Læsetid: 4 min.

Det sidste skridt

System-landstræner Morten Olsens skamros til Parkens publikum kan afkodes som en klar appel: Hjælp os med ikke at falde i søvn i den sidste, afgørende VM-kamp mod Island
6. oktober 2001

Fodbold
Med et udtryk fra cliche-skuffen er der dækket op til fodboldfest, når Danmark i aften spiller den sidste kvalifikationskamp til VM 2002 mod Island.
Det bliver dog næppe selve opgøret, men selve resultatet, sejr eller uafgjort, der kan udløse feststemning hos de danske.
»Det er en af de kampe, hvor vi helt kynisk siger, at det ikke betyder noget, hvordan vi spiller, vi skal bare vinde. Det tror jeg, at et dansk publikum forstår og accepterer,« sagde landstræner Morten Olsen lige ud til Information i går.
Spillere som angriberen Ebbe Sand og atter-reserve-målmand Peter Kjær er enige om, at der ikke venter nogen fodboldoplevelse mod de islandske gæster, der formentlig vil stå kompakt i defensiven og hele tiden holde otte-ni mand bag bolden. Danmark betragtes med trænerens og spillernes ord som så stærk på hjemmebane, at gæster ikke går ud og angriber af hjertens lyst i sikker forvisning om at sejre.
»Vi er sådan et sub-tophold, der ’på dagen’ kan spille lige op med og slå verdens bedste. Vi gør det ikke hver gang, men kvalificerer vi os ved at klare Island, kan vi se tilbage på en kvalifikation, hvor vi har været spilførende i hver kamp, men vi der altså ikke endnu,« sagde Morten Olsen.
I dette perspektiv er forholdsordren til de danske spillere også glasklar: No loose
– I må bare ikke tabe!
Sejr eller uafgjort betyder dansk deltagelse i VM-slutrunden næste sommer i Japan og sydkorea. Nederlag indebærer, at vinderen af Tjekkiet-Bulgarien i Prag snupper 1. pladsen i puljespillet og den direkte kvalifikation til slutrunden, mens Danmark i så fald må forsøge omvejen via play off-kampene, hvor de otte, der blev nr. 2 i de europæiske puljer mødes to og to, hjemme og ude, med hver vinder som VM-deltager. Det var faktisk sådan, via to kampe mod Israel, at Danmark kvalificerede sig til EM2000.
Men det der med »bare ikke tabe« – just don’t fuck it up, som amerikanske testpiloter engang sagde – er ikke så nemt. End ikke på hjemmebane mod Island, som Danmark har mødt 17 gange siden 1946 – uden at tabe.
Den systematiske landstræner Morten Olsen har i ugen op til den afgørende kamp erindret om de lidelser, han selv måtte igennem som spiller i 1985, da Danmark ’skulle tage det sidste skridt’ til slutrunden i Mexico 1986.
Det lykkedes dengang, og det skal det også i aften, hvor der er kick off på det for et dansk hjemmepublikum så umage tidspunkt kl. 20.45. For at minimere risikoen for fusk, og for at ingen kan ikke drage fordel af at kende andre resultat, spilles alle kampe samtidig.
Men netop mod den lille nation (250.000 indbyggere) oppe fra Nordatlanten, som Danmark i 1967 lammetævede 14-2, er risikoen for overmod til stede. For selvom systematiske Olsen på den ene side ikke ryger i den grøft, hvor man bare lige skal ordne Island, er hans hyldest til det danske hjemmepublikum også en indirekte opfordring til de godt 40.000 i Parken i aften om hjælp – støtte kaldte han det flere gange – til, at landsholdet ikke falder i søvn. Som det skete i sidste hjemmekamp mod Nordirland efter 1-0 føring allerede efter tre minutters spil.
»Vi er koncentrerede og skarpe, som man skal være for at vinde disse kampe. Og så har vi 40.000 medspillere, som støtter os på en måde, som alle andre misunder os,« sagde Olsen før en
match, hvor Island efter lidt uheldige nederlag ikke har noget at spille for.
»Vi begik den fejl at gå i tempo og pres, fordi vi kom så hurtigt foran. Vi skulle være gået efter nok et mål, for 1-0 er ingen føring, som vi så, da nordirerne udlignede. Man skal i hvert fald være foran 2-0, før man trækker sig tilbage og konsoliderer spillet,« siger topscorer Ebbe Sand
Schalke 04-angriberen forventer, at de fysisk stærke islændinge vil spille ud fra et kompakt forsvar med otte-ni mand bag bolden og kontra-stød som angrebsvåben. »Sådan bliver det mere og mere, fordi det først og fremmest drejer sig om at vinde i topfodbold. Der tages ikke unødige chancer på udebane. Faktisk har vi som kontrahold mere plads på udebane, og det er nok grunden til, at vi har spillet bedre ude end hjemme i denne turnering.«
»Det er svært mod de meget tætte forsvar. Derfor træner vi mere systematisk i løbemønstre under Morten Olsen end under Bo Johansson. Han giver os nogle værktøjer, vi kan bruge, hvis vi ikke kan komme igennem på anden måde. Det er lidt mere skabelon-agtigt, men det giver resultater,« siger Sand.
Sidste skridt skal tages i aften – med eller uden den lyskenskadede, og eneste tvivlsomme i startopstillingen Jon Dahl Tomasson. Hans afløser kan blive Brøndbys Peter Madsen eller Ruben Bagger, begge debutanter. Martin Jørgensen er den sikre ’dubleant’ for knæopererede Jesper Grønkjær.

*TV 2 fra kl. 20.00

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu