Læsetid: 3 min.

Teatertrup lagt i håndjern

I jagten på autonome ballademagere arresterede politiet en uskyldig teatertrup. De var alle chokerede over den behandling, de fik i detentionen
5. oktober 2001

»På trods af politiets anstrengelser, kan vi i aften byde jer velkommen til premieren på vores stykke.« Sådan indleder instruktør Troels Christian Jakobsen aftenens forestilling Familiehistorier.beograd, der onsdag aften havde premiere i Ungdomshuset.
I søndags blev den lille teatergruppe Rå anholdt af politiet lige før deres generalprøve. De blev lagt i håndjern og kørt på stationen uden at få at vide, hvorfor de var blevet arresteret. Ingen af dem har tilknytning til det autonome miljø. De sad og frøs på et bart betongulv i detentionen mellem fem og 11 timer uden mad eller drikke. Der gik op til fem timer før de fik lov at gå på toilettet, og de fik ikke lov at ringe hjem. En sådan behandling er i modstrid med de rettigheder borgerne har.
Politiets pressechef Flemming Steen Munch siger, at betjentene skal oplyse, hvorfor de arresterer folk og de anholdte har ret til at ringe til deres familie. Desuden får en anholdt kaffe og noget at spise, hvis de opholder sig i detentionen mere end et par timer, siger han.
»Vi fik et stykke papir, hvor der stod lidt om vores rettigheder, men det viste sig at være løgn det hele,« siger projektleder og skuespiller Jonas Littauer.

Kaffen konfiskeret
Søndag eftermiddag, da gruppen var ved at forberede generalprøven, gik et par af skuespillerne ud for at købe mad og kaffe, men kom ikke tilbage. De var blevet arresteret af politiet på vejen og sandwich og kaffe blev konfiskeret. Politiet var nemlig på jagt efter autonome, der havde stjålet fem mikrofoner, et videokamera og et sæt trommestikker, samt lavet hærværk i Menigheden Faderhuset, der netop har købt Ungdomshuset. I alt blev 37 anholdt. Ni af dem var fra teatergruppen.
»Da vi kom ud på gaden, var der politi på alle sider og man kunne høre hundevognene køre i stilling. Vi ser jo ikke ud i tøjet som de autonome, så vi troede det måtte være indlysende, at vi ikke hørte til ballademagerne. Vi blev alligevel gennet over til politibusserne og fik med hænderne på ryggen en slags håndjern på. Vi spurgte hvorfor vi blev anholdt, men betjentene ville ikke svare,« siger instruktøren, som er forhenværende dramaturg på Det Kongelige Teater.
»Det var totalt forfærdeligt,« siger en af skuespillerne, Marinela Malisic, som var i detentionen i 11 timer.
»Jeg havde lige købt morgenmad, da politiet lagde mig i håndjern. Maden blev efterladt på gaden, så jeg fik ikke noget at spise resten af dagen. I detentionen var det så koldt, at jeg rystede og måtte hoppe op og ned for at holde mig varm. Jeg var syg i forvejen og havde ikke fået min jakke med. Selv om jeg ringede på klokken, bankede på døren og råbte og skreg gik der otte timer før jeg fik et tæppe, og fem timer før jeg fik lov at komme på toilettet,« siger hun.
Littauer blev beordret til at stille sig med ansigtet mod væggen, da de kom til stationen.
»Der stod vi så i omkring 45 minutter. Hvis der var nogen som prøvede at vende sig om, var der en der skreg os ind i hovedet ’kig nu ind i muren’,« siger han.

Ret til at ringe
»Du har ret til at kontakte din familie« er det første der står i den vejledning alle anholdte skal have udleveret. Alligevel kunne instruktøren ikke få lov at ringe til sine børn, der blev passet.
»Jeg skulle have hentet mine børn klokken fem og jeg kom først ud af detentionen ved 23-tiden. Jeg spurgte om jeg måtte låne en telefon, hver gang jeg kom i kontakt med en betjent, men der skete aldrig noget,« siger han.
»Jeg følte mig helt magtesløs for der var ingen, der ville lytte til, hvad vi sagde, og det var først under forhøret, jeg fandt ud af, hvad det egentlig var, vi var anklaget for,« siger Jonas Littauer.
»Det er ikke fordi jeg led den store overlast, men jeg er dybt chokeret over den måde, vi blev behandlet på. Nu kan jeg da godt forstå, hvis de autonome kommer til at hade politiet,« siger han.
Politiet selv har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her