Læsetid: 2 min.

Udstillingsvindue i Berlin

Det idealistisk drevne galleri »Sparwasser HQ« i Mitte er økonomisk truet
24. oktober 2001

Kunst
BERLIN – Det ydmyge, rå lokale i Torstrasse 161 i Berlin Mitte åbenbarer en vifte af skiftende kunstneriske eksperimenter, så såre man entrer det. Der er fokus på video- og installationskunst, og der er en trafik af kunst og kunstnere fra ind- og udland. Der er ingen varme i rummet, til gengæld nogle fremragende formidlere, der tager varmt imod de 5-10 galleribesøgende om dagen, som gennemsnitligt har set det tætpakkede udstillingsprogram med over 50 udstillinger i galleriets første leveår. Nu skal man til at tage fat på år to, men det holder hårdt, for finansieringen af det idealistiske galleri er mildest talt usikker. Kun 1.000 DM har man modtaget i støtte fra den danske ambassade i Berlin! Resten må hæves på billedkunstneren og initiativtageren Lise Nellemanns overtrukne konti. Mens de udstillende kunstnere generelt får støtte af Center for Dansk Billedkunst (og de nordiske søsterorganisationer) til gennemførelsen af udstillingerne, så får et galleri af den type, som Nellemann driver, ikke statslige tilskud til driften.
Staten in casu Center for Dansk Billedkunst forsøgte sig ellers i 1998 med galleridrift i Berlin med det lille eksperimentarium for samtidskunst Frø – også placeret i Mitte – men det lukkede. Det kostede 100.000 at drive det lille, statslige galleri det år.
Til sammenligning poster Kulturministeriet 1,7 mio. kr. og Center for Dansk Billedkunst 600.000 kr. i det pompøse DCA Gallery i New York, der oven i købet huser syv af vores rigeste gallerier. DCA kan ikke en gang bryste sig af de helt store resultater. Udstillingsprofilen flimrer, og udstillerne får sjældent – trods deres indlysende talenter – tag i det amerikanske kunstnetværk.

Kunstnerdrevet
Det lille Sparwasser HQ er i modsætning hertil kunstnerdrevet og har en klart defineret udstillingslinje. Det er et udstillingsvindue for nordisk samtidskunst, idet over 2/3 af kunstnerne har en nordisk baggrund. Det definerer sig selv som et »offensivt forum for samtidskunst og kommunikation«. Sparwasser HQ blev oprindelig til på initiativ af også den svenske kunstner Thorbjørn Limé, der imidlertid har trukket sig tilbage til sit udstillingssted The Pineapple i Sverige. Der har indtil nu været tilknyttet tre unge kuratorer, Henrikke Nielsen (DK), Tom Jeske (D) og Solvej Helweg Ovesen (DK), som imidlertid nu har sluttet deres arbejde i galleriet.
Information spurgte direktøren for Center for Dansk Billedkunst, Lars Grambye, om man overvejer at støtte galleriet: »Sparwasser HQ er et prisværdigt initiativ. Berlin er i 2003-2004 udpeget som særligt område af Internationalt Kultursekretariat, og dér vil et allerede velfungerende initiativ som SparwasserHQ ganske sikkert komme i betragtning.«
Men hvad hvis galleriet når at dø inden?
»Hvis vi får en direkte ansøgning fra Sparwasser HQ vil vi behandle den seriøst« siger Lars Grambye.

*Info www.sparwasserhq.de

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her