Læsetid: 3 min.

Studerende tjekkes af FBI

Efter terrorangrebet vil det amerikanske forbundspoliti indsamle personlige oplysninger om udenlandske studerende og tjekke bankkonti.
16. oktober 2001

Efter terrorangrebet vil det amerikanske forbundspoliti indsamle personlige oplysninger om udenlandske studerende og tjekke bankkonti

Flere hundrede amerikanske universiteter er begyndt at frigive personlige oplysninger om udenlandske studerende til det amerikanske forbundspoliti, FBI, og indvandrermyndighederne.
Det fremgår af en oversigt over 1.060 højere lærestantalter, omtalt i dagbladet Boston Globe. Ifølge myndighedernes opgørelse har 195 universiteter, herunder Kennedy-fakultetet på Harvard University, allerede svaret imødekommende på politiets forespørgsel. Ca. 514.000 udlændinge studerer på 15.000 læreanstalter i USA.
Blandt de frigivne oplysninger er udenlandske studerendes bankkonti, kredit-kortnumre og andre strengt personlige oplysninger.
Stramningen af kontrollen skal ses i lyset af terrorangrebet den 11. september. Én af de 19 flykaprere, Hani Hanjour, skal være kommet til USA på et studentervisum og dukkede aldrig op på en skole i Los Angeles, hvor han havde indskrevet sig til et kursus i engelsk. I stedet meldte Han-jour sig til et pilottræningsprogram og formodes at være terroristen, der fløj et passagerfly ind i forsvarsministeriets bygning i Washington.

Studentervisum
To andre terrorister – Mohammed Atta og Marwan al-Shehhi – ankom på turistvisa og lod det løbe ud, mens de gik på flytræningskole i Florida. Ifølge amerikansk lov skal udlændinge, der ønsker at blive uddannet som piloter, søge om et studentervisum, men det er ikke påkrævet af skolerne at forlange fremvisning af et visum.
»Når én eller anden dukker op og vil betale for træning, er det ikke min pligt at spørge dem, hvor de kommer fra,« sagde Rudi Dekkers, ejer af Huffman Aviation International i Venice, Florida, kort efter terrorangrebet. Atta og al-Shehhi betalte 10.000 dollar for undervisningen.
De amerikanske myndigheder vurderer, at tre mio. udlændinge bliver længere i USA, end deres visum giver ret til. 40 procent af mange millioner ulovlige indvandrere har brugt dette smuthul til at slå sig ned i USA.

Arabere i søgelyset
FBI er især interesseret i at få adgang til bankkonti oprettet af studerende fra arabiske og muslimske lande.
»De vil granske i, hvor og hvem de overførte penge kommer fra, og om de bliver brugt til at betale universitetet eller videreføres til andre personer. Håbet er at finde terroristernes pengespor,« siger en medarbejder ved et universitet i Massachusetts.
Bush-regeringen har allerede foreslået en stramning af kontrollen med udenlandske studerende. Indvandrermyndighederne skal have nyt udstyr til at indsamle ajourført data om de studerende. Herudover ønsker regeringen, at Kongressen reviderer lovgivningen, således at FBI kan kræve oplysninger om en udenlandsk studerendes status fra universitetet uden dennes viden og uden en dommerkendelse.
Ifølge lovforslaget kan indvandrermyndigheder kræve information om studerendes visumstatus, addresse, fagområde og antal fag bestået. Man vil også undersøge om vedkommende forlader universitetet, gifter sig eller har fået disciplin-straf. Indvandrerminister James Ziglar sagde i sidste uge, at et nyt overvågningssystem kan stå klar i 2003.
Den førende demokratiske senator Diane Feinstein foreslår desuden, at USA-ambassader skal have mindst seks måneder til at udstede studentervisum til ansøgere. Politikerne overvejer også om en særlig aftale med 29 lande, herunder Danmark, om visumfri adgang skal revideres eller helt ophæves. Fo-reløbig er aftaler med seks af landene i fare.
At stramninger er på vej, fandt danske journalister ud af i sidste uge. I en e-mail fra den amerikanske ambassade i København indskærpedes det, at reportere ikke må arbejde i USA uden et journalistvisum. Sådan har det altid været, men nu vil reglen tilsyneladende blive håndhævet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her