Læsetid: 2 min.

Ungdomshuset belånt af ny ejer

To dage før købet af Ungdomshuset på Jagtvej fik et Panama-selskab fire pantebreve i huset
24. oktober 2001

Den kristne frikirke Faderhuset har allerede belånt den nyerhvervede ejendom på Jagtvej 69, Ungdomshuset, med én million kroner, fremgår det af tingbogen. Pengene kan være brugt som udbetaling til ejendommens tidligere ejer, advokat Inger Loft.
Låneaftalen er nemlig dateret den 26. september, dvs. to dage før Faderhuset officielt købte Ungdomshuset for et ikke oplyst beløb. Pantebrevene er tinglyst på ejendommen for en uge siden.
Långiver er Sarah Lee Jones Corporation, der i tingbogen optræder med adressen: 34-20 Calle 34, Panama 5, Republic of Panama. Ifølge udlandstelefonoplysningen har Panamas telefonvæsen ingen registreringer om selskabet, der heller ikke lader sig opspore via Handelshøjskolens erhvervsdatabaser.
Det kunne, siger erhverseksperter, Information har talt med, tyde på, at Sarah Lee Jones Corporation er et skuffeselskab i skattelyet Panama. Hvilke interesser, der gemmer sig bag selskabet, er næsten umuligt at finde ud af.
Faderhusets åndelige vejleder, pastor Ruth Evensen, afviser således på det bestemteste at kommentere lånene. Heller ikke fra Inger Loft har det været muligt at få en udtalelse.
Ifølge tingbogens oplysninger er der tale om fire pantebreve, der alle er givet på fordelagtige vilkår. Eksempelvis er lånene rente- og afdragsfrit de første tre måneder, og tilbagebetalingen skal først starte om fem måneder, den 11. marts næste år.

Likviditetskrise
»Det lyder meget suspekt, hvis der er udenlandsk kapital inde i billedet, især fordi långiver tilsyneladende ikke kan identificeres,« kommenterer Bjarke Madsen, der er advokat for Ungdomshusets brugere.
De fordelagtige vilkår, som lånene er givet på, finder han »specielle«. Han hæfter sig i den forbindelse også ved, at långiveren – ud over at få pant i Ungdomshuset – har betinget sig, at låntagerne, dvs. Faderhusets ledelse med familien Evensen i spidsen, hæfter i fællesskab. Det kan tolkes som om, at långiveren ikke har tillid til, at huspantet i givet fald kan indfries.
At Faderhuset kan være på vej mod en likviditetskrise, fordi de ud over at afdrage lånene også skal betale ca. 75.000 kr. årligt i ejendomsskatter for Jagtvej 69, understreges af, at frikirken nu ønsker Fogedrettens hjælp til at få Ungdomshusets brugere sat på gaden.
Som tidligere omtalt i Information er begrundelsen, at politiet har oplyst, at de under en ransagning i Ungdomshuset fandt brændflasker og kasteskyts.
Men advokat Bjarke Madsen mener ikke, at Faderhuset i den forbindelse har overholdt lejelovens formalia. Han vil arbejde for, at sagen bliver henvist til et civilt søgsmål. I givet fald kan en afgørelse trække ud i flere år.
»Først skal mine klienter have et påkrav, dvs. en advarsel, og derefter skal de sidde advarslen overhørig,« siger Bjarke Madsen og tilføjer, at det på nuværende tidspunkt ikke er dokumenteret, hvad politiet har fundet, eller at der er en forbindelse til hans klienter.

Huset på dagsordenen
Af skødet på Ungdomshuset fremgår det, at hvis ejendommen afhændes til tredjemand, sådan som det skete, da Faderhuset købte ejendommen, har Københavns kommune en tilbagekøbsfrist på seks uger.
Den udløber om præcis halvanden uge.
På foranledning af borgmester Bo Asmus Kjeldgaard og budgetordfører Jens Johansen (begge SF) er Ungdomshuset kommet på dagsordenen til næste møde i kommunens økonomiudvalg, der holdes på tirsdag.
»Vi vil have en forhandlingsløsning, ikke en religionskrig på Nørrebro,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her