Læsetid: 2 min.

De største sværvægtere

12. oktober 2001

(2. sektion)

*The Greatest Den største af dem alle er Muhammad Ali, født som Cassius Marcellus Clay i en sort middelklassefamilie i Louisville, Kentucky. En fin bokser, der slog hårdt, da han først voksede til og fik sværvægt på 100 kg fordelt på 1,91 meter. Men frem for alt var han kolossalt hurtig. »Jeg flagrer som en sommerfugl og stikker som en bi,« lød det bl.a. fra den mest begavede og politisk bevidste prof-bokser, verden havde set. Ali var lige så fyrig, fræk og opfindsom i munden som på hænderne, og han brugte sin berømmelse til at tale de underprivilegerede, sorte amerikaneres sag.
Den guldmedalje, han vandt i letsværvægt ved OL i Rom i 1960, røg senere samme år i Ohio-floden – i protest mod unge hvide ballademageres voldelige og racistiske optræden over for unge sorte amerikanere. I 1964 konverterede han til islam og skiftede inspireret af borgerretsforkæmperen Malcolm X navn til Cassius X og derpå til Muhammad Ali. Han nægtede i 1967 at tage til Vietnam som soldat for et hvidt USA, der dårligt ville kendes ved sine sorte medborgere. Det kostede ham bokselicensen, 10.000 dollar i bøde og fem års fængsel for militærnægtelse og uamerikanske udtalelser. Frem til 1970 var han udelukket fra ringen, så begyndte anden fase af karrieren med de legendariske kampe The Rumple in the Jungle mod George Foreman i 1974 og The Thrilla in Manila i 1975 mod Smoking Joe Frazier. Begge steder benyttede han Rope-a-Dope-taktikken, hvor modstanderen fik lov at slå sig træt på dobbeltparaderne, inden han slog kontra. Ali, der vandt sit første VM i 1964 med sejr over Sonny The Ugly Bear Liston, stoppede i 1979, gjorde come back i 1980 mod en anden stor mester Larry Holmes i The Last Hurra og boksede sin sidste af 61 kampe, 25 om VM, i 1981.
*Floyd Pattersson Genvandt som den første i historien i 1960 sit VM ved at besejre svenske Ingemar Johansson, som havde slået ham i 1959.
*Rocky Marciano Forbilledet for Rocky-filmene, der efter 49 sejre i træk, 43 på knockout, trak sig tilbage som ubesejret verdensmester i 1956.
*Joe Louis Den første sorte verdensmester i 1937 siden Jack Johnson i 1908, og den første bokser på et amerikansk frimærke (1993).
*Jack Dempsey Den første af de helt store huserede på kanvassen fra 1914 til 1927. Med sine 186 centimeter og 87 kg var han en lille sværvægter, mens hans kampvilje var stor. Vandt VM for første gang i 1919, da han stoppede mesteren Jess Willard.
*Trevor Berbick og Mike Tyson Ali tabte sin sidste kamp til Trevor Berbick. Det var Berbick, som Mike Tyson vandt sin første VM-titel mod, da han i 1986 indledte den epoke med mega-honorarer til sværvægterne, finansieret og styret af tv-kanaler, som vi oplever med Tysons kamp mod Brian Nielsen. Trods voldtægtsdomme og bid i ørerne, trods Evander Holyfield, Lennox Lewis, Hasim Rahman og de ukrainske brødre Klitschko, er Mike Tyson 90’ernes store mester i sværvægt. Spørgsmålet er, hvad han er i morgen!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her