Læsetid: 2 min.

Svært at forbyde Hizb-ut-Tahrir

Det er så godt som umuligt at forbyde den muslimske organisation, vurderer eksperter
27. oktober 2001

Bendt Bendtsens og Pia Kjærsgaards udmelding i går om, at justitsminister Frank Jensen skal søge at få den yderligtgående muslimske organisation Hizb-ut-Tahrir tvangsopløst i overensstemmelse med grundlovens regler, har trange udsigter. Det vurderer juridiske eksperter, Information har talt med.
Grundlovens bestemmelse i § 78, stk. 2 tilsiger ellers, at »Foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom«.
Bestemmelsen – der kom ind i grundloven med grundlovsændringen i 1953 – er imidlertid aldrig blevet anvendt. Og de gange, man har undersøgt muligheden for at bruge paragraffen – Rocker-særloven og Tvindsagen – vurderede rigsadvokaten, at det ikke var muligt.
»Umiddelbart ser det utrolig kompliceret ud. Man skal kunne bevise, at foreningen virker ved eller søger at virke ved vold. Det, rigsadvokaten har sagt i sine afgørelser, er jo nærmest, at det skal fremgå af foreningens egne vedtægter. Og derved har man begrænset mulighederne utroligt meget,« siger Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet ved Aarhus Universitet.
»Rigsadvokaten mente i forbindelse med rocker-sagen ikke, at man kunne bevise, at Hells Angels eller Banditos søger at nå deres mål ved vold eller lignende strafbare gerninger. Og hvis man husker på, hvor mange, der blev dræbt i rockerkrigen, så kan man jo sige, at man – med Folketingets tilslutning – fik anbragt sig i en position, hvor den bestemmelse er nærmest ubrugelig. Det protesterede jeg over dengang, men det var der ikke nogen, der tog til efterretning,« siger han.
Også lektor Jørn Vestergaard fra Det retsvidenskabelige Institut ved Københavns Universitet anser et forbud for umuligt.
»Der er en gammel dom fra 1930’erne mod en hemmelig forening for homoseksuelle, Nekkab, som man forbød. Siden er § 78 ikke blevet brugt.«
– Hvad med kommunist-loven i 1941?
»Det var jo en særlov, og sådan kan man jo også gøre det, så længe man ikke kommer i kambolage med grundloven.«

Ikke helt umuligt
Henning Koch fra Retsvidenskabeligt Institut ved Aarhus Universitet vil dog ikke på forhånd udelukke, at det er umuligt at forbyde Hizb-ut-Tahrir.
»Det afhænger af, hvordan man skal fortolke den opfordring til hellig krig, foreningen er kommet med. Hvis de siger, at muslimer i ikke-muslimske lande, altså også Danmark, voldeligt skal arbejde imod USA og dets allierede, så gælder det jo også Danmark. Og så kan toget rulle.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her