Læsetid: 2 min.

Saudisk dilemma tager til

Saudi-Arabien står over for stadig kraftigere vestlig kritik af mangler i landets indsats mod terrorisme-netværk. Samtidig vokser befolkningens modstand mod alliancen med USA
26. oktober 2001

USA’s præsident George W. Bush ringede i går til den daglige leder af Saudi-Arabien, kronprins Abdullah, sagde en talsmand for Det Hvide Hus.
Hvad de to allierede i den internationale koalition mod terrorisme havde talt om, blev ikke oplyst. Men amerikanske medier har i de seneste dage rapporteret, at Wa-shington har været ganske utilfreds med de saudiske myndigheders samarbejde i kampen mod terrornetværkene.
Saudi-Arabien er blevet beskyldt for at se igennem fingrene med finansiering af forskellige terrorgrupper og for ikke at samarbejde i forbindelse med opklaringen af terrorangrebene i New York og Washington den 11. september. Før telefonopringningen fra Bush havde kronprins Abdullah vredt afvist kritikken.
»Det onde vestlige medieangreb mod vort kongerige skyldes kun gammelt had til islam og Saudi-Arabiens bekendelse til islam,« sagde Abdullah til saudiske aviser.
Men samtidig udgik der til de internationale nyhedsbureauer en oplysning om, at den saudiske udenrigsminister, prins Saud al-Faisal, i går var på et lynvisit i Pakistan som led i et forsøg på at opbygge en muslimsk koalition i kampen mod terrorismen.
»Saudi-Arabien spiller en vigtig skjult rolle ved at arbejde hårdt og diskret på at koordinere indsatsen med Egypten, Jordan, Syrien og andre muslimske nøglelande,« sagde en velinformeret saudisk kilde til nyhedsbureauet Reuters.
»Vi forsøger, så godt vi kan, at fastholde fokus på udveksling af efterretninger samtidig med, at vi forsøger at forbedre vores image internt i vores respektive lande, hvor dele af vores befolkning er solgt til bin Laden,« sagde kilden.

Kæmper på to fronter
At Saudi-Arabien kæmper på to fronter – internt og eksternt – kunne i går ses af det faktum, at en historie om
USA’s brug af klyngebomber i Afghanistan optrådte i den engelsksprogede saudiske avis Arab News, men tilsyneladende ikke i saudisk-sprogede aviser.
De hjemlige medier kunne i stedet referere stormufti Sheikh Abdul-Aziz al-
Sheikh, den højeste religiøse autoritet i landet, for, at islam ikke tillader drab på ikke-muslimer.
»De, der dræber ikke-muslimer, som har traktater med muslimer, vil aldrig se paradis,« sagde Sheikh i en erklæring, hvori han også fordømte terrorangrebene i USA som en »forfærdelig forbrydelse«.
Storbritanniens førende saudiske dissident, Dr. Saad al-Faqih, nedspillede imidlertid hurtigt betydningen af Sheikhs erklæring. Til tv-stationen BBC sagde al-Faqih, at de regeringsudpegede præster som stormuftien har mistet næsten al troværdighed i befolkningen, og at modstanden mod de amerikanske angreb i Afghanistan er voksende.
»Saudiske deltagere på internet-chatsider spørger nu dem selv: ’Hvad med en fatwa, der fordømmer drabet på muslimer i Afghanistan’,« sagde al-Faqih.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her