Læsetid: 2 min.

Super tango

Pablo Ziegler leverede generøs tangojazz
2. oktober 2001

Koncert og cd
Sidste år kunne man i København opleve den argentinske pianist Pablo Ziegler med egen trio i en ikke problemfri koncert i Copenhagen Jazzhouse. Derfor var det et åbent spørgsmål, hvad der ville komme ud af Zieglers samarbejde med danske musikere under sit besøg her i landet som september måneds jazzvisit, hvor han har spillet koncerter i trio med bassisten Mads Vinding og trommeslageren Martin Andersen, og med Erling Kroners Dream Quintet.
Ziegler, der har arbejdet med at bringe nuevo tango-traditionen fra Astor Piazzolla sammen med elementer af jazz og improvisation, fejede eventuelle forbehold af bordet med en oplagt koncert med Kroners kollektiv, der foruden kapelmesteren på basun talte Pernille Bevort (saxofoner), Kurt Larsen (akkordeon), Henrik Simonsen (trommer) og på bas svenske Göran Shelin som erstatning for den fraværende Jesper Bodilsen. Kemien mellem dem var mærkbart positiv og musikalsk befordrende, og materialet, en blanding af numre fra Kroners, Zieglers og Piazzollas hænder, var umiskendeligt tango med sin romantiske, vemodige melodik, sofistikerede, afvekslende arrangementer og flittig brug af sekventielle akkordgennemgange. Ziegler viste sig ikke blot som en dreven solist med improvisationer, der gjorde konstruktiv brug af musikkens indbyggede dramatiske strukturer, men også som hurtigt reagerende akkompagnatør og dynamisk indpisker sammen med Kroner. ’Drømmekvintettens’ væsentligste solist er afgjort Pernille Bevort, der beherskede sine sopran- og tenorsaxofoner på vital og letflydende vis, men også Kurt Larsen bidrog til løjerne som improvisator og ikke mindst som åndeløs melodifører med sit sensitive akkordeon-spil. Bevares, orkestret måtte ind imellem kigge dybt i noderne for at få det hele med, og trommeslager Simonsens spil virkede i perioder for undersåtligt, men der var fine øjeblikke, som nok kan tåle, at blive mangfoldiggjort.

Nye Visitkort på disc
Ziegler er nr. 26 i rækken af udenlandske jazzprofiler, der har besøgt Danmark, og endnu en visit er indtil videre bemidlet, nemlig trompetisten Lew Soloff til november.
Ideen med jazzvisitterne går tilbage til Kulturby ’96, og blev i 1997-99 fulgt op af nye jazzbesøg, og resultatet af disse kan man nu få et indtryk af på 2-cd-udgivelsen More Jazzvisits 1997-99. Cd’erne rummer 15 live-optagelser med i alt 13 udenlandske jazzkunstnere – her i blandt det festoriginale par Carla Bley (orgel) og Steve Swallow (bas), pianisterne Chano Dominguez, Eliane Elias og Jon Balke, saxofonisten Phil Woods, basunisten Nils Landgren og de gamle hårdtslående Paul Jackson (bas) og Mike Clark (trommer). Blandt flere gode indslag er Phil Woods’ gudbenådede solospil støttet fornemt af Radioens Big Band på »Triple Metamorphosis« og Thomas Clausen Brazilian Quartet leverer en gyngende »Tom Chopin« med Nils Landgren, hvor Jan Zum Vohrde stjæler billedet med en lang fløjtesolo.

*Pablo Ziegler & Erling Kroner Dream Quintet, Copenhagen Jazzhouse, søndag.
*More Jazzvisits 1997-99. 2-cd (Stunt)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her