Læsetid: 3 min.

Underbukserap og sund fornuft

To strålende, danske hip hop-udspil har afsæt i to vidt forskellige amerikanske hiphop-traditioner
11. oktober 2001

Nye cd’er
Sjovt nok så relaterer de to danske hip hop-albums, som denne anmeldelse kommer til at handle om, sig til to væsensforskellige retninger i den amerikanske hip hop.
Århusianske L.O.C. – alias Liam O’Connor – er høj på den amerikanske vestkyst-gangstaraps hærdede mentalitet og knejsende maskulinitet – med navne som N.W.A. og Snoop Dogg. Københavnertrioen Sund Fornuft har derimod aner i den New York-fødte native tongue-hip hop – med bl.a. De La Soul og Jungle Brothers – der introducerede en anderledes humanistisk og tænksom tilgang til livets skærmydsler udfoldet i myldrende, groft tilklippede lydbilleder.
Nu ser verden jo vidt forskellig ud fra Brooklyn og fra København, fra Compton og fra Århus V med postnummeret 8210, men det bør jo ikke forhindre kreative sjæle på denne side af Atlanten til at låne antrit fra den anden side. L.O.C. har således på Dominologi adopteret det funky flow fra westcoast-rappen, mens han formulerer et dansksproget, uforsonligt livssyn, hvor en kvinde er en bitch, en politibetjent et svin, og mantraet er survival of the baddest – eller »store 6« (den største dominobrik) som det hedder i mikrofonbetvingeren L.O.C.’s terminologi, som han kalder »dominologi«. En jungleteori om den fødte vinders kamp for at forblive nummer et livet igennem. Den lyriske 9 millimeter er afsikret på godt og ondt.

Drengerøvsalbum
Musikken er – godt hjulpet på vej af producerne Rune Rask og Troo.L.S. – uimodsigeligt forførende: Det swinger svirpende og rykkende, lyden er varm og klar og funken driver – om den så er sejt cruisende eller bumlende fordrukken. Harmonierne er fremragende, især i den vokale afdeling med f.eks. den sexede »Drik din hjerne ud« med dovent liderligt omkvæd eller den langsomme »Ring lige« med mol-farvet herrekor. Her er underbukserap, hashkor og aggressive maskingeværsalver, her er en række fornemme licks og breaks og melodiske forsiringer.
Jeg skal ikke kede jer med albummets mere endimensionelle macho-lir. Og jeg er egentlig heller ikke i tvivl om, at der findes et gangsta-univers i Danmarks næststørste by, hvilket vel gør L.O.C.’s debutalbum til en art socialt dokument. Men først og fremmest er Dominologi et skamløst romantiserende, uimodståeligt medrivende drengerøvsalbum. En musikalsk fuckfinger, som ikke altid er lige rar at have i synet, men i hvert fald holder en til ilden.
»Jeg ville aldrig kalde dig en bitch, vel?« lyder det til gengæld på Sund Fornufts andet album Super Formula.
Humanisterne med base i Kbh – men oprindelse i Jylland – går anderledes nuanceret og knap så lydligt lækkert til værks. Detaljerigdommen, de bevidst grove klip og genre- og rimlegene er her repræsenteret til overmål. Den smældende rapper, battle-mester og tekstforfatter Per Vers er mildest talt flyvende. Rimene er kvantespringende eller associative, overrumplende, morsomme, altid kreative: »Man bør følge sine egne fodspor, for så kan man falde og stadig falde i god jord.«

Nærmere taxaen
Den fremragende »Syndebuk« peger fingre ad ansvarsforflygtigelse på alle niveauer – fra skolegården til Folketinget. »Poptøs 2001« er en opdatering – med tilladelse – af MC Einars nyklassiker »Poptøs«. Og »Zen midt i centrum«, oden til Vers’ ny hjemby København, hylder mangfoldigheden og den kollektive trafik og ånd – som hørt og set i HT-reklamen. »Og du spørger mig, hvordan jeg holder styr på både beat og remser? Det er, fordi jeg har min egen chauffør, der styrer både speeder, bremser.« Det er der ikke meget af i L.O.C.’s univers, hvor taxaen er det nærmeste, vi kommer fællestransport.
Produceren og den menneskelige rytmeboks Langemand og dj’en Stormester Møller har sammensat en eklektisk, farverig opfindsom collage af lydkilder: saftig funk, elastisk p-funk, et par fjernøstlige harmonier, vibrafon, jazz-skat, dansk sangskat, blød jazzguitar, computerspil-blip, rykkende klaverskalaer, ja, sågar en samplet Erik Satie-figur. Energien er elastisk og funken er letbenet – i modsætning til den sejt groovende selvsikkerhed hos L.O.C. Og det er fremragende sager.
Tak for festen og røgen til L.O.C. med hjemmedrenge. Og tak for humanismen og de mange farver til Sund Fornuft – den er trods alt tættere på moderparten af danske hoods og mentaliteter. Selv i disse så enfoldige tider.

*L.O.C.: Dominologi (Virgin) (www.loc.nu)
*Sund Fornuft: Super Formula (Fab K Productions/Mis Label) (www.sundfornuft.net). Udkommer begge i morgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her