Læsetid: 3 min.

Socialchefer: De ældre svigtes

Det er gået for vidt med effektiviseringen af ældreplejen, mener landsformanden for Foreningen af Socialchefer i Danmark, Ole Pass
30. oktober 2001

Det er gået for vidt med effektiviseringen af ældreplejen, mener landsformanden
for Foreningen af Socialchefer i Danmark, Ole Pass

Hvis fru Petersen er dybt deprimeret, har hjemmehjælperen ikke længere tid til at tale med hende og give den nødvendige sociale omsorg. Hjemmehjælpens arbejdsdag er nemlig planlagt minut for minut, så hvis hun bliver lidt ekstra tid hos fru Petersen er der en anden, som må undvære rengøring eller indkøb. De seneste par år er ældreplejen blevet kraftigt effektiviseret og rationaliseret på bekostning af følelsen af nærvær og tryghed hos de ældre. Det mener Ole Pass, som er landsformand for Foreningen af Socialchefer i Danmark. Foreningen holder i disse dage årsmøde, hvor landets socialchefer blandt andet diskuterer ældreområdet.
»Jeg er bekymret for udviklingen inden for ældreplejen. Det er på tide at diskutere, om balancen mellem marked og menneske fortsat er rimelig. Folketingets iver efter at detailstyre, er ikke altid hensigtsmæssig,« siger Ole Pass. Han mener, de ældre har krav på social omsorg og ikke kun på at få gjort rent og købt ind.
»Det er et privilegium at opnå at blive gammel, og sådan skal det også opleves,« siger han.

Ny lov: et krisesymptom
Olav Feldbo, politisk koordinator i Ældre Sagen, er enig i, at det er gået for langt med detailstyringen af ældreplejen.
»Det er et krisesymptom, at det er blevet nødvendigt at lovgive om fleksibilitet,« siger han. Som det er nu, siger loven, at de enkelte kommuner i særlige tilfælde kan tilbyde de ældre mere fleksibel hjemmehjælp. For eksempel kan de vælge rengøringen fra for i stedet at få købt julegaver.
»I gennemsnit har de ældre halvanden time hver 14. dag, så der er ikke en reel mulighed for valg og fleksibilitet,« siger Olav Feldbo.
I Ældre Sagen får man mange henvendelser fra ældre, der mangler social omsorg, hvis deres ægtefælle for eksempel lige er død.
»Det er grotesk, at det skal styres på denne måde. De ældre føler sig forladte og fremmedgjorte, hvis der ikke er plads til at hjælpe, når der opstår et akut behov,« siger Feldbo.
Ole Pass mener, at loven om fleksibilitet i værste fald kan fjerne fokus fra virkelighedens problemer og give en falsk tryghedsfornemmelse.
»Ved at gøre fleksibilitet til et retskrav, skal der være klagevejledning, registrering, dokumentation etc. På den måde fjerner man forudsætningerne for selve den fleksibilitet, der i årevis har været udøvet i samspillet mellem brugerne og hjemmeplejen. Man fjerner fokus fra det, som det reelt drejer sig om: at være mere nærværende,« siger han.

Intet forebyggende
Muligheden for forebyggende arbejde tabes, når hjemmehjælpen ikke har tid nok, mener Olav Feldbo.
»Hvis der var lidt bedre tid til, at hjemmehjælpen kunne lytte til de ældre, kunne man forebygge både helbredsmæssige og sociale problemer,« siger han. Tidspresset betyder også, at der ikke er hjælp til selvhjælp.
»Hvis der var tid til, at de ældre selv blev inddraget i de praktiske gøremål, ville de sandsynligvis blive mere selvhjulpne. Men det kræver mere tid for eksempel at hjælpe de ældre til selv at tage støttestrømper på i stedet for at hjemmehjælperen bare gøre det,« siger Feldbo.

Tag pengene fra de rige
Formanden for Foreningen af Socialchefer i Danmark mener, at pengene til mere hjemmehjælp skal findes hos de rigere ældre.
»Mange ældre i de kommende generationer har investeret i deres alderdom. Socialvæsnet skal sikre dem, der ikke selv har haft mulighed for det. Alternativet er en reel trussel mod velfærdssikringen af de ældre med store uligheder til følge,« siger Ole Pass.
Det mener Olav Feldbo dog ikke kan lade sig gøre.
»Der er for få rige, man kan tage fra i forhold til de store udgifter, der ligger i ældreomsorgen. Vi mener som princip, at udgifter til ældreplejen er et fælles anliggende for samfundet. Det er penge, som skal sættes af på finansloven,« siger Feldbo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her