Læsetid: 2 min.

De største danskere

12. oktober 2001

(2. sektion)

*Battling Nelson Danmarks første verdensmester blev født Oscar Mattheus Nielsen, i København, på Grundlovsdag 1882. Han var 14 år, da forældrene udvandrede til Chicago og 18 professionel fighter som 18-årig. En hårdere beskæftigelse dengang end nu, for kampene gik i op til 45 omgange – tre timer. Den »uopslidelige danske kriger« kunne det hele – frem for alt stå for mosten. 45 omgange var hans speciale. Han tabte i 1906 til Joe Gans på diskvalifikation, men slog ham i 1908 og var verdensmester i to år til 1910. Battling Nelson døde i 1954.
*Med Knud Larsens sejr i 1929 over italieneren Quadrini fik dansk professionel boksning sin første Europamester. En ny tid var begyndt.
*Jørgen Johansen fulgte udviklingen op efter Anden Verdenskrig ved at blive Europamester i letvægt i 1952 med en sejr over finnen Elis Ask. 17.000 tilskuere så Johansens andet titelforsvar i Københavns Idrætspark mod italieneren Duilio Loi, der intet ville: »Hvis Loi var løbet ligeud i stedet for baglæns, havde han været i Italien, inden kampen var forbi,« skrev Politiken. Året efter taber Johansen i Milano til Loi.
*Christian Christensen blev kendt som Gentleman Chris, og for at blive Europamester liggende. Titelindehaveren John McCormack slog Chris i nakken, endnu før kamplederen var færdig med at tælle, og blev diskvalificeret. Det var i 1962. Senere tabte Chris titlen til den berømte ungarer Lazslo Papp.
*Børge Krogh den elegante letvægter og skolelærer fra Aalborg, bokseren, der personificerede the noble art of selvdefence, blev Europamesterer i 1966 – og markederede starten på Mogens Palle perioden. Da var den unge hårdtslående københavner Tom Bogs allerede på vej mod tinderne.
*I 1968 blev mellemvægteren Tom Bogs Europamester i letsværvægt. I 1969 vandt han EM i mellemvægt, og i 1972 tabte han i Parken til Carloz Monzon kampen om verdensmesterskabet i mellemvægt på teknisk knock out i 5. omgang.
*Hvor Bogs holdt sig fremme i 10 år, holdt Jørgen ’Gamle’ Hansen fra Aalborg med det fantastiske punch i højrehånden i 13 år som weltervægter. I ’82 trak Hansen sig tilbage som ubesejret Europamester. Undervejs havde han vundet to EM-titelkampe mod Hans-Henrik Palm og tabt en VM-kamp i Houston til Pipino Cuevas i 1. omgang.
*Den VM-titel Hansen ikke vandt, boksede Ayub Kalule sig til i letmellemvægt i 1979. Den elegante ugander, der kun manglede det afgørende punch for at være en komplet fighter boksede hos Palle på dansk licens indtil 1986.
*Gert Bo Jacobsen nåede fra 1982-95 at vinde og tabe både EM og VM-titler flere gange i letvægt, letwelter og weltervægt. En både dygtig og modig fighter, der tog og gav i ringen.
*Men populærest i flokken er Brian Nielsen, IBO-verdensmester i 1996, og IBC's sværvægtsmester siden januar 2000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her