Læsetid: 3 min.

Sulten er afghanernes nye fjende

Den længe ventede flygtningestrøm mod Pakistan er ved at være en realitet. Men mange sidder fast i Afghanistan, og risikoen for en sultkatastrofe stiger
23. oktober 2001

BOSTON – I de seneste dage har UNHCR, FN’s højkommissariat for flygtninge, rapporteret om et stigende antal afghanske flygtninge, der bevæger sig ind i Pakistan eller bliver stoppet af bevæbnede grænsevagter og tvinges til at slå lejr uden mad og medicin.
Siden USA’s og Storbritanniens luftkrig begyndte for to uger siden, skal 60.000 afghanere være flygtet ud af landet, de fleste til Pakistan. Mange af dem har sneget sig ubemærket over den 2.000 km lange grænse ad bjergstier. Kun ca. 16.000 er blevet registreret af FN, der frygter, at 400.000 afghanere vil forlade deres hjem denne vinter på grund af hunger, kulde og krig.
Før efterårets begivenheder truede en reel sultkatastrofe i forvejen landet, hvor endnu flere nu kommer til at dele skæbne med de ca. 800 mio. mennesker verden over, som ifølge en ny rapport fra FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, ikke får nok mad i munden hver dag. Samtidig ser en ambitiøs FN-plan fra 1996 om at halvere antallet af sultne mennesker til 400 mio. inden 2015 nu ud til at løbe ud i sandet .

Civile skræmmes
Men den ufortalte historie udspiller sig i Afghanistans større byer, hvorfra flere og flere civile flygter af frygt for luftbombardementer. »Vi får rapporter om, at Taleban-styrker er rykket ind i Kabul, Kandahar, Jalalabad og Mazar el-Shariff. Det skræmmer de civile, så de flygter ud på landet til slægtninge eller venner,« siger Melissa Winkler, talskvinde for International Rescue Committee (IRC) i New York, til Information.
IRC har arbejdet i Afghanistan gennem 20 år og har 1.500 lokale ansatte i Afghanistan og Pakistan tilsammen. Som den største internationale hjælpeorganisation i Afghanistan står IRC for distribution af størsteparten af fødevarer, indkøbt af FN’s verdensfødevareprogram WFP.
»Den humanitære krise eksisterede naturligvis lang tid før terrorangrebet 11. september. Sidste vinter døde mange afghanere af sult og kulde. Vi frygter, at det kan udvikle sig til massehunger den kommende vinter, med mindre det lykkes at få flere fødevarer fordelt,« siger Winkler.
Men hun understreger, at der ikke er tale om en massiv folkevandring fra by til land, ej heller hunger frembragt af bombardementer: »Vi er i stand til at distribuere fødevarer til nødstedte i f.eks. Mazar el-Shariff, og FN har for nogle få dage siden anmodet os om at stå for uddelingen af mad i det sydlige Afghanistan, hvor vi har medarbejdere i alle de store byer undtagen Kandahar.«
I Afghanistan er især Taleban-styrets åndelige center – Kandahar i den sydøstlige del af landet – og den vestlige by Herat hårdt ramt. Ifølge en intern FN-rapport om flygtningesituationen, præsenteret for generalsekretær Kofi Annan i sidste uge, er byen næsten mennesketom.
»Efter de seneste dages luftbombardementer i de to byer og de nærliggende landområder flygter flere og flere civile mod nabolandene såvel som mod sikre landegne,« hedder det.
I Kandahar skal 80-90 procent af de 350.000 indbyggere være forsvundet i takt med, at Taleban og al-Qaeda-styrker rykker ind i boligkvarterer.
I FN’s interne rapport, der blev offentliggjort i brudstykker af amerikanske aviser, hedder det også, at »nogle landområder efterhånden er overfyldte.« En talsmand for den britiske hjælpeorganisation Oxfam rapporterer, at i Zabul-provinsen nordøst for Kandahar må op til fire familier nu dele plads i huse bygget af ler, mens temperaturen falder til frysepunktet om natten.
FN’s højkommissariat er alarmeret over situationen på grænsen mellem Afghanistan og Pakistan, fordi regeringen i Islamabad afviser langt de fleste flygtninge. Regeringen er blevet tilbudt telte og fødevarer af FN. I forvejen opholder 4 mio. afghanske flygtninge sig i landet.
UNHCR’s talsmand Ron Redmond sagde i fredags, at organisationen ikke har nok penge til at tage sig af det store tal flygtninge, som forventes at komme til Pakistan og andre nabolande i denne vinter: »Indtil videre har vi fået 12 mio. dollar, selv om donorlande har lovet 24 mio. dollar. Masser af løfter, men hvor er pengene,« spørger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her