockstar Games lancerer her i oktober et nyt computerspil, State of Emergency, til Sony Playstation 2. Konceptet er enkelt: Du er en virtuel ’gade-terrorist’, der skal bekæmpe »den undertrykkende American Trade Organization«, som har lukket en topmøde-storby af og erklæret undtagelsestilstand. Målet er at stoppe mødet i ATO, hvis dagsorden ingen dog kender. Men det er også ligegyldigt! De bevæbnede ATO-soldater er blot nogle fascister, man får point for at smadre.
Spillet har oplagt skabt furore. Ikke fordi State of Emergency er voldeligt eller fordærver de små. Dén diskussion kan ses på sort/hvid-fjernsyn. Nej, computerspillet er opsigtsvækkende, fordi det er et symbol på, hvordan markedskræfterne i dag er i stand til at absorbere alle former for politiske tegn og symboler i nye kommcercielle produkter.
Det har ikke nogen betydning, hvad symbolerne oprindeligt skulle betyde – bare de kan bruges til at skabe en flygtig chok-effekt. Det er derfor helt ligegyldigt, når aktivisterne fra WTO-topmødet i Seattle i 1999 nu forsøger at fortælle, at de fleste demonstrantioner dengang var helt fredelige:
»Omgivelserne er fuldt interaktive. Ram alle! Ødelæg alt! Tilintetgørelse er (…) et afgørende aspekt ved spillet,« som det hedder i manualen.

AKTIVISTERNE har, som den canadiske forfatter Naomi Klein præcist sagde det i Information i går, »mistet kontrollen« over deres egen symbolik. En udvikling, der delvis skyldes, at reklamebureauer nu er ved at genopdage den energi, som politiske aktivister kan være eksponenter for – en energi, som kan bruges til at sætte kulør på dagligdagen.
Reklamebureauerne udnytter den samme effekt, som de såkaldte ’Adbusters’ fra Canada bruger, når de laver anti-reklamer, eller ’subvertisement’, som fænomenet også kaldes. ’Culture-jammerne’ trækker varemærkerne ud af deres oprindelige sammenhænge og vende reklamerne på hovedet.
Undersøgelser viser, at storbymennesker afkoder 18.000 logoer hver dag. Og når man ser så mange symboler, er der næsten intet, som bliver husket.
Revolutionære symboler flyder i stigende grad ind i reklamesproget, fordi politiske bannerførere er ikoner for netop den viljestyrke, som f.eks. Nike vil kommunikere med deres slogan »Just Do It!«.

HYBRIDEN er interessant: Unge palæstinensere går f.eks. rundt i t-shirts med påskriften: »Hamas: Just Do It!« IBM har fået bøder af politiet for at spraymale fortovsfliser i Chicago med banale slagord som ’peace’ og ’love’. Apple Computers har kædet sloganet »Think Different« sammen med personer som Malcolm X. Andre firmaer har markedsført sig med bl.a. Che Guevara og Mao.
Det amerikanske reklamebureau Wieden & Kennedy har specialiseret sig i såkaldt ’co-opt branding’; reklame-strategien, der snylter på energien i nye protest-bevægelser. De tilbød bl.a. den ’grønne’, amerikanske præsidentkandidat og forbrugerrettighedsforkæmper, Ralph Nader, hele 25.000 dollar, hvis han ville medvirke i en ny reklamefilm for gummiskoen ’Air 120’, hvor han blot skulle sige: »Endnu et skamløst forsøg fra Nike’s side på at sælge sko.« Nader sagde nej.
Det samme gjorde det britiske aktivist-band, Chumbawamba, som er kendt for deres politiske engagement. De nægtede at blive misbrugt som muzak til en Nike-reklame. Men også de har nu måttet sande, at de blot er tilfældige tegn i tiden.

COMPUTERSPILLET State of Emergency er endnu et udtryk for den postmoderne anything goes-logik, hvor alt blive ligemeget, ligegyldigt; hvor politiske budskaber bringes på niveau med alt andet og intet; hvor revolution bliver reklame.
Det kan derfor virke lidt naivt, når forfatteren Naomi Klein – der har skrevet bestselleren, No Logo, om varemærkernes symbolske magt – siger, at »firmaernes forsøg på at indoptage symboler fra protestbevægelserne kun vil styrke ønsket om at sabotere firmaernes kommunikation.«
Det forrige spil fra Rockstar Games hedder Grand Theft Auto – her kan man som bilkaprer torpedere politibiler og kører fodgængere ned. Det vil næppe vare længe før det første Sony-spil med Osama bin Laden & co. lanceres. Dét vil formentlig være på gaden lige før julehandlen begynder.

lam

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her